Uusimmat kesäblogit:

Romanikulttuuri puhuttelee taiteilijaa

Maisa Kivi uskoo romaniteeman kulkevan mukanaan jatkossakin jossain määrin. –Juuri nyt en tee taidetta, koska olkapääleikkaus on tehty hiljattain. Jyväskylän taiteilijaseuran mukana olen kuitenkin Eskilstunaan näyttelyn pitoon. Kuva: Lasse Autio
Maisa Kivi uskoo romaniteeman kulkevan mukanaan jatkossakin jossain määrin. –Juuri nyt en tee taidetta, koska olkapääleikkaus on tehty hiljattain. Jyväskylän taiteilijaseuran mukana olen kuitenkin Eskilstunaan näyttelyn pitoon. Kuva: Lasse Autio
SAARIJÄRVELÄISEN kuvataiteilija Maisa Kiven näyttely Pitsiä ja samettia tuo Soinin kirjastoon tuulahduksen romanikulttuurista. Esillä on pääasiassa akryylitekniikalla toteutettuja teoksia, joiden pääosassa ovat romaninaiset.

Kivelle romanikulttuuri näyttäytyi ensimmäisen kerran hänen ollessaan pikkutyttö ja asuessaan Ylivieskassa. –Naapurin kyläsuutarin luo tuli välillä hevoskärryt täynnä lapsia ja naisia kuin prinsessoja. Kylän kakarat tulivat katsomaan ja ihailivat, suutari korjasi hevosten valjaita ja miesten saappaita. Pidin naisia kauniine asuineen enkeleiden ja prinsessoiden yhdistelmänä.

Elämänsä varrella Kivi on useissa eri yhteyksissä törmännyt romanikulttuuriin ja tutustunut ihmisiin sen piirissä. –Olen tutkinut kulttuuria ja saanut sieltä ystäviä.

Hän maalasi romaninaisia paljon 2010-luvun alkupuolella. Se vei hänet romaniyhdistyksen 120-vuotisnäyttelyyn Helsingin tuomiokirkon kryptaan, jossa vieraili muun muassa presidentti Tarja Halonen.

–Romanikulttuurissa puhuttelevat vahva yhteenkuuluvuus ja juhlavuus. He ovat kauniita ja ryhdikkäitä, pitävät huolen vanhuksistaan. Olen myös aina haukuttujen ja sorrettujen, vähemmistöjen puolella. Haluan lisätä tietoa, se lisää ymmärrystä ja vähentää ennakkoluuloja. Joku sanoi, että tehtäväni elämässä on opettaa ihmisille ymmärtämistä ja vaikuttaa vihan vähenemiseen edes pieneltä osin. Tieto lisää surullista ymmärtämistä siitä, miksi tuskaa on niin paljon. Muutos tapahtuu tiedon kautta.

Nainen on ollut Kivelle aina inspiraation lähde ja tärkeä aihe.

–Erityisesti tanssivat naiset, vatsatanssi ja flamenco kiehtovat. Mustat asut ja melankolisuus yhdistävät körttiläisiä, flamencotanssijoita ja romaneja, joita olen maalannut. He kaikki laulavat kauniisti surustakin.

RYHMÄT voivat varata esittelyn ja koulut esittelyn ja oppitunnin romanikulttuurista.

–Pidän esittelyitä itse ja kanssani vuorottelee ystäväni Maria Kannelsuo, joka viettää kesää paikkakunnalla. Oppilasryhmä 9-luokkalaisia kuvataidekoululaisia kävi katsomassa näyttelyä, he tykkäsivät teoksista, Kivi kertoo.

Romaninaisia kuvaava näyttely on esillä 30. kesäkuuta saakka. Kirjasto on avoinna ma, ke ja pe klo 10–16, ti ja to klo 13–19 sekä omatoimiaikana ma–su klo 7–21

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Sirkka Kallio voitti mestaripyöräilijäkampanjaan osallistuneiden kesken arvotun pyörän. Kuva: Vimpelin vapaa-aikatoimi.

Vimpelissä 40 mestaripyöräilijää

Mestaripyöräilijätittelin saamiseen edellytettiin perinteiseen tapaan vähintään 1 000 pyöräilykilometrin yhteissaavutusta toukokuun ja elokuun välisenä aikana.

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

Sirkka Kallio voitti mestaripyöräilijäkampanjaan osallistuneiden kesken arvotun pyörän. Kuva: Vimpelin vapaa-aikatoimi.

Vimpelissä 40 mestaripyöräilijää

Mestaripyöräilijätittelin saamiseen edellytettiin perinteiseen tapaan vähintään 1 000 pyöräilykilometrin yhteissaavutusta toukokuun ja elokuun välisenä aikana.

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.