Evijärven veroprosentti ei käytännössä muutu

Kunnanhallituksen 31.10. päätöksiä.

EVIJÄRVEN 31.10. kokoustanut kunnanhallitus ehdottaa yksimielisesti valtuustolle, että ensi vuoden tuloveroprosentiksi määritetään 9,86.

Vuodesta 2021 lähtien Evijärven tuloveroprosentti on ollut 22,5, mutta kaikkien Manner-Suomen kuntien veroprosentteja lasketaan 12,64 prosenttiyksiköllä sen takia, että sote-palveluiden ja pelastustoimen järjestämisvastuut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueille.

Evijärven veroprosentti ei siis käytännössä muutu, jos valtuusto hyväksyy ehdotuksen (22,5 – 12,64 = 9,86).

Uudistuksella ei ole tarkoitus keventää eikä kiristää kenenkään verotusta. Jatkossa ansiotuloista maksetaan nykyistä enemmän veroa valtiolle, mutta vähemmän kunnalle, jolloin kokonaisuutena verotuksen taso säilyy lähes ennallaan.

Myös Evijärven kiinteistöveroprosentit pidettäisiin kunnanhallituksen ehdotuksessa nykyisellään.

EVIJÄRVEN kuluvan vuoden 2022 talousarvio on 590 000 euroa ylijäämäinen. Elokuun lopun tilanteessa vuosi on toteutunut noin 450 000 euroa talousarviota paremmin. Verotuloja on kertynyt noin 445 000 euroa arvioitua enemmän.

Elokuun lopun tilanteesta tehdyn arvion mukaan tilinpäätöksestä muodostuu talousarvion mukainen tai sitä parempi ylijäämäinen tulos, riippuen loppuvuoden toteumasta.

Ensi vuoden taloussuunnitelmassa vuosikate on 1,233 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos on 382 000 euroa ylijäämäinen.

KUNNANHALLITUS esittää valtuustolle, että Evijärvelle asetetaan tilapäinen valiokunta teknisen lautakunnan toimintakyvyn, aseman ja luottamuksen arviointia varten. Sen perustamista ehdotti vasemmistoliiton valtuutettu Antti Perkkalainen. 

ETELÄ-POHJANMAAN liiton talousarvioehdotuksen käsittelyn yhteydessä Evijärven kunnanhallitus haluaa muistuttaa, että liiton strategisia tavoitteita edistettäessä on tärkeää huomioida koko maakunta, myös sen reuna-alueet. Erityisen tärkeää tämä on liikennejärjestelmätyössä. Koko maakunnan alueelle tarvitaan riittävän laadukas tieverkko, jotta koko maakunnan saavutettavuus turvattaisiin.

KOKOUKSESSA olivat myös esillä maatilojen rahavirrat vuonna 2021.

Maatilojen kokonaistulot ja myyntitulot kasvoivat vuonna 2021 edellisvuoteen verrattuna kaksi prosenttia.

Evijärveläismaatilojen bruttotulot olivat vuonna 2021 yhteensä 16,15 miljoonaa euroa (15,54 vuonna 2020). Maatalouden myyntitulojen osuus tästä on 5,79 miljoonaa euroa (5,67 miljoonaa vuonna 2020), maatalouden tulotukien 4,66 miljoonaa euroa (4,52), maanviljelijöiden metsätulojen 1,39 miljoonaa euroa (0,80) ja sivuansioiden tai liitännäiselinkeinojen 4,31 miljoonaa euroa (4,55).

Evijärvellä oli 117 maatilaa. Edellisvuonna 2020 niitä oli yksi enemmän. Niistä maitotiloja on 30.

Evijärvi on maatalouden kokonaistuloilla mitattuna Suomen 141. suurin kunta (146. vuonna 2020) ja maatalouden myyntituloilla mitattuna 126. suurin (129. vuonna 2020).

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.