Maaliskuussa toteutettava kuntabarometri mittaa kuntien onnistumista yrittäjyyden tukemisessa

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien Risikko rohkaisee: -Yrittäjä, käytä 10 minuuttia aikaa vastaamiseen, sillä hyödyt siitä itsekin”. Kuva: Noora Mykkänen

Yrittäjän aika on kortilla ja moni varmasti miettiikin, mitä minä hyödyn barometriin vastaamisesta. Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko alkaa listaamaan hyötyjä.

– Muutokset ja parannukset eivät tapahdu itsestään. Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät on yhdessä jokaisen paikallisyhdistyksemme kanssa tehnyt aktiivisesti työtä, että paikallinen yrittäjyys otettaisiin huomioon kunnan päätöksenteossa ja esimerkiksi vaikkapa hankinnoissa. Kuntabarometrin kautta saamme yrittäjiltä rehellisiä mielipiteitä, millä tolalla asiat ovat ja tiedämme siten, mihin pitäisi vaikuttaa enemmän, Risikko kertoo.

Vastauksia setvitään tarkasti paikallisyhdistysten ja kuntapäättäjien kanssa. Eteenpäin viedään selkeitä ja paikallisia parannusehdotuksia.

– Kuntien elinvoimaisuuden perustan luovat paikalliset yrittäjät. Sen takia jokaiselle kuntapäättäjälle pitäisi olla itsestään selvää, että yritykset ja niiden toimintaedellytykset pitäisi ottaa huomioon päätöksen teon jokaisessa vaiheessa, Risikko toteaa.

Yksi merkittävä asia, jossa paikalliset yrittäjät tulee huomioida, on julkiset hankinnat.

– Kuntabarometrissa kerätään tietoa myöskin julkisten hankintojen onnistumisesta kunnassa. Viime vuosien aikana olemme tehneet paljon töitä sen eteen, että hankinnoissa otettaisiin entistä enemmän huomioon myös pk-yritykset. Hankintojen osiin jakaminen mahdollistaa sen, että myös pienemmät yritykset pääsevät mukaan tarjoamaan ja itse asiassa, mikäli hankintaa ei ole jaettu osiin, pitäisi hankintayksikön perustella, miksi näin on toimittu, Risikko selventää.

Kuntabarometri kehittämisen työkaluna

Yrittäjien Kuntabarometri mittaa suoraan yrittäjien asiakastyytyväisyyttä omaan kuntaansa. Millaista palvelua yrittäjä saa? Hoituvatko esimerkiksi lupa-asiat joustavasti ja nopeasti? Saako palvelua matalalla kynnyksellä? Vastaamalla pääsee antamaan suoraa palautetta ja arvioimaan oman kunnan toimintaa.

Mainos

Edelliskerran Kuntabarometri toteutettiin kaksi vuotta sitten. Silloin eteläpohjalaiset yrittäjät arvioivat kotikuntiensa toimintaa myönteisesti, sillä alueemme kuntien saamat arvosanat olivat parempia, kuin muualla Suomessa.

– Keskiarvot elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanoista olivat meillä Suomen parhaat. Itse asiassa peräti 13 alueemme kuntaa ylitti koko maan keskiarvon, Risikko kertoo.

Aktiivisesta vastaamisesta hyötyvät kaikki, sillä mitä kattavampi vastausmäärä on, sitä paremmat ja vahvemmat työkalut saamme kuntiemme yrittäjyysmyönteisyyden kehittämiseen.

– Koitetaan saada mahdollisimman kattava vastaajajoukko ja siihen tarvitsemme jokaista yrittäjää. Toivomme, että myös kuntapäättäjät kokevat kyselyn positiivisena kilvoitteluna. Tottahan jokainen haluaa olla tyytyväisyysmittauksen kärjessä, Risikko naurahtaa.

INFO:

Kannattaa vastata

  • Pääset arvioimaan oman kuntasi toimintaa, miten esimerkiksi julkiset hankinnat hoidetaan.
  • Kunnat ja yrittäjäyhdistykset saavat sinulta tärkeää palautetta.
  • Saat viestisi perille myös siitä, miten kuntien ja niiden yrittäjiä palvelevien yhtiöiden tulisi toimia.

Yrittäjä – arvioi oman kuntasi onnistumista. Kuntabarometriin pääset vastaamaan osoitteen epy.fi etusivulta. Vastausaikaa on 31.3.2022 saakka.

Noora Mykkänen

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.