Toivo Rajala, Poplarit ja muut järviseutulaispelimannit esiintyvät Kaustisella

Lapua-Uuden-Guinean laulut ovat saaneet vaikutteita popmusiikista ja jazzista. Kuva: Petri Kaipiainen.
Lapua-Uuden-Guinean laulut ovat saaneet vaikutteita popmusiikista ja jazzista. Kuva: Petri Kaipiainen.
Lapua-Uuden-Guinean laulut ovat saaneet vaikutteita popmusiikista ja jazzista. Kuva: Petri Kaipiainen.
Lapua-Uuden-Guinean laulut ovat saaneet vaikutteita popmusiikista ja jazzista. Kuva: Petri Kaipiainen.
Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla nähdään tänä kesänä runsas määrä järviseutulaisia musiikin osaajia.
Lapualainen Lauri Kotamäki yhtyeineen esittää rosoisenhellää rockia Kaustisella. Kuva: JP Niemelä.
Lapualainen Lauri Kotamäki yhtyeineen esittää rosoisenhellää rockia Kaustisella. Kuva: JP Niemelä.

LAPPAJÄRVELÄINEN mestaripelimanni Toivo Rajala esiintyy Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla jo avajaispäivänä maanantaina 11.7. Kortesjärven pelimannien 50-vuotiskonsertti soi keskiviikkona. Muita järviseutulaisia esiintyjiä juhlilla ovat muun muassa Järviseudun pelimannit, Evijärven mieslaulajat ja Lappajärven Laulajat. Suuressa kulttimaineessa oleva legendaarinen vimpeliläisbändi Poplarit soittaa ensimmäisen keikkansa maanantaina keskiyöllä ja kaksi muuta tiistaina.

Pro Kaustinen ry:n toiminnanjohtaja Valtteri Valo, miksi järviseutulaisen kannattaisi lähteä nyt Kaustiselle omia pelimanneja kuulemaan?

−Järviseudulla on vahvat perinteet kansanmusiikissa ja alueelta peräisin olevia kappaleita soitetaan laajasti ympäri Suomen. On siis hyvä mahdollisuus tulla kuulemaan ja kokemaan, miten perinne elää, Valo vastaa.

Ainakaan ajomatkan pituus Järviseudulta Kaustiselle ei nouse esteeksi, ei kalliinkaan polttoaineen aikana. Eikä sade, sillä festivaalialueella konsertteja on sekä sisätiloissa että ulkona. 

−Ja mahdollinen vesisadekin muuttuu Rajalan Toivon esiintyessä auringonpaisteeksi, Valtteri Valo naurahtaa.

Valon mukaan juhlille ei ole asetettu varsinaista yleisötavoitetta, mutta toiveissa on, että päästäisiin vähintään 2019 vuoden kävijämääriin.

Mainos

−Pelimanneja kansanmusiikkijuhlille on ilmoittautunut noin 4 500, eli suunnilleen Kaustisen asukasmäärän verran, Valo sanoo.

Harrastajia on paljon, mestareita vähän. Mestaripelimanni on arvonimi, jonka Pro Kaustinen ry myöntää henkilölle, joka perinteisellä taidollaan, runsaalla ohjelmistollaan tai muilla merkittävillä ansioillaan on edistänyt kansanmusiikkiharrastusta.

−Vuosittain uusia mestaripelimanneja nimetään 2−6, joten mestari-tittelin saajalle kunnia on todella suuri, Valo kertoo Rajalan vuonna 2019 saamasta arvonimestä. Valon mukaan Kaustisella on tehty jotain oikein jo 200 vuoden ajan, mistä kertoo myös Unescon päätös nostaa kaustislainen viulunsoitto aineettoman maailmanperinnön listalle. 

Showcase-sarjassa esitellään eteenpäin tavoittelevia, nousevia ja kansainvälistyviä kansanmusiikin nimiä. Zäpämmät, Lapua-Uusi-Guinea ja Bergå Folk Project esiintyvät festivaalilla perjantaina 15.7. Lakaluomalaislähtöisen haitaripelimannin Lauri Kotamäen yhtye Kotamäki Company soittaa perjantaina ja lauantaina. Toiminnanjohtaja Valtteri Valo toivottaa yleisön tervetulleeksi Kaustiselle.

−Kahden poikkeuksellisen vuoden jälkeen on hyvä jälleen saapua kokemaan Kaustisen festivaalin ainutlaatuinen ja yhteisöllinen tunnelma!

Tapani Tyynelä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.