Keisanen soutaa kohti olympialuokan kärkeä

Olympiasoudun SM-kisassa naisten yksikössä Anni Keisanen (oik.) otti pronssia. Hopealle souti Aira Forsberg, kisan voitti Eeva Karppinen. Kuva: Anni Haavisto
Olympiasoudun SM-kisassa naisten yksikössä Anni Keisanen (oik.) otti pronssia. Hopealle souti Aira Forsberg, kisan voitti Eeva Karppinen. Kuva: Anni Haavisto
LEHTIMÄKELÄISSYNTYINEN, Evijärven Urheilijoitakin edustanut soutaja Anni Keisanen, 30, on noussut olympialuokan soudun kansalliseen kärkeen. Tavoitteena on kansainvälinen taso ja menestys arvokisoissa.

Tampereella hiljattain järjestetyissä olympialuokan soudun SM-kilpailuissa tätä nykyä Valkeakosken Vesiveikkoja edustava Keisanen souti pronssille naisten yksikössä.

–Pidän tätä SM-pronssia isoimpana saavutuksenani soudussa, ja olen kisoihin muutenkin tyytyväinen, soudin kisaviikonloppuna soudin omia ennätysaikoja haastavassa kelissä.

Aiemmin kesällä isojen veneiden SM-kisassa Keisanen oli mukana Vesiveikkojen naisten kahdeksikossa, joka voitti pronssia. Talvella sisäsoudussa Keisanen otti MM-kultaa sekä naisten joukkuekisassa että sekajoukkuekisasta ja voitti Suomen mestaruuden 2000 metrillä.

AIEMMIN kilpahiihtoa harrastanut Keisanen pääsi kokeilemaan puuvenesoutua Evijärven Urheilijoissa kymmenen vuotta sitten.

–Soudin siellä useampana kesänä, sekä kirkkovene- että parisoutua. Se oli hyvä kesälaji, erinomaista vastapainoa hiihdolle, mutta puuvenesoutu ja olympialuokan soutu ovat kuitenkin kaksi eri lajia.

Olympialuokan soutua Keisanen testasi 2017 Jämsänkoskella.

–Sisäsoutukisoissa kannustettiin kokeilemaan ja sillä tiellä ollaan. Valkeakoskelle tulin soudun perässä, täällä on aktiivinen seura ja mahdollisuus soutaa kesällä radalla sekä talvella soutualtaassa.

Olympialuokan soudussa on useita erilaisia veneluokkia. Keisanen kilpailee naisten yksikössä, jossa soudetaan 14-kiloisella, 8,2-metrisellä hiilikuituisella veneellä ja lähes kolmimetrisillä airoilla.

–Ulkona soutaessa sääolosuhteet ja tasapaino tekevät haastetta, vene on kiikkerä ja airoja pitää käännellä soutaessa, mitä sisäsoudussa ei tarvitse tehdä. Vettä on myös osattava lukea, koska matkan varrelle voi osua sekä myötä-, vasta- että sivutuulta. Kun on päässyt lajiin sisään, se on lajin suola – oppii soutamaan eri olosuhteissa. On mielenkiintoista ja palkitsevaa, kun huomaa oman kehityksen. Tietyt fyysiset ominaisuudet on myös oltava, että pystyy vesilläkin soutamaan hyviä aikoja.

Harjoittelu täyttää opettajana työskentelevän Keisasen vapaa-ajan käytännössä kokonaan, harjoituksia on yhdet tai kahdet päivittäin.

–Syksystä alkaen teen vain sijaisuuksia, sillä haluan panostaa harjoittelemiseen. Tavoitteena on ensi keväänä päästä harjoittelemaan ulkomaille.

Soutamisen lisäksi hän juoksee, ui, hiihtää, tekee voimaharjoittelua ja sauvakävelee. Veikko Sinisalo tekee Keisasen harjoitusohjelmat, Hannes Niemelä toimii tekniikkavalmentajana.

SOUDUSSA motivaatio on ikää merkittävämpi tekijä. Huipulle voi päästä, vaikkei olisi harrastanut lajia juniorivuosista asti.

–Soudun voi aloittaa minkäikäisenä vain ja se sopii hyvin aikuisemmillekin, koska siinä ei tule iskutusta kuten juoksussa, vaan se on nivelille ystävällinen laji. Se kehittää koko kroppaa monipuolisesti ja on todella kokonaisvaltainen, joten se sopii myös kuntoilumuodoksi, vaikkei innostuisi kilpailemisesta.

Keisala vinkkaa, että jos soudun kokeileminen kiinnostaa, Järviseudulla ainakin Lappajärvellä ja Evijärvellä pääsee alkuun ottamalla yhteyttä paikallisiin urheiluseuroihin.

–Evijärvellä ainakin on kirkkovene-, pari- ja sisäsoudun harrastajia.

Soutua pääsi seuraamaan hiljattain Yle Areenan kautta, kun siellä televisioitiin EM-kisat. Syyskuussa on tulossa MM-kisat, joihin lähtee myös suomalaisia. Kotimaassa kisataan 17.-18. syyskuuta Porvoossa sprintin eli 500 metrin SM-kisat.

LAPSUUDENKOTIIN Lehtimäelle Keisanen suuntaa aina, kun työltä ja treeneiltä ehtii. Siellä saa hengähtää ja rauhoittua.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.