Hautalehdon kymmenes osa syntyi Christian Rönnbackalta vapaana kirjoittajana, ja se on siksi entistäkin parempi

Vapaaksi kirjailijaksi ja yrittäjäksi ryhtynyt Christian Rönnbacka työstää nykyisin samanaikaisesti kahta eri dekkarisarjaa sekä paljon muuta.
Vapaaksi kirjailijaksi ja yrittäjäksi ryhtynyt Christian Rönnbacka työstää nykyisin samanaikaisesti kahta eri dekkarisarjaa sekä paljon muuta.
Evijärveläislähtöinen kirjailija kertoo, että niin hänen kirjoittamisensa kuin hyvinvointinsakin on kohentunut päivätyön jättämisen myötä.

CHRISTIAN RÖNNBACKAN suosittu Hautalehto-rikosromaanisarja on ehtinyt jo kymmenenteen osaansa, kun viimeisin, Kostajan merkki, julkaistiin lokakuussa.

Siinä rikosetsivä Antti Hautalehto on palannut Porvoon poliisiin jatkamaan työtään entisen ryhmänsä tutkinnanjohtajana. Uusi rikostutkinta käynnistyy, kun Kotojärven golfkentältä löytyy kuollut mies. Vainajan varusteista on pääteltävissä, että tämä oli ammattimainen aseenkäyttäjä, mutta kylmäävin yksityiskohta on ruumiin olkavarressa. Tatuointi ei jätä pienintäkään epäilystä. Kyseessä on Order of the Boltin jäsen.

Kun Hautalehto saa yllätysvieraan vuosien takaa, menneisyys alkaa kuristua kuin käärme hänen kaulansa ympärille, eikä hän ole ainoa, joka on kuolemanvaarassa. Huonojen vaihtoehtojen edessä Hautalehto joutuu valitsemaan, noudattaako omia moraalisia periaatteitaan vai lain kirjainta.

–Kymmenes osa oli mukava tehdä, koska Hautalehto palaa takaisin juurilleen Porvooseen oman työryhmänsä pariin. Paluu tuttujen hamojen ja rennon poliisidialogiin pariin on saanut paljon lukijapalautetta, ja on selvää, että se on sitä, mitä halutaan lukea jatkossakin, Rönnbacka pohtii. –Vasta jälkeen päin, kun kirja oli valmis, tajusin että tarinassa kaikki ovat kaksinaamaisia ja pelaavat omaa peliään.

KIRJOITTAMISEN ohella Rönnbacka työskenteli pitkään vakuutusetsivänä. Jo Hautalehto-sarjaa aloittaessaan hän kuitenkin ajatteli, että hänen tavoitteenaan on panostaa kymmenen vuoden ajan kirjoittamiseen työn ohella niin paljon, että hän pystyisi elättämään sillä itsensä. Viime vuonna haave toteutui, kun hän ripusti vakuutusetsivän suurennuslasin naulaan ja ryhtyi päätoimiseksi kirjailijaksi ja yrittäjäksi.

Ratkaisu oli pitkä prosessi, joka kypsyi vähitellen.

–Ajattelin kuitenkin asian niin, että minulla on mahdollisuuden lisäksi myös jonkinlainen velvollisuus käyttää lahjaani täysillä, eikä vain kirjoitella hieman vajaatehoisesti leipätyön siivellä, samalla itseäni kuluttaen, hän pohtii.

Kymmenes Hautalehto onkin kirjoitettu vapaana kirjailijana, ja se näkyy kirjailijan mielestä laadussa.

–On aivan eri tehdä täysipainoista kirjoitustyötä ilman pitkiä taukoja kuin se, että lomilla ja iltaisin ja viikonloppuisin leipätyön ohessa yrittää sitä vääntää, hän sanoo.

Myös miehen stressitasot ovat laskeneet päivätyön jättämisen myötä.

–Käytännössä en ole töissä, mutta ei minulla ole lomiakaan, joten kirjoittaminen tapahtuu elämisen lomassa, silloin kun joudan. Elämänlaatuni on parantunut tämän muutoksen myötä ja myös sen myötä, että olen antanut itselleni luvan tehdä sellaisia asioita, mistä nautin, kirjoittamisen lomassa, hän kertoo.

