Evijärven Urheilijoiden satavuotisjuhlassa julkaistiin seuran historiikki

Helinä Marjamaa, Ulla Luomansuu, Jussi Försti ja Matti Försti yhteiskuvassa juhlapäivänä.
Helinä Marjamaa, Ulla Luomansuu, Jussi Försti ja Matti Försti yhteiskuvassa juhlapäivänä.
Helinä Marjamaa, Ulla Luomansuu, Jussi Försti ja Matti Försti yhteiskuvassa juhlapäivänä.
Helinä Marjamaa, Ulla Luomansuu, Jussi Försti ja Matti Försti yhteiskuvassa juhlapäivänä.
Päivän kohokohtana julkaistiin seuran vuosisadan mittaisesta taipaleesta kertova historiikki. Siitä syntyi lopulta kaksi versiota: kirja sekä dokumenttielokuva. Niiden taustalla ovat isä ja poika Matti ja Jussi Försti.

EVIJÄRVEN koululla järjestettiin sunnuntaina Evijärven Urheilijoiden satavuotisjuhla.

Tilaisuuteen kuului kakkukahvit, yhteislaulua, musiikkiesityksiä ja puheenvuoroja. Seura myös muisti entistä puheenjohtajistoaan. Koulun sisäänkäynti oli koristeltu vanhoilla peli- ja verryttelyasuilla vuosien varrelta ja auditorio Suomen lipuilla.

Päivän kohokohtana julkaistiin seuran vuosisadan mittaisesta taipaleesta kertova historiikki. Siitä syntyi lopulta kaksi versiota: kirja sekä dokumenttielokuva. Niiden taustalla ovat isä ja poika Matti ja Jussi Försti.

Isä-Försti on pitkän linjan evijärveläinen urheilumies. Hänet työskenteli aikoinaan muun muassa lentopallovalmentajana, ja hänet tunnetaan miehenä, jolla urheiluaiheinen knoppitietous on hallussa. Poika-Försti puolestaan taitaa kuvallisen ilmaisun. Kirjan he kirjoittivat yhdessä, ja elokuvan toteutti Jussin firma Finepics, joka on keskittynyt kuvittamaan suomalaista historiaa.

HISTORIIKIN taustatyö alkoi niin, että Matti penkoi seuran ensimmäistä 50 vuotta ja Jussi jälkimmäistä 50 vuotta — kunkin oman mielenkiinnon kohteen mukaan.

–Taustatutkimus oli osittain vaikeaa, sillä tarkkoja tietoja seuran vaiheista ennen 70-lukua ei ollut muutamaa leikekirjaa ja tuloslistoja lukuun ottamatta. Ensimmäiset säilyneet pöytäkirjat olivat vasta 40–50-lukujen taitteesta, Jussi Försti sanoo.

Alun perin oli tarkoitus tehdä pelkkä elokuva. Seuran alkuvaiheisiin kohdistunut taustatutkimus oli vaikeaa, koska materiaalia ensimmäisiltä vuosikymmeniltä oli säilynyt heikosti. Kun tietoa alkoi lopulta kuitenkin kasaantua paljon, ajattelivat Förstit, että ehkä se kaikki olisi syytä laittaa kirjamuotoon.

–Dokumenttielokuva kun ei oikein sovellu formaattina tuollaiseen yksittäisten ja tarkkojen faktojen luettelemiseen; siihen kirja on omiaan. Elokuva taas pyrkii yhdistelemään yksityiskohdat suuremmiksi kokonaisuuksiksi ja nivomaan ne tarinoiksi. Nyt nämä molemmat täydentävät omasta mielestäni toisiaan hyvin — kirjassa on paljon sellaista, mitä ei ole elokuvassa, mutta myös toisinpäin, Jussi Försti kertoo.

Elokuvan painopiste on Evijärven Urheilijoiden historia vuosina 1922—1999. Parhaiten ihmisten muistissa oleva lähihistoria eli 2000-luku on kerrottu tiivistäen. Elokuvassa avataan myös evijärveläistä urheilutoimintaa ennen seuran perustamisvuotta 1922.

–Kirjasta puolestaan selviää myös kaikki 2000-luvun saavutukset niin yleisessä sarjassa kuin juniori- ja veteraanisarjoissakin. Kirja muutoinkin kertoo seuran historiasta huomattavasti elokuvaa yksityiskohtaisemmin, Jussi Försti lisää.

Mainos

ELOKUVAN kuvituksena on muun muassa Evi-TV:n tallenteita 90-luvulta ja Eero Kentalan 60-luvulla kuvaamia videoita, Järviseudun Sanomien lehtileikkeitä sekä vanhoja valokuvia.

Koska esimerkiksi suunnistuksesta ei kuitenkaan löytynyt aitoa kuvamateriaalia, käytettiin sen sijaan dramatisoituja urheilusuorituksia. Näyttelijöinä esiintyvät Mika Koskela, Juho Fränti, Joska Försti, Mika Lampi, Jussi Virtanen, Roope Kultalahti, Aki Sarkakangas, Elias Kujala ja Alisa Koivukangas. Jääkiekon kohdalla turvauduttiin kuvapankkiin.

ELOKUVAN pitäisi tämän lehden ilmestymispäivään mennessä olla tullut katsottavaksi ilmaiseksi Youtubeen. Kirjaa puolestaan voi ostaa ainakin Aitopalvelusta, Valokuvausliike Pesoselta ja Jannen Koneesta.

JUHLAAN oli kutsuttu useita Evijärveltä ponnistaneita urheilijoita, kuten entinen pikajuoksija Helinä Marjamaa (o.s. Laihorinne), joka on ainoa sadan metrin MM-finaaliin yltänyt suomalainen. Hän on työskennellyt myös valmentajana sekä yleisurheilujaostojen puheenjohtajana, ja toimii tällä hetkellä Suomen urheiluliiton mentoriryhmässä urheilijoiden ja valmentajien apuna.

Hän muun muassa kiitti lukuisia vapaaehtoisia, joiden panoksesta urheiluseurat ovat riippuvaisia.

–Suomessa on yli puoli miljoonaa aikuista mukana liikunta- ja urheiluseurojen toiminnassa. Täällä Evijärvelläkin teitä on iso joukko. Suuret kiitokset siitä, että jaksatte tehdä tätä tärkeää työtä. Ja tehtäviähän riittää: seurojen eri asteen toiminnan pyörittäminen, harjoitusten vetäminen, kilpailujen järjestäminen, kokoukset, varojen kerääminen, yhteistyö eri tahojen kanssa ja niin edelleen.

PÄIVÄN aikana kuultiin monia muitakin puheenvuoroja. Seuran puheenjohtajana neljättä vuotta toimiva Ulla Luomansuu kertoi muun muassa, että seuran jäsenmäärä on saatu viimeisen kuuden vuoden aikana noin nelinkertaistettua viidestäkymmenestä kahteen sataan.

–Se on mielestäni hyvä saavutus pienellä paikkakunnalla ja pienelle seuralle, hän sanoi.

Seurassa toimii tällä hetkellä yleisurheilu-, palloilu- ja soutujaostot. Tällä hetkellä suunnitellaan myös frisbeegolfjaoston perustamista.

–Jatkossa pyrimme edelleen kasvattamaan jäsenmääräämme, mahdollistamaan kilpa- ja kuntourheilun eri-ikäisille evijärveläisille sekä toteuttamaan haaveemme siitä, että saisimme myös perustettua uudelleen hiihtojaoston ja nostettua hiihdon uudelleen suosituksi lajiksi Evijärvellä.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.