Aimo Järvelä teki kaksi sisäsoudun maailmanennätystä

SM-kisoihin osallistuneet soutajat Esko Hyyppää lukuun ottamatta kuntoilukeskuksella kuvattuna. Kuva: Aimo Sironen

EVIJÄRVELÄINEN Aimo Järvelä souti maaliskuussa kaksi uutta maailmanennätystä sisäsoudun 80-vuotiaiden kevyessä sarjassa.

12. maaliskuuta järjestetyissä SM-kisoissa matkoina olivat 6 000 ja 500 metriä. 19. maaliskuuta pidetyissä pohjoismaiden mestaruuskisoissa soudettiin 1 000 ja 200 metriä. Järvelä ylsi maailmanennätysaikoihin 6 000 ja 1 000 metrillä.

Järvelä tuli 6 000 metrillä maaliin ajalla 24:54.8. Yhdysvaltalaisen W. Scott Kemperin entinen 80–89-vuotiaiden maailmanennätysaika vuodelta 2019 oli 25:32.4, eli ennätys parani lähes 40 sekunnilla. 6 000 metrin matka oli siitä erikoinen, että sitä ei ollut Suomessa aiemmin soudettu kilpailumatkana.

Tuhannella metrillä Järvelän voittoaika oli 3:40. Ikäsarjan aiempaa maailmanennätystä, 3:42.8, oli vuodesta 2019 lähtien pitänyt hallussaan kanadalainen Dave Watts. Ennätys parani siis 2.8 sekunnilla.

Järvelä kertoi puhelimitse kisojen jälkeen, ettei uusia maailmanennätysaikoja ole vielä virallistettu maailmantilastoon. Aimo Sironen Evijärven kuntoilukeskukselta, jossa ennätykset soudettiin virtuaalisesti, yrittää parhaillaan saada ne lisätyksi ennätyskirjoihin.

–Noissa ensimmäisissä kisoissa me ei tiedetty, että oltiin tehty maailmanennätys, ennen kuin oululainen kilpasoutaja soitti asiasta Siroselle kolme päivää myöhemmin, Järvelä naurahtaa. –Jälkimmäisissä kisoissa sitten tiesin jo tähdätä maailmanennätykseen. Lähdin kisaan sellaisella otteella, että nyt se on otettava, koska olen ollut aika hyvässä kunnossa.

Lisäksi Järvelä souti vielä 500 metrillä yhden uuden suomenennätyksen, 1:43.7.

Järvelän ikäsarjoissa osallistujia on yleensä enää vain kaksi tai kolme, ja usein hän on joutunut soutamaan yksin. Jos kilpakumppaneita on ollut, he ovat harvoin pysyneet kintereillä. Soutu onkin ollut pääasiassa taistelua kelloa vastaan.

Kaiken kaikkiaan hän on ottanut kauden aikana neljä suomenmestaruutta, kuusi suomenennätystä ja kaksi maailmanennätystä. Jäljellä on vielä yksi soutu: puolimaraton huhtikuun lopulla.

–Kunto on vain noussut joka kisassa kevättä kohti. Olen soutanut tuhat metriä neljä kertaa, ja joka kerta aika on parantunut, hän sanoo.

MYÖS muut järviseutulaissoutajat pärjäsivät kisoissa jälleen mainiosti.

SM-kisoissa souti 500 metrin pikamatkalla 50-vuotiaiden naisten kevyessä sarjassa ykköseksi Evijärven Urheilijoiden Liisa Äyrä. Hänen voittoaikansa, 1:46.6, jäi hänen omasta SE-ajastaan puoli sekuntia.

LaVen Martti Mäkelä vei ainoana osallistujana 90-vuotiaiden 500 metrin voiton ajalla 2:16.3. Matti Etelämäki oli toinen 70-vuotiaissa ajalla 01:51.9 ja Esko Hyyppä kolmas 70-vuotiaiden kevyessä ajalla 01:44.6.

6 000 metrin normaalimatkalla souti ensimmäisen SM-mitalinsa Evijärven Urheilijoiden Jussi Virtanen. Hän oli yleisen sarjan kolmas ajalla 21:23, jääden voittajasta, Mikkelin Soutajien Marko Mannisesta, vajaan minuutin.

Martti Mäkelä voitti 90-vuotiaiden sarjan suomenennätysajalla 32:03.2.

Matti Etelämäki souti 70-vuotiaiden sarjassa kolmanneksi ajalla 25:40. 70-vuotiaiden kevyen sarjan puolella LaVen Esko Hyyppä oli niin ikään kolmas ajalla 24:03.5.

Pohjoismaiden mestaruuskisoihin osallistui Järviseudulta Järvelän lisäksi vain Esko Hyyppä. Hän oli toinen 1 000 metrillä ajalla 3:37.7 ja voitti 200 metrin kisan ajalla 39.3.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.