Käsintehdyt tontut henkivät nostalgiaa ja vievät lapsuuden satuihin

Tainan tonttulassa tontut syntyvät alusta loppuun saakka käsityönä. –Jokaiseen tonttuun liittyy tunne rakkaudesta ja hyvän mielen tuottamisesta.

–Haemme aikuisina yhtymäkohtia lapsuuden jouluun. Nostalgia kiehtoo. Tontuilla haluan luoda vanhan ajan joulun henkeä nykyajan keskelle, mielenrauhaa ja iloa.

Omiin lapsuusjouluihinsa hän kuvailee tonttujen liittyneen erottamattomana osana: talon ympärillä kierrelleet tontut toivat joulukuun päiviin satua ja taikaa, kun joulua valmistettiin koko perheen voimin siivoamalla, leipomalla ja koristelemalla kotia sekä pihapiiriä.

–Olemme myöhemmin sisarusten kanssa järjestäneet erilaisia tonttuseikkailuja ja joulupolkuja omille lapsillemme.

PAANANEN on ollut joulutunnelmissa läpi kuluneen vuoden.

–Olen aina haaveillut tonttujen tekemisestä. Olen tykännyt joulusta ja sen laittamisesta, se on ollut suorastaan intohimo. Nyt elämäntilanne mahdollisti tämän harrastuksen aloittamisen.

Hän aloitti tonttujen parissa tammikuussa ja opiskeli kevään aikana Porin kansalaisopistossa nukkejen valmistusta etäkurssilla, josta sai lisää oppia tekemiseen. Vuoden aikana tonttuja on taitavissa käsissä valmistunut jo suuri joukko.

Tontun valmistaminen alusta loppuun käsityönä vaatii paljon eri työvaiheita ja laskemattoman määrän työtunteja.  

–Aina kun alan muotoilla kasvoja savesta, hymyilen. Myös jokaisen tontun kasvoille löytyy oma hymynsä. Se tunne, kun tonttu lopulta on valmis, on koukuttava ja sen haluaa kokea uudelleen. Aina löytyy lisää ideoita, mitä haluaa kokeilla.

–Tonttuihin ei kyllästy! Meillä on näitä ollut esillä koko vuoden, ne sopivat myös kesäiseen maisemaan. Olen myös tutkinut tontuista kirjoitettuja kirjoja ja hakenut tietoa sekä inspiraatiota.

Jokaisella tontulla on oma tarinansa, joka kirjataan syntymäkorttiin. Nimen tontulle saa antaa sen uusi omistaja.

–Tontut ovat omia persooniaan, kahta samanlaista ei ole. Jokaiseen tonttuun liittyy tunne rakkaudesta ja hyvän mielen tuottamisesta.

Taina Paananen toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja alkoi tehdä uniikkeja tonttunukkeja.

YKSITYISKOHDAT ovat tärkeitä ja Paananen nauttii saadessaan syventyä niihin. Tontun rakentaminen alkaa kasvojen työstämisellä savesta, minkä jälkeen tehdään muotti, johon kasvot valetaan. Useiden työvaiheiden jälkeen päästään kasvojen maalaamiseen, joka on hyvin pikkutarkkaa työtä. Vartalo tontulle syntyy rautalangasta ja vanusta. Vaatteita varten löytyy runsas kokoelma erilaisia tekstiilejä.

–Ompelen vaatteet itse. Käytän luonnonläheisiä materiaaleja ja värejä. Esimerkiksi vihreän ja harmaan yhdistelmä on ollut suosittu. Osalla on tikutut sukat, lapaset tai kaulahuivi.  Äitini on auttanut kutomalla niitä. Parrat teen suomalaisesta lampaanvillasta, olen kokeillut erilaisia tyylejä ja tekniikoita. Jotkut saavat jalkaansa tuohivirsut tai lapikkaat.

Osa tonttujen taikaa on sommittelu ja tarina.

–Etsin kaiken aikaa vanhoja esineitä ja muuta rekvisiittaa, joka sopii aiheeseen. Olen hankkinut esimerkiksi rekiä, kelkkoja, suksia ja rukin. On kiva sijoittaa tontut tekemään jotain.

Sommitelmia on ikuistettu nostalgiaa henkiviksi joulukorteiksi kahden eri valokuvaajan toimesta. Tonttujen elämää voi seurata Instagramissa tilillä ”tainantonttulassa”.

–Teen tonttuja tilauksesta. Isommat sopivat hyvin esimerkiksi yrityksille, näyteikkunoihin ja somistuksiin, pienemmät löytävät usein tiensä koteihin. Teen tilauksesta myös koko somistuksen rekvisiittoineen asiakkaan toiveiden mukaan.

Somistaminen ja tarinallistaminen on osa tonttujen viehätystä.
Mainos

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu