Evijärven vuoden yrittäjää vedätettiin oikein kunnolla

Aito-palvelun naiset Satu Toijala-Saari, Elina Paalanen, Tiina Lassila ja Virpi Berg sekä Toijala-Saaren vanhemmat Markku ja Airi Toijala.
Aito-palvelun naiset Satu Toijala-Saari, Elina Paalanen, Tiina Lassila ja Virpi Berg sekä Toijala-Saaren vanhemmat Markku ja Airi Toijala.
Vuoden yrittäjä oli palkinnosta ällistynyt, sillä juonijat salasivat senhäneltä viimeiseen asti.

EVIJÄRVEN vuoden yritys on tilitoimisto Aito-palvelu.

Valinta julkistettiin yrittäjien vuosikokouksessa perjantai-iltana, ja siitä muodostuikin melkoinen show. Aito-palvelun toimitusjohtaja Satu Toijala-Saari istui kokouksen sihteerinä, ja hän oli huomionosoituksesta aivan ällikällä lyöty.

Toijala-Saarelle oli uskoteltu, että vuoden yrittäjäksi olisi valittu Antti Ahopellon firma AAE Production. Ahopelto ei kuitenkaan ollut päässyt paikalle perjantaina, joten Toijala-Saari eli siinä luulossa, ettei valintaa juhlistettaisi kokouksessa sen tarkemmin, vaan vasta joulukuun alussa nuorisoseuralla.

Kun sitten Toijala-Saaren yrityksen nimi paljastettiin ja työkaverit astelivat kokoussaliin vastaanottamaan palkintoa hänen kanssaan, älähti hän naurun keskeltä muun muassa ”Ei!”

Ainakin salaliittolaisilla oli hauskaa, kun juoni oli onnistunut yli odotusten, ja saattoivat voittajan silmäkulmatkin hieman kostua kovista sanoista huolimatta.

Sen jälkeen, kun Toijala-Saari oli koonnut itsensä, katsottiin lyhyt esitys yrityksen historiasta, ja juonessa mukana ollut Ahopeltokin lähetti terveisensä videomuodossa.

–Huh huh. Siis kiitos. Tuntuu nyt tosi pieneltä, Toijala-Saari totesi kiitospuheessaan. –Antti raukka on varmasti tosi surullinen, kun häntä ei valittukaan vuoden yrittäjäksi.

Hän kiitteli myös Aito-palvelun työporukkaa sekä vanhempiaan, jotka aikoinaan opettivat hänelle kirjanpidon salat.

–Olen aina sanonut, että mä en tiedä, miten asioita tehdään ”oikeassa” tilitoimistossa, koska en ole päivääkään ollut sellaisessa töissä. Tämä on tämmöinen meidän perheen toimistoyritys, jota on tehty niillä opeilla ja taidoilla, mitä kukakin on hankkinut mistäkin.

TILITOIMISTON perustivat vuonna 1995 pankkialalla työskennelleet Markku ja Airi Toijala, kun yhdistykset alkoivat uusien vaatimusten myötä tarvita kirjanpidollista apua. Nimi tulee Airin nimen ensimmäisistä kirjaimista.

Heidän tyttärensä ja nykyinen yrittäjä toisessa polvessa, Satu, päätyi alun perin mukaan sattumalta vuonna 1998. Yrityksen toimitiloja oltiin siirtämässä kodin makuuhuoneesta autotalliin. Autotallin päätyä maalaamassa ollut Airi putosi tikapuilta katkaisten kätensä.

Satu oli tuolloin opiskelemassa lähihoitajaksi, mutta kotona kirjanpidossa tarvittiin apuvoimia, joten hän tuli äidin avuksi iltaisin ja viikonloppuisin. Airi saneli ja Satu naputteli.

Satu oli toki aikaisemminkin auttanut vanhempiaan koko yrityksen olemassaolon ajan, mutta haaverin myötä niin siinä kävi, että edessä oli alan vaihto. Hoitoalan opinnot vaihtuivat liiketoiminnan opiskeluun.

VUONNA 2002 yritys muutti autotallista liiketiloihin Kuoppa-aholle. Airi jäi eläkkeelle vuonna 2017, jolloin vetovastuu siirtyi Satulle.

Ajan mittaan henkilökuntaa on palkattu lisää: ensin Elina Paalanen, myöhemmin Tiina Lassila, Virpi Berg sekä viimeisimpänä osa-aikaisesti Tapio Mäkelä.

Iso harppaus eteenpäin 27-vuotiaan yrityksen elämässä tapahtui tänä syksynä, kun Aito-palvelu osti Helenan tilipalvelun liiketoiminnan ja luotsaa nyt toimistoja kolmella paikkakunnalla: Evijärvellä, Kortesjärvellä ja Vimpelissä.

Nuoriakin muistettiin

SAMASSA kokouksessa paikallisten nuorten Julius Saaren ja Rasmus Latukan 4H-yritys EviNami sai kunnalta 150 euron suuruisen kannustusstipendin. Parin vuoden ajan karkkikauppaa pyörittäneet pojat kertoivat, että yrityksen pyörittäminen on ollut mukavaa hommaa, ja rahaakin on jäänyt käteen.

–Tuotot käytetään omiin sijoituskohteisiin, lähinnä karkkiin, Latukka naurahti. –Jatketaan toimintaa todennäköisesti ehkä ensi vuonnakin.

YRITTÄJIEN puheenjohtajana jatkaa ensi vuonna Karoliina Sulkakoki. Samalla yhdistys täyttää ensi vuonna pyöreät 50 vuotta.

Julius Saari ja Rasmus Latukka saivat Evijärven kunnan 150 euron suuruisen yritysstipendin.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.