Influenssakaudesta ennustetaan vaikeaa – rokotukset käynnistyvät, kun rokotteita saapuu Järvi-Pohjanmaalle

Minna Tuomela, Birgitta Luoma-aho, Jaakko Anttila ja Leena Uusitalo toivovat, että ihmiset hakisivat influenssa- ja koronarokotteita, kun rokotustilaisuudet käynnistyvät.
Minna Tuomela, Birgitta Luoma-aho, Jaakko Anttila ja Leena Uusitalo toivovat, että ihmiset hakisivat influenssa- ja koronarokotteita, kun rokotustilaisuudet käynnistyvät.
ASIANTUNTIJAT ovat arvioineet, että tulevan talven influenssakausi voi olla vaikea verrattuna kahteen viime vuoteen, jolloin koronaviruksen leviämistä ehkäisevät toimenpiteet auttoivat myös influenssan ehkäisemisessä.

Vielä varsinainen epidemia ei ole vielä alkanut. Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi. Kausi kestää tyypillisesti joulukuun puolivälistä maaliskuun loppuun.

Järvi-Pohjanmaan perusturva haluaa kannustaa ihmisiä, myös riskiryhmiin kuulumattomia, hakemaan influenssarokotteen. 

–Vaikka perusterveet aikuiset yleensä selviävät influenssasta ilman hengenvaarallisia komplikaatioita, tauti on rokotetulla huomattavasti lievempi ja toipuminen nopeampaa rokottamattomiin verrattuna ja jälkitautien riski pienenee. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta kokonaan, toteaa hoitotyön johtaja Birgitta Luoma-aho.

Riskiryhmille, kuten heikon vastustuskyvyn omaavat, iäkkäät sekä sydän- ja verisuoni-, maksa- ja munuaistauteja sairastavat, suojautuminen influenssaa vastaan on erityisen tärkeää. Ikääntyneelle influenssa jälkitauteineen voi olla vaikea ja henkeä uhkaava sairaus. Jälkitauteja ovat esimerkiksi keuhkokuume ja sydänlihastulehdus.

–Se voi pahentaa perussairautta, romahduttaa yleiskunnon tai myötävaikuttaa aivoverenkierron häiriöiden ja sydäninfarktin syntyyn.

–Myös pienet lapset kuuluvat influenssan riskiryhmiin, vaikka korona on harvoin heille vaarallinen, muistutti vt. peruspalvelujohtaja Jaakko Anttila.

Influenssarokotteet saapuvat Suomeen yleensä lokakuussa. Rokote on hyvä ottaa syksyllä tai alkutalvesta influenssakauden alkaessa ja muistaa, että suojavaikutus alkaa 2–3 viikon kuluessa rokotuksesta. Järvi-Pohjanmaalla rokotteita on jaettu vuosittain noin 5 000 annosta, mutta viime vuonna saatiin vain noin puolet tilatusta määrästä.

–Etelä-Pohjanmaa ei vielä ole saanut rokotteita, mutta ilmoitamme heti lehdissä ja nettisivullamme, kun niitä on saatavilla, kertoi terveydenhoitaja ja sairaanhoitaja Minna Tuomela.

–Jakelun odotetaan alkavan Järvi-Pohjanmaalla viimeistään marraskuun puoleenväliin mennessä. Ensimmäisinä kohderyhminä ovat alueen iäkkäimmät henkilöt ja heitä hoitavat, minkä jälkeen rokotukset etenevät nuorempiin ikäryhmiin. Lapsille influenssarokote annetaan nenäsumutteena.

Marras-joulukuulle on suunnitteilla viisi isoa rokotustapahtumaa walk-in-periaatteella eli ilman ajanvarausta. Niitä järjestetään jokaisessa Järvi-Pohjanmaan perusturvan toimipisteessä. Tulossa on myös lauantain walk in -rokotustapahtuma Alajärven terveyskeskuksessa. Rokotusauto kiertää aluetta tuttuun malliin. Näihin toivotaan hakeutuvan kaikkien, kenelle se on mahdollista.

Samalla jaetaan myös koronarokotuksia.

–Koronan tartuntamäärät vaihtelevat ja nyt ollaan keskellä uutta koronavirusaaltoa, toteaa Anttila ja muistuttaa alueen voimassa olevista maskinkäyttösuosituksista.

–Pääosin tartunnat ovat olleet lieväoireisia, osalla tartunta on jo toinen tai kolmas, Tuomela sanoi.

THL suosittelee syystalvella uutta koronan tehosterokotusta sairastetuista taudeista riippumatta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille riskiryhmäläisille ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. Tehosterokotuksen voi ottaa, kun edellisestä koronarokotteesta tai sairastetusta koronataudista on kulunut vähintään 3 kuukautta.

–Uutta rokotetta BA4–5-varianteille on tilattu ja sitä aletaan jakaa rokotustapahtumissa.

Ellei voi osallistua walk in -tapahtumiin tai käydä rokotusautolla, ajan rokotukselle voi varata sähköisesti www.hyvis.fi tai puhelimitse 06 2412 7800.

–Numerossa on takaisinsoittopalvelu, takaisin soitetaan noin 2–3 päivän kuluessa. Siellä on saatavilla myös ilta-aikoja. Toivomme, ettei ajanvarausnumeroon soiteta rokotuksiin liittyvissä asioissa, vaan ne keskitetään edellä mainittuun numeroon. Paljon hyvää tietoa rokotuksista löytyy THL:n sivuilta, sieltä kannattaa katsoa ensin, jos joku asia mietityttää.

Tuomela ohjeistaa walk in -tapahtumiin tulevia suosimaan puolen päivän jälkeistä aikaa, sillä aamupäivät ovat ruuhkaisimpia.

–Rokotuksen sujuvoittamiseksi vaatetus on hyvä valita siten, että olkavarsi on helposti saatavissa paljaaksi. Ota myös KELA-kortti mukaan! Tulethan paikalle vain terveenä ja käytä maskia mikäli mahdollista! Myös lääkekuurin, esimerkiksi antibioottikuurin, aikana rokotusta ei kannata ottaa.

Rokotebussin osalta muistutetaan, ettei se ole paras vaihtoehto kovin liikuntarajoitteisille ja sielläkin vaatetus kannattaa miettiä pukemisen nopeuden ehdoilla, että kaikki halukkaat ehtivät saada rokotuksen.

Lisää tietoa riskiryhmistä, maskisuosituksista ja ohjeista rokotukseen tuleville löytyy Alajärven kaupungin sivuilla julkaistusta perusturvan tiedotteesta.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.