Uusimmat kesäblogit:

Eräily elämäntapana

Tomi Mastokangas on säästänyt jotain metsästysmuistoja vuosien varrelta. Kuvassa osa niistä.
Tomi Mastokangas on säästänyt jotain metsästysmuistoja vuosien varrelta. Kuvassa osa niistä.
Kun on taaperosta asti kulkenut isän mukana metsällä ja kalassa, ei ihme, että mieli halajaa luontoon aikuisenakin. Luonnosta on löytynyt harrastus, koulutus, tulevaisuuden haaveet sekä mielenrauha.

KUN on taaperosta asti kulkenut isän mukana metsällä ja kalassa, ei ihme, että mieli halajaa luontoon aikuisenakin. Luonnosta on löytynyt harrastus, koulutus, tulevaisuuden haaveet sekä mielenrauha.

Luonnossa ihminen muuttuu aivan erilaiseksi. Luonto poistaa huolet ja murheet, sanoo Tomi Mastokangas, 22.

Mastokangas kertoo suorittaneensa metsästyskortin 11-vuotiaana. Myöhemmin hän on käynyt läpi luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon Perhossa, jonka myötä hänestä tuli luonto-ohjaaja. Työpaikka löytyy Mäkelä alulta, mutta iso osa vapaa-ajasta kuluu luonnossa harrastusten parissa.

Riippuu paljon vuodenajasta mitä tehdään. Kesäisin kalastetaan, syksyllä ja talvella metsästetään. Kyllä tämä on enemmän elämäntapa kuin harrastus. Rahaakin olisi käytössä paljon enemmän, ellen metsästäisi. Jopa auto on hankittu metsästystä ajatellen, naurahtaa Mastokangas.

MASTOKANGAS kertoo kohdanneensa jonkin verran myös kritiikkiä metsästysharrastustaan kohtaan. Usein se on kuitenkin johtunut ihmisten tietämättömyydestä ja rakentavia keskusteluja on käyty hyvässä hengessä.

Kaikki eivät välttämättä ole hoksanneet, että tässä tehdään riistakantojen hoitoa samalla. Esimerkiksi kauris on kovin kiistelty, kun moni ajattelee sitä vain söpönä sadun bambina. Täällä meilläpäin kauriskanta on hallinnassa, mutta Etelä-Suomessa ei, ja sen huomaa esimerkiksi kauriskolareiden määrästä. Jos täällä lopetettaisiin riistakannanhoito, jo parin vuoden päästä tilanne räjähtäisi käsiin. Kauris levittää paljon myös punkkia, sanoo Mastokangas.

Myös riistanhoitotyötä tehdään jatkuvasti. Esimerkiksi viime vuonna kyyhkyskauden aikaan ruokittiin noin sata kyyhkystä koko pesintäkauden ajan. Niistä ammuttiin 15. Ajattelen, että metsästys on normaalia luonnon kiertokulkua. Sen lisäksi ajattelen, että metsästys liittyy myös huoltovarmuuteen. On tärkeä asia, että meillä on kyky hankkia ravintoa luonnosta. Metsästys on hieno suomalainen perinne ja mielelläni autan, jos joku on siitä kiinnostunut harrastusmielessä, mutta ei oikein tiedä mistä aloittaa. Minuun voi olla yhteyksissä ja tulla vaikka metsälle mukaan.

Mastokankaan perheessä metsästystä ja kalastusta harrastavat kaikki, perheen äitiä lukuun ottamatta. Myös kisoissa käydään ja mitaleitakin on pilkkikisoista tullut ihan SM-tasolta asti.

Kyllä tässä pientä kilpailuhenkisyyttä tulee perheenkin kesken. Ja nimenomaan kalastuksessa. Nuorempana ehkä vielä enemmän, kuin nykyään, nauraa Mastokangas.

ERÄILY liittyy vahvasti myös tulevaisuuden haaveisiin, jotka tällä hetkellä ovat vielä ajatuksen asteella.

Kyllä haaveena olisi tehdä luontoharrastuksesta työ, ensin vaikka sivutoimisesti. Mielessä pyörii kaikenlaisia ideoita, joita voisi tuotteistaa vaikkapa yrityksien tyky-toimintaan. Koulutusta ja kokemusta löytyy, täytyy vain saada jonkinlainen kokonaisuus suunniteltua.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.