Pohjanmaan ralli kääntyi Hautamäen juhlinnaksi

Ari-Pekka Hautanen ja Ville Hautamäki juhlivat Pohjanmaan rallin päätteeksi. Kuva: Jari Kohonen
Rallin suomenmestaruussarjan viides osakilpailu Seinäjoen ympäristössä tarjoili kesäisten olosuhteiden ääri-ilmiöitä ankarasta pölystä kaatosateeseen. Kaksipäiväinen ralli koetteli kilpailijoiden kärsivällisyyttä, sillä nopeuttakin tärkeämmäksi osoittautui varmuus.

Sen saivat kokea myös SM2-sarjassa Mitsubishi Lancer Evo IX:lla ajavat Ville Hautamäki ja Ari-Pekka Hautanen. Jo varmalta näyttänyt kakkossija vaihtui voitonjuhliksi lähes kalkkiviivoilla.

Avauspäivä ajettiin lämpimissä ja aurinkoisissa olosuhteissa. Hautamäki ja Hautanen saapuivat yötauolle SM2-luokan kakkospaikalla. Autokunta Arttu Lähdeniemi-Jukka Toivonen oli kehittänyt tasan kymmenen sekunnin etumatkan kahdella pitkällä ja pölyisellä erikoiskokeella.

– En halunnut ottaa siellä pölyssä kovin hulluja riskejä. Lauantaina puolestaan päätettiin sateessa tulla sellaista vauhtia, että pysytään tiellä, Hautamäki kertasi.

Ajoittain rankaksi yltynyt sade muutti tiet kuravelliksi. Ulosajoja nähtiin poikkeuksellisen paljon, joten kokeneen ajajan riskejä välttävä taktiikka tähtäsi varmoihin sarjapisteisiin. Silti sekään ei ollut riittää.

– Viitalan erikoiskokeella (EK 5) oli se meidän tilanteemme, jossa oli onneksi paljon tuuria matkassa, Hautamäki kertasi.

– Ajoin kallioleikkaukseen, jossa tukivarsi vääntyi ja vanteesta lähti pala pois. Onneksi rengas ei mennyt rikki ja ilmat pysyivät sisällä. Huollossa vaihdettiin tukivarsi, mutta epähuomiossa jäi toteamatta, että takapyöräänkin oli osunut. Siksi ajettiin loppu ralli takapyörä harituksella, mikä toi vielä ajamiseen oman mausteensa, Hautamäki huokaisi.

Lopulta sekuntikamppailu päättyi Lähdeniemen keskeytettyä harmittavaan tekniikkavikaan. Vaihteensiirtäjän vaijeri petti ja näin haastaja jäi reitin varteen viimeistä edellisellä erikoiskokeella.

– Artun vauhti ei ollut lainkaan yllätys. Hän on mennyt aina kovaa, mutta usein sattuu jotain. Vauhtia kaverilla on kyllä reservissä, mutta tässä lajissa pitäisi päästä maaliin saakka, Hautamäki muistutti.

– Missään vaiheessa ei periksi annettu, vaikka Lähdeniemi pääsi jo jonkin verran pakoon. Se tultiin koko ajan, mitä päästiin, mutta kuitenkin niin, että tiellä pysyttiin, Hautamäki jatkoi.

Riskikynnystä laskettiin Lähdeniemen keskeytettyä entisestään. Määränpää Seinäjoen torilla ja palkintojenjaossa oli kirkkaana mielessä.

– Viimeinen erikoiskoe oli jo aika varovaista, mutta tuloksista päätellen se oli sitä myös muilla. Ilmeisesti kaikki halusivat varmistella maaliin pääsyä. Sillä ajolla ei olisi pitänyt tulla pohja-aikaa, Hautamäki naurahti.

Sarjan kannalta tilanne näyttää erinomaiselta. Hautamäellä on kaikki eväät mestaruuden uusimiseen.

– Tämä oli nyt kolmas voitto putkeen, mikä on hieman kuronut sitä Rovaniemen keskeytystä ja nollaa pistettä umpeen. Kaksi kisaa on vielä jäljellä ja viimeisessä jaetaan korotetut pisteet, joten kaikki on edelleen omissa käsissä, Hautamäki laski.

Jari Kohonen

Tuloksia: 1) Ville Hautamäki-Ari-Pekka Hautanen Mitsubishi 1.11.50,3, 2) Miika Vuokila-Mika Pyyny Mitsubishi 1.13.21,3 +1.31,0, 3) Juha Pasanen-Jari Jaakkola Mitsubishi 1.14.01,3 +2.11,0,4 ). Matti Latvala-Toni Raiski Subaru 1.15.05,0 +3.14,7, 5) Reijo Heikkilä-Riia Rantasalo Mitsubishi 1.16.47,1 +4.56,8

Pistetilanne 5/7: Miikka Vuokila 100, Ville Hautamäki 93, Juha Pasanen 62, Reijo Heikkilä 46, Erno Kinnunen 25

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.