Säteilyturvakeskus muistuttaa: joditabletteja saa ottaa vain viranomaisten kehoituksesta

Joditabletteja ei tule ottaa omin päin ”kaiken varalta”.
Venäjän hyökättyä Ukrainaan monet ovat ostaneet joditabletteja myös Järviseudulla. Lappajärven Apteekkiin on suuren kysynnän vuoksi tulossa uusi isompi erä ensi viikolla. Kortesjärven Apteekista joditabletit olivat keskiviikkona lopussa, mutta tabletteja voi olla tulossa lisää lähipäivinä. Järviseudun Sanomat tavoitti Säteilyturvakeskuksen Ympäristön säteilyvalvonta–osaston johtajan Pia Vesterbackan kommentoimaan aihetta.

Osaston tehtävinä ovat ympäristön säteilyvalvonta sekä varautuminen normaalista poikkeavaan säteilytilanteisiin.

-Meillä ei ole sellaista vaaraa Suomessa, että joditablettien ottaminen olisi tarpeen, Filosofian tohtori Vesterbacka sanoo.

-Todellisessakin tilanteessa ne tulee ottaa vain viranomaisen kehoituksesta, hän muistuttaa.

Ilman reseptiä myytävä kymