Suomenselän metsäpeurakanta vakaa

Luonnonvarakeskuksen (Luke) arvion mukaan Suomenselän talvehtimisalueella Pohjanmaalla on noin 2 000 metsäpeuraa. Metsäpeurakanta on pysynyt kaksi viime vuotta vakaana. Kanta on selvästi suurempi kuin vuonna 2018, jolloin talvehtivan kannan kooksi arvioitiin noin 1 500 metsäpeuraa.

Suurimmat peuratiheydet tavattiin Kuortaneen, Menkijärven ja Lapuan välisellä alueella, sekä Kauhavan, Jepuan ja Kortesjärven välisillä kallioisilla jäkäläkankailla. Myös Kruunupyyn ja Lestijärven alueella talvehti joitain kymmeniä peuroja. Pohjoisimmat talvehtijat löydettiin Kestilästä, kun eteläisimmät peurat havaittiin Kuortaneen ja Alavuksen välillä. Vasojen osuus Suomenselän peurakannasta on 13 prosenttia, joka on samaa tasoa kuin viime vuonna ja tavanomainen.

−Soini-Ähtäri-Karstulan alueen peuraesiintymästä löydettiin 37 peuraa, joista vasoja oli 16 prosenttia. Tämän alueen peurakanta on ilmeisesti myös kasvussa ja Suomenselän suurempi metsäpeurakanta on leviämässä tälle alueelle pantapeuraseurannan ja syyshavaintojen perusteella, kertoo tutkija Antti Paasivaara Lukesta.

Luken metsäpeurojen lentolaskennat tehtiin Suomenselällä 15.2 – 22.2.2022 välisenä akana osana MetsäpeuraLIFE-hanketta. Laskentaolosuhteet olivat laskennalle erinomaiset: aurinkoista lentosäätä ja lunta oli riittävästi, mikä auttoi jälkien ja peuralaumojen havainnoinnissa.

Laskenta-alueet määräytyivät esikartoituksen avulla, joka perustui metsäpeurojen GPS-pannoista saatuihin havaintoihin sekä Metsähallitukselta, Riistakeskukselta ja yleisöltä saatuihin havaintoihin.

Luonnonvarakeskus kiittää kaikkia metsäpeurojen havainnointiin osallistuneita.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.