Nuorten ideoima yrityskiihdyttämö käynnissä Vimpelissä

Lia Järvelä on iloinen siitä, että nuorisovaltuuston kautta nuorten ääni tulee kuuluviin kunnallisessa päätöksenteossa ja nuoret pääsevät vaikuttamaan aivan konkreettisestikin.
Lia Järvelä on iloinen siitä, että nuorisovaltuuston kautta nuorten ääni tulee kuuluviin kunnallisessa päätöksenteossa ja nuoret pääsevät vaikuttamaan aivan konkreettisestikin.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Yrityskiihdyttämön toimintakonseptiin kuuluu, että nuorille tuodaan tietoa pienyritysten perustamisesta ja kunta tukee nuoria yrittäjyydessä; heille on nimetty yhteyshenkilöiksi kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli sekä vapaa-aikasihteeri Ari Takala, joihin voi tarvittaessa ottaa yhteyttä. Toiminta käynnistyi yhteiskoululla järjestetyssä tapahtumassa, jossa 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Sänkiaho ja kauppias Ulla Laakso olivat kertomassa yrittäjyydestä.

Syynä siihen, ettei Vimpelissä ole ollut niin paljon nuorten yrittäjyyttä kuin joissain toisissa kunnissa, voi Järvelän mukaan olla tiedon puute. Se korjaantuu nyt.

–Itse kuulin yrittäjyysasioista ollessani 4H:lla kesätöissä. Ainakin koululla oli monia yrittäjyydestä kiinnostuneita, kun he olivat saaneet siitä tietoa. Toki on niinkin, että oma-aloitteisille, aktiivisille nuorille on hyvin tarjolla kesätöitä Vimpelissä.

Järvelällä on itselläänkin kokemusta yrittäjyydestä. Hän pyöritti viime vuonna Liian monta rautaa -yritystä, jonka puitteissa piti kahvilaa kahden viikon ajan ja tarjosi kotiapua.

–Voin käynnistää sen jälleen jossakin vaiheessa, mutta ensi kesän osalta suunnitelmat muuttuivat, koska lähden kielikurssille Brightoniin. Mahdollista on, että kiinnostun yrittäjyydestä myöhemmin, jos löydän idean, johon uskon täysillä. Suurin haaveeni se ei tällä hetkellä ole.

–Yrittäjyys vaatii tosi paljon selkärankaa. Epäonnistumisesta ei pidä lannistua heti, vaan kokeilla seuraavalla kerralla jotain muuta. Ei saa luovuttaa ainakaan alkuvaiheessa, vaikka tuntuisi hankalalta. Kun jaksaa päästä vaikean osan ohi, se palkitsee. Minulla oli yritysasioissa 4H-yhdistyksen kustantama tukihenkilö Nordeassa, joka auttoi budjetoinnissa ja vakuutusasioissa.

NUORISOVALTUUSTOON Järvelä lähti, kun kuuli koulussa, että valtuustossa oli vapaita paikkoja.

–Se kuulosti opettavaiselta ja mielenkiintoiselta, ja halusin olla mukana myös uudella kaudella. Näen tärkeänä, että kuka tahansa voi hakea nuorisovaltuustoon ja olla mukana vaikuttamassa.

Nuorisovaltuusto kokoontuu kuukausittain. Silloin käydään läpi lautakuntien kuulumiset sekä nuoriin vaikuttavat päätökset ja asiat. Yksi tärkeimmistä asioista, joihin nuorisovaltuusto on päässyt vaikuttamaan, on Järvelän mukaan se, että nuorisotyöntekijän pestille Vimpelissä saatiin jatkoa, kun sitä toivottiin, ja koulukuraattoripalveluita on vahvistettu nuorten aloitteesta. Nuorisovaltuusto oli mukana myös kuntastrategian laatimisessa.

Yhteistyötä Alajärven ja Lappajärven nuorisovaltuustojen kanssa viritellään. Parhaillaan on työn alla Nikke Ankaran keikan järjestäminen toukokuussa Alajärvellä yhdessä Alajärven Nuvan kanssa.

–Henkilökohtaisesti näen suurimpana asiana sen, että meidät on otettu huomioon. On hienoa, että olemme saaneet läsnäolo-oikeuden kaikkiin lautakuntiin ja meitä kuullaan. Olen edustajana kunnanvaltuustossa ja perusturvalautakunnassa. Keskusteluja on mielenkiintoista seurata. Luotan siitä, että Vimpelin asiat ovat hyvissä käsissä ja jokainen pyrkii parhaaseensa Vimpelin kunnan eduksi.

Ylipäätään Järvelä kokee, että kunta tukee nuoria paljon ja avoin keskusteluyhteys on olemassa.

–Jos tulee ongelmia, aikuiset ovat huolissaan tai ärsyyntyneitä nuoriin liittyen, tai toisin päin, kannattaa tuoda asioita julki ottamalla yhteyttä joko nuorisovaltuustoon tai Takalan Ariin, joka on meidän vastaava viranhaltijamme. Esimerkiksi, kun mopoilla pörrääminen häiritsi ihmisiä, teimme aloitteen moposuoran toteuttamisesta.

VIMPELISSÄ nuorilla on tällä hetkellä hyvä kokoontumispaikka Montussa ja paljon harrastusmahdollisuuksia, kokee Järvelä.

–Uskon, että Monttu on monelle tosi tärkeä paikka. Tosi monet nuoret tulevat sinne hengailemaan kavereiden kanssa, siellä unohtuvat koulujutut ja muut stressit. Aukioloajoista on ollut keskusteluja, on kokeiltu eri ratkaisuja ja niitä setvitään vielä, yritetään löytää mahdollisimman hyvä ratkaisu. Tällä hetkellä Montun pyörittäminen on ostettu 4H:lta. Määräraha vaikuttaa siihen, miten paljon sitä voidaan pitää avoinna.

Erityisen iloinen Järvelä on harrastustarjonnasta. –Löysin hiljattain brasilialaisen jujutsun pariin, se on mielenkiintoinen laji, joka sopii nuorillekin. Jos pesis ja koris ei kiinnosta, kannattaa lähteä kokeilemaan. Soitan myös pianoa ja kitaraa.

Hän on hakenut Vimpelin lukioon.

–Tykkään kielistä, matkustamisesta ja ihmisistä, varmaankin teen aikuisena jotain niihin liittyvää. Lähden mukaan kaikkiin asioihin, jotka kiinnostavat, kunnes oma juttu löytyy.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.