Kortesjärven Joulu ilmestyy 34. kerran: ”Jutut yllättävät joka kerta”

Kortesjärven Joulu ilmestyy nyt 34. kerran.
KORTESJÄRVEN Joululle tämänvuotinen julkaisu on 34. vuosikerta. Marita Mattila on ollut lehden teossa mukana jokaisella kerralla.

Mattilan Jounin kanssa tehdään pitkälti sillä työnjaolla, että hän hoitaa ilmoituspuolta, minä juttuja. Kultalahden Päivi taittaa lehden.

Eroaako urheiluseuran tuottama lehti sitten kotiseutuseurojen omista? –Ei se välttämättä näy, meillä on samaan tapaan kuin muillakin lehdessä ajan ilmiöitä ja historian havinaa sekä novellityyppistä juttua, lyhyitä kertomuksia ja runoja. Varsinaista teemaa ei yleensä ole, mutta KJV:n juhlavuonna nostettiin urheiluteemaa ja seuran historiaa vähän enemmän esille. Teemme ennen kaikkea kotiseutujulkaisua.

Mattilan mukaan lehden tekeminen on helpottunut tekniikan myötä: nykyisin materiaali tule pääasiassa sähköisesti ja skannaamista sekä latomista on vähemmän.

–Se on harmillista, että kun pyydämme koululaisilta piirroksia ja tekstejä, aina ne eivät kaikki mahdu. Aiemmin, kun täällä oli vielä kolme koulua, olivat luokkakoot pienempiä. Lapset kuitenkin odottavat, että näkevät oman tuotoksensa lehdessä. Tänä vuonna julkaisemme yhtenäiskoulun ekaluokkalaisten piirroksia, ja kaikki piirrokset saamme esille näyttelynä.

–Lehden markkinoinnissa paikallislehden rooli on merkittävä, viime viikolla soitettiin Turusta: tämä ihminen oli syksyllä nähnyt Sanomissa jutun, että laittakaa aineistoa tulemaan ja oli merkinnyt omaan kalenteriinsa merkinnän, että soita ja tilaa lehti. Monet soittavat tilatakseen lehden, vaikka olen tarjonnut vain sähköpostiosoitetta, samalla jutellaan mistä ollaan lähtöisin, tehdään sukuselvityksiä ja vaihdetaan kuulumisia. Paikkakunta ja lehti yhdistävät. Muualle muuttaneet lämmöllä muistelevat Kortesjärveä, on kiva jutella heidän kanssaan. Niistä puheluista tulee aina hyvä mieli.

34 vuotta joululehden tekoa; eikö se käy raskaaksi?

–Se on vaan mukavaa, vaikka on työtä ja toisaalta tuskaileekin, kun että taas pitäisi ja mitä nyt taas. Jutut yllättävät aina, on mukava lukea vanhoistakin asioista uusi näkökulma. Vaikka se on työlästä, siitä saa itselle paljon.

Erityisenä asiana Kortesjärven Joulusta Mattila nostaa Päivi Lahden ottamat kansikuvat, jotka ovat koristaneet julkaisun kantta useampana vuonna. Aiemmin kannessa on nähty lasten piirustuksia sekä taiteilijoiden teoksia.

–Hän on miettinyt jo hyvissä ajoin, mikä voisi olla joulun ilmettä kuvaava kuva. Tämänvuotinen on yksi kivoimmista, siinä on hienot värit.

KYSYTTÄESSÄ tekijän tärppiä, mielenkiintoisinta juttua, Mattila sanoo, ettei voi nostaa mitään juttua yli muiden.

–Itselle tärkeitä juttuja niin monia tärkeitä, isojakin juttukokonaisuuksia, joista tykkään. Luen itse lehden kannesta kanteen, vaikka olen lukenut kaikki läpi jo silloin kun lehteä koottiin. Oli monta, jotka suorastaan ahmi, kun ne tulivat sähköpostiin.

Kortesjärven Joulun painos on ollut aina sama, 700.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.