Osuuskauppa KPO:n verojalanjälki huimat 142,8 miljoonaa euroa

KPOn verojalanjälki kasvoi viime vuonna. Kuva: Rami Louke
KPOn verojalanjälki kasvoi viime vuonna. Kuva: Rami Louke
Osuuskauppa KPO, johon kuuluvat myös Lappajärven ja Evijärven S-marketit sekä ABC-kylmäasemat, on suuri veronmaksaja ja työllistäjä alueellaan.

Osuuskauppa KPO on lukeutunut pohjalaismaakuntien suurimpien työnantajien ja veronmaksajien joukkoon vuodesta toiseen. KPO-konsernin verollinen myynti vuonna 2021 oli 932,8 miljoonaa euroa ja maksetun yhteisöveron määrä yhteensä 6,2 miljoonaa euroa. Kokkolassa kirjoilla oleva KPO oli Keski-Pohjanmaalla toiseksi suurin veronmaksaja viime vuonna ja sijoittui kolmanneksi omalla toiminta-alueellaan. Kokonaisuudessaan KPO:n vuoden 2021 verojalanjälki oli 142,8 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen vuoteen kertyi 13 prosenttia maksetun yhteisöveron määrässä ja neljä prosenttia kaiken kaikkiaan.

Osuuskauppa KPO työllisti vuonna 2021 pohjalaismaakunnissa lähes 1 800 työntekijää sekä 1 200 nuorta kesätyöntekijöinä. Palkkoja maksettiin yhteensä 54 miljoonaa euroa noin 3 000 eri henkilölle. Keväällä 2022 Vaasassa avatun Liisanlehdon Prisma-keskuksen myötä työntekijämäärä kasvoi entisestään, ja KPO:n palveluksessa on nykyisellään lähes 200 työntekijää lisää.

KPO:n toiminnan tulos palautuu hyötynä osuuskaupan omalle toimialueelle. Vuonna 2021 KPO:n investoinnit olivat yhteensä 47,3 miljoonaa euroa ja asiakasomistajille maksettiin Bonusta, maksutapaetua, ylijäämänpalautusta sekä osuuspääoman korkoa yhteensä 31,4 miljoonaa euroa. KPO osti tuotteita ja palveluita pohjalaismaakunnista 2 400 eri yritys- ja yhteistyökumppaneilta yhteensä yli 110 miljoonan euron arvosta viime vuonna.

-KPO on yli 128 000 pohjalaisen omistama yritys, joita varten tuotamme laadukkaita palveluita ja etuja. Koska toimimme ja työllistämme paikallisesti, toimintamme hyödyttää lukuisia alueemme kuntia ja ihmisiä maksamiemme verojen, palkkojen, hankintojen ja investointien kautta. Suurena yrityksenä voimme omalta osaltamme konkreettisesti vaikuttaa alueemme elinvoimaisuuteen, kuvailee Osuuskauppa KPO:n toimitusjohtaja Kim Biskop.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.