Höykinpuro jatkaa poliisin neuvottelukunnan puheenjohtajana

Alajärveläinen Tapio Höykinpuro jatkaa Pohjanmaan poliisin neuvottelukunnan puheenjohtajana.
Alajärveläinen Tapio Höykinpuro jatkaa Pohjanmaan poliisin neuvottelukunnan puheenjohtajana.
Pohjanmaan poliisin neuvottelukunta kokoontui 26.4.2022 järjestäytymiskokoukseen. Neuvottelukunnan puheenjohtajaksi valittiin aikaisemmin neuvottelukuntaa johtanut Tapio Höykinpuro Alajärveltä. Varapuheenjohtajaksi valittiin Esa Saarinen Ilmajoelta.

Kokouksen aluksi poliisipäällikkö Kari Puolitaival esitteli laitoksen toimintaa ja poliisin ajankohtaisia asioita. Kokouksessaan neuvottelukunta oli huolissaan poliisiasemien vähenemisestä ja etäälle siirtyneestä asiointipalvelusta, huumeiden käytöstä, nuorten enenevästä pahoinvoinnista, turhautumisesta ja syrjäytymisestä sekä liikennekäyttäytymisestä.  Poliisin kouluvierailut ja sosiaalitoimen yhteistyö nähtiin ennaltaehkäisevänä ja kasvatuksellisena toimenpiteenä. Korona ja sen tuomat rajoitukset katkaisivat kasvokkaisen yhteistyön kuntien viranomaisten kanssa pariksi vuodeksi lähes täysin.

Lupapalvelut ovat tällä hetkellä pahoin ruuhkautuneet. Siihen ovat vaikuttaneet ihmisten matkustushalukkuus rajoitusten purkauduttua ja Ukrainan sotatilanne. Poliisilaitoksen reuna-alueilta on matkaa lähes sata kilometriä asioimaan laitokselle ja työssä käyvälle se on kohtuutonta. Jokaisella ei ole myöskään tietokoneyhteyksiä ja iän lisääntyessä sähköisten palvelujen osaaminenkin vääjäämättä monella heikentyy. Luparuuhkien purkamiseen on tulossa helpotusta kesään mennessä.

Poliisien tehtävät ovat lisääntyneet voimakkaasti turvallisuusympäristön sekä muiden muutosten johdosta. Samaan aikaan poliisien määrä vähenee. Työtehtävissä pitkät etäisyydet vievät työaikaa, esimerkkinä hälytykset reuna-alueella ja kuljetukset säilöönottoon. Hallituksen kehyspäätös poliisien resurssien osalta tarkoittaisi julkisuudessa olleiden laskelmien mukaan noin 300 poliisin vähenemistä Suomessa. Se suhteutettuna Pohjanmaan poliisilaitoksen toimintaan vastaisi karkeasti kahden poliisiaseman lakkauttamista.

Mainos

Kokouksessa neuvottelukunta päätti antaa päättäjille vahvan kannanoton, että Pohjanmaan poliisin neuvottelukunta on hyvin huolissaan kehysbudjetissa esitetystä kaavaluista, joka tarkoittaisi mahdollisesti 300 poliisin vähentämistä tai vastaavaa säästöä asemia vähentämällä. Tällä olisi erittäin huolestuttava vaikutus reuna-alueiden ihmisten asemaan. Erilaisten lupa-asioiden käsittely ja asiointi vaikeutuisi entisestään, turvallisuuden tunne ja uskottavuus poliisin toimintaan heikkenisi, kun vähäisemmät rikokset jäisivät tutkimatta. Alueellinen tasapuolisuus kärsisi rajusti, mikäli poliisin määrärahoihin jää vajausta.

Pohjanmaan poliisilaitos toimii kolmen maakunnan alueella ja poliisin neuvottelukunnassa on 49 edustajaa maakuntien 40 kunnasta/kaupungista. Neuvottelukunnasta ja sen tehtävistä on säädetty poliisin hallintolaissa. Neuvottelukunta seuraa poliisin toimintaympäristön kehitystä, antaa lausuntoja poliisia koskevissa asioissa, tekee aloitteita toiminnan kehittämiseksi ja käsittelee muut asiat, jotka sen käsiteltäväksi toimitetaan.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.