Uusimmat kesäblogit:

Kouluvuosi käynnistyi

Syyskuun lopussa 30.9. on avajaispäivä uudella koululla, liikuntahallissa ja kirjaston uudessa palvelutilassa, muistuttaa Tarja Puro.
Syyskuun lopussa 30.9. on avajaispäivä uudella koululla, liikuntahallissa ja kirjaston uudessa palvelutilassa, muistuttaa Tarja Puro.
Sivistysjohtaja Tarja Puro ei vielä osannut sanoa, millainen määrä ukrainalaislapsia ja -nuoria aloittaa mahdollisesti koulun tänä syksynä Lappajärvellä. Koulussa tarvittavien ryhmien määrä on muiden kuin suomenkielisten oppilaiden osalta Lappajärvellä syksyisin kysymysmerkki. Vuoden 2015–16 pakolaisten tulon kaltaista ryntäystä kouluun ei nykyään ole syksyisin.

MAANANTAINA Lappajärven uudella koululla kävi arkinen kuhina opettajien kokoonnuttua suunnittelupäivään ennakoimaan tiistaista kouluvuoden alkamista. Sivistysjohtaja Tarja Puro ei vielä osannut sanoa, millainen määrä ukrainalaislapsia ja -nuoria aloittaa mahdollisesti koulun tänä syksynä Lappajärvellä.

–Lukumäärät ovat vielä avoimena, mutta sen verran tiedämme, että lapset kuuluvat eri ikäryhmiin. Annamme osittain valmistavaa ja osittain perusopetusta sen mukaan, montako ja minkä ikäisiä oppilaita tulee. Meillä on Alajärven kanssa yhteinen opettaja, ja lähdemme liikkeelle valmistavan opetuksen ryhmällä. Ukrainalaisten lisäksi odotamme kouluun myös Jamille tulevien kansainvälisten opiskelijoiden lapsia, jotka tulevat lähinnä Venäjältä, sanoo Tarja Puro.

Koulussa tarvittavien ryhmien määrä on muiden kuin suomenkielisten oppilaiden osalta Lappajärvellä syksyisin kysymysmerkki. Jamin eli Järviseudun ammatti-instituutin opiskelijat tulevat vähän myöhemmin, minkä seurauksena joka syksy täytyy erikseen odotella ja katsoa, millainen valmistavan opetuksen ryhmän tarve on. Jamilla on lisäksi jatkuva haku, ja kesken vuoden tulevien opiskelijoiden lapsia voi tulla oppilaiksi kesken lukuvuodenkin.

Vuoden 2015–16 pakolaisten tulon kaltaista ryntäystä kouluun ei nykyään ole syksyisin. Silloin polkaistiin käyntiin monta ryhmää kerralla, kun nykyään riittää vähempi. Valmistavan opetuksen opetussuunnitelmaa on päivitetty. Moni tarvitsee S2-opetusta eli suomen kielen opetusta kakkoskielenä enemmän kuin vuoden ajan, mikä on opetuksen määrä valmistavassa opetuksessa, kertoo Puro.

TÄNÄ syksynä opetushallitukselta tuli kouluihin ohjeet koulumatkoilla tapahtuvasta kiusaamisesta ja syrjinnästä. Koulun tulee ilmoittaa kotiin sekä koulussa että koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta, syrjinnästä tai väkivallasta. Kaikessa suunnittelussa otetaan huomioon lapsen etu, ja oppilaille korostetaan entistäkin enemmän kaikenlaisen häirinnän välttämistä, sanoo Puro.

Koulu seuraa myös, mitä maailmalla tapahtuu, ja kouluille tuli tukiaineisto myös hybridi- ja kyberuhkista.

LOPUKSI sivistysjohtaja mainitsee koulun syksyä värittävän myönteisen tapahtuman.

–Perjantaina 30.9. juhlitaan samana päivänä liikuntahallin, uuden koulun ja kirjaston uuden palvelutilan käyttöönottoa yhteisellä avointen ovien päivällä, sanoo Puro. 

Aino Alppinen

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.