Vaihtamalla perspektiiviä muuttuu maisemakin

Maria Lampinen toivoo, että kun erilaisin silmin katsoo omaa maisemaa, se avaa silmiä uudelle, ihmettelylle ja ihastelemiselle. Vuokko Oja-Hautamäen vedokset mäntylevylle pakataan mukaan Espanjan näyttelyyn.
ASIAT, jotka ovat itselle itsestäänselvyyksiä, ovat toiselle ihastelun ja ihmettelyn aiheita. –Itse olen esimerkiksi residenssitaiteilijoiden kautta oppinut katsomaan täkäläistä maisemaa eri tavalla ja löytämään siitä yllättäviäkin asioita, kertoo Tartu maisemaan -hanketta koordinoiva alajärveläinen Maria Lampinen.

–Kaksi talvea täällä viettänyt australialaistaiteilija puolestaan ihasteli jatkuvasti talven lehdettömiä puita, mikä tuntui ihan hullulta, me suomalaiset kun aina odotamme, että puihin tulisi lehdet. Toivottavasti nuoret oppisivat näkemään ympäristön uusin silmin tämän hankkeen myötä. Kun espanjalaisille nuorille vuoret ovat siellä itsestäänselvyyksiä ja meille ihastelun ja ihmettelyn aiheita, järvien kohdalla on täällä toisin päin. Vuorovaikutus näkyy lopputuloksessa, mutta miten, sen näkee sitten.

Vuorovaikutusta saadaan hankkeen puitteissa Suomen Etelä-Pohjanmaan ja Espanjan Malagan seudun välille. Lampisen hankeideana oli saada nuoria kiinnostumaan taiteesta nykyteknologian keinoin, taustalla perinteinen taide. 1.6.2020 alkanut Tartu maisemaan -hanke kokoaa yhteen kolmen Leader-alueen taiteen tekijöitä. Mukana ovat Aisapari ry, Kuudestaan ry sekä Axarquia Espanjasta.

–Jokainen alue on koonnut taiteilijoista, taideopettajista ja harrastajista koostuvan työryhmän, joka on ensin työskennellyt maiseman parissa keskenään. Aisaparin alueella lähtökohtana olivat Eero Nelimarkan taide- ja maisemakäsitykset.

Maisema-teemalla toteutetaan tapahtumia ja tehtäviä sekä nettisivu, joiden tavoitteena on innostaa nuoria katsomaan omaa maisemaansa uusin silmin ja työstämään siitä taidetta nykytekniikan avulla. Nettisivu jää viideksi vuodeksi taideopettajien ja kaikkien kiinnostuneiden hyödynnettäväksi. Sinne lisätään tehtäviä ja tuotoksia sitä mukaa, kun niitä valmistuu. Nuorten töille on siellä oma osionsa.

–Toivottavasti tätä hyödynnetään vuosien aikana ahkerasti.

ESIMAKUA tulevasta on koottu Tartu maisemaan -infopisteeseen, joka on esillä Nelimarkka-museon kahviossa 24. huhtikuuta saakka ja siirtyy sitten toukokuuksi Villa Nelimarkkaan. Näyttelyyn saataneen lisää materiaalia paitsi koululaisryhmien työpajoista museolla, myös Tartu maisemaan -hankkeen yhteisleiriltä, joka on tarkoitus järjestää toukokuussa Villa Nelimarkassa.

KORONAPANDEMIA on hidastanut hankkeen toteuttamista ja estänyt suunniteltuja kokoontumisia. Yhteyttä on pidetty lähinnä etänä. Myös Espanjan byrokratia on yllättänyt, Riogordossa ovat työryhmä ja näyttelytilat valmiina ja rahoituspäätöstä odotellaan saatavaksi viimein huhtikuun aikana.

Hanke huipentuu kokoontumisen Espanjassa, Villa Kaarnassa syksyllä. Sinne pääsee myös pohjalaisnuoria. Valokuvaaja Kristian Kaarna odottaa vieraita – Kuudestaan ry:n alueella toiminta painottuukin nuorisoon ja valokuvan.

–Kävin omatoimimatkalla siellä keväällä ja olen vakuuttunut, että tästä tulee hyvä. Toiveena on, että yhteistyö Villa Kaarnan ja Riogordon kanssa jatkuisi hankkeen jälkeenkin.

Osa hankkeen tulevista tapahtumat striimataan, että kiinnostuneet pääsevät osaksi tekemistä sekä tunnelmaa.

–Päätöstilaisuus tapahtuu virtuaalisesti.

NELIMARKKA-MUSEON johtajana työskennellyt Maria Lampinen jäi museolta pois pari vuotta sitten.

–Iäkkäät vanhemmat Helsingin seudulla ja kokopäivätyö olivat hankala yhtälö, nyt jää aikaa muuhunkin. Teen Nelimarkka-tutkimusta tässä sivussa myös.

Hankkeen takana sytykkeenä oli myös tarve sille, että taideväki pääsee tekemään jotakin yhdessä.

–Koettiin silloin, että se oli tärkeää. Tarve ei ole nyt ainakaan vähentynyt. Ideoita syntyy aina, kun kokoonnutaan. Ja onhan tämä täysin Eero Nelimarkan hengen mukaista: taiteen harrastamisen edistämistä ja ajan hermolla pysyttelemistä.

AISAPARIN alueelta työryhmässä mukana ovat Ulla Hautamäki, Saila Sippola, Huan-Ya Ketonen, Julia Rantala, Oskari Luoma, Anni Viitasaari, Vuokko Oja-Hautamäki, Elina Försti, Ritva Lindberg, Minna Rajala, Jani Kaunisto ja Marjut Mässbacka.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.