Hetken mielijohteesta hän vuokrasi Ahvenanmaalta askeettisen, sähköttömän mökin, jossa hän on vaimonsa Helin kanssa nauttinut kaksi kesää merestä ja kirjoittamisesta.

–Haikein mielin luovuimme Vårdön mökistä pari viikkoa sitten, mutta uusi kotimme Mäntsälässä on hiljaisella maaseudulla ja siellä tuntuu, että asuisi mökillä.

LISÄKSI hän toimii nykyisin yrittäjänä. Hän ja joukko muita kirjailijoita perustivat pari vuotta sitten Mäntsälään Authors’ Distillery -tislaamon. Heidän gin & tonicinsa valittiin syksyllä 2021 International Wine & Spirits Competitionissa eli alkoholijuomien MM-kisoissa maailman parhaaksi.

Lisäksi hän on esimerkiksi kehittänyt Hautalehtoihin perustuvan pakohuonepelin, jota pelataan puhelimella dekkarien maisemissa Porvoossa. Se julkaistiin alkusyksystä.

–Täysipäiväisestä yrittäjyydestä on ollut hyötyä odotettua enemmän. Aikaa pohtia ja ideoida on enempi, jolloin pystyy keksimään uusia projekteja, hän sanoo. –Kirjojen, televisiosarjojen, seikkailuapin ja laadukkaan alkoholijuoman tekijänä olen alkanut käyttää titteliä viihteen monitoimimies. 

NELJÄNNESTÄ Hautalehto-romaanista Kylmä syli (2015) kuvattiin kahdeksanosainen tv-sarja, joka nähtiin C More -suoratoistopalvelussa vuosi sitten. Tämän vuoden joulukuussa se esitetään myös ilmaiseksi MTV3:n puolella.

Toista kautta aletaan kuvata maaliskuussa. Se perustuu Rönnbackan kolmanteen dekkariin Rakennus 31. Hän saa lähiaikoina kommentoitavakseen sen käsikirjoituksen.

–On mielenkiintoista nähdä, mitä sarjassa Hautalehdolle tulee tapahtumaan. Joskus kuulee kritiikkiä siitä, että tv-sarja poikkeaa kirjasta, mutta minusta se, että jos sarja menisi yksi yhteen kirjan kanssa, voisi olla tylsää, kun kaikki tietävät mitä seuraavaksi tapahtuu.

AIEMMIN tänä vuonna julkaistiin myös ensimmäinen osa Rönnbackan toista rikosromaanisarjaa, Henna Björkia. Irakilais-suomalaisen naispoliisin ja Göteborgin lähiöiden jengiväkivallan asiantuntijan tarina jatkuu toisella osalla toukokuussa 2023, ja ensimmäisellä yritetään nyt pienimuotoista Euroopan-valloitustakin.

–Ensimmäinen osa, Isku, julkaistaan ensi vuoden alussa Ruotsissa Bookbeatin kautta. Tulee olemaan hyvin jännittävä nähdä, kuinka Henna pärjää ehkä sillä kaikkein haastavimmalla markkinalla, Rönnbacka kertoo. –Vientiä on myös Hautalehdolle, sillä myös Julma julkaistaan käännöksenä Saksassa nimellä Grausam.

Kahden eri kirjasarjan työstäminen samanaikaisesti on hänelle mukavaa vaihtelua, sillä hän tekee aina yhden kerralla ja saa siten hetken pitää lomaa toisesta hahmosta.

–Henna Björkin tekeminen on tosin ollut työläämpää kuin Hautalehdon, sillä Hennan hahmo, työkaverit ja maailma on luotu tyhjästä ja niiden rakentamisessa on ollut paljon enemmän tekemistä kuin tutun Hautalehdon tekemisessä. 

TEKEMISTÄ miehellä siis ainakin riittää. Ja jos kaikki muut Rönnbackan kirjat on jo luettu, niin tiedoksi, että seuraava julkaistaan ystävänpäivänä.

–Se on Radio Rockin 15-vuotisjuhlakirja, hän vinkkaa. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.