Lokakuun Loiskeissa Kivitipussa 290 esiintyjää, Rautavaaran lauluja ja Rajalan Topi

Mestaripelimanni Toivo Rajala esittää lystilauluja ja muuta mukavaa sekä kutsuu yhteislauluun perjantaina.
LAPPAJÄRVELLÄ kuunvaihteessa järjestettäviin Lokakuun Loiskeisiin on tulossa noin 290 esiintyjää. Eri yhtyeitä ja kokoonpanoja on yli 40. Listalla on yksittäisiä pelimanneja, pelimanniyhtyeitä, kuoroja, tanssimusiikin soittajia ja puskasoittajia.

Ohjelman koonnut Anneli Aho Eteläpohjalaiset Spelit ry:stä sanoo, että kaikki esiintyjät ovat yhtä tärkeitä.

–Esiintyjiä tulee joka puolelta Suomea pitkienkin matkojen päästä kokemaan Loiskeiden tunnelmaa, Aho kertoo.

Pelimannitapahtuma järjestetään nyt jo 33. kerran. Kivitipun Lappajärvi-salissa kuullaan otteita Tapio Rautavaaran elämästä ja Tapsan lauluja Maritvaan-kokoonpanon esittämänä.

–Sen pääsolistina laulaa mahtava bassoääninen Eki Luumi Rautjärveltä eli aivan Suomen itärajalta, Anneli Aho kertoo.

ITÄKYLÄN MIEHET laulavat avauspäivänä eli perjantaina 30. syyskuuta alkuillasta. Heidän jälkeensä ravintolan lavalle pääsevät muun muassa Reserviläiskuoro Vinosyöttö ja Luunappi. Mestaripelimanneista Kivitipussa esiintyvät esimerkiksi Katja Lampinen, Teppo Aho ja Usko Välimäki. Lauantain kansantanssikonsertissa pyörähtelevät Väkitukko ja Vinteliska.

Humoristinen musiikki sopii ei-niin-vakavan musiikkijuhlan henkeen. Lauantai-illan K18-lauluja isojen tyttöjen laulukirjasta tulkitsevat Tuhmat kanat. Jussi Asun nerokkaita kupletteja saatetaan kuulla ilmajokelaisen Marttilan PiiloPelimannien (MPP) laulaessa yksiäänisesti hyvin vahvalla veljessaundilla, jota joku on nimittänyt ”pohjalaiseksi roikastamiseksi”.

YLEISÖLLÄ on ollut yksi suursuosikki tapahtuman koko yli kolmikymmenvuotisen historian ajan. Lappajärveläinen mestaripelimanni Toivo Rajala, tuletko tänä vuonna Loiskeisiin?

–Totta kai tulen, sehän on minun lapsi, Rajala vastaa.

Saako sinusta ottaa valokuvan Järviseudun Sanomiin tapahtuman mainosmieheksi?

–Ainahan minä olen valmis kuvaan, kun miestä tarvitaan, Rajala sanailee.

Tapani Tyynelä

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.