Pelastuspäällikkö Keijo Kangastien Pohjanmaalta koordinoimat materiaalilahjoitukset lähtivät Ukrainaan

Keijo Kangastien kokoamaa materiaalia Ukrainaan. Kuva: Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos.
Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselle tuli Sisäministeriön välittämä lahjoituspyyntö materiaalista ja kalustosta Ukrainaan. Pelastusjohtaja esitti, johtokunta suhtautuu myönteisesti lahjoituspyyntöön. Tällaista lahjoitettavaa materiaalia ja kalustoa ovat pelastuslaitoksen poistosuunnitelman mukainen käytöstä poistettu kalusto ja materiaali, jotka soveltuvat avun tarpeeseen.

Johtokunta käsitteli asiaa 8.3.2022.

Eliisa Panttila (Perussuomalaiset) teki pelastusjohtajan ehdotuksesta poikkeavan ehdotuksen, jonka mukaan kalustoa ei lahjoiteta Ukrainaan. Panttilan ehdotusta ei kannatettu, jolloin se raukesi. Pelastuspäällikkö Keijo Kangastie nimettiin yhteyshenkilöksi. Materiaalin kokoamisesta logistiikkapisteeseen pääkaupunkiseudulle päätettiin sopia erikseen yhdessä sisäministeriön kanssa.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta lahjoitettiin Ukrainaan vietäväksi viisi paineilmalaitetta, kolme pelastusvälinesarjaa, 77 paloletkua ja 40 viiltosuojaliiviä. Lisäksi mukaan lähti runsaasti vilttejä, sammutushaalareita ja palokypäriä.

Pelastuspäällikkö Keijo Kangastie kertoo, että hänen koordinoimansa lahjoitukset menevät varmasti perille virallisia kanavia pitkin. Ukrainan Suomen suurlähetystö on jo kiittänyt lahjoituksesta. Kangastie on katsonut ammattilaisen silmin uutiskuvia esimerkiksi raketti-iskun kohteeksi joutuneiden talojen raivaustyöstä Ukrainassa.

–Ukrainalaisilla pelastustyöntekijöillä näyttää olevan hyvät henkilökohtaiset varusteet. Tuhoutuneita kohteita on vain niin paljon, että materiaaliapua kaivataan, hän kertoo.

–Noissa oloissa pelastustyöntekijät etsivät raunioissa elossa olevia ihmisiä, eihän tällaista sotaa soisi kenellekään, Kangastie sanoo.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta haluttiin lahjoittaa pelastusvälinesarjoja erityisesti raivaustöihin. Kangastie vakuuttaa, että omien tehtävien hoito ei tästä vaarannu, sillä suuri osa lahjoituksista olisi mennyt myyntiin tai poistoihin. Tavara on kuitenkin täysin käyttökelpoista.

–Esimerkiksi meidän Ukrainaan lahjoittamamme sammutushaalarit ovat olleet koulutuskäytössä, pelastuspäällikkö toteaa.

Yhteensä Suomen pelastustoimi lahjoitti tavaraa kaksi rekkakuormallista. Sisäministeriön pelastusosasto koordinoi ja lähettää materiaalista apua Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Pelastusosaston kanssa yhteistyössä toimivat muun muassa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja pelastuslaitosten kumppanuusverkosto.

Tapani Tyynelä

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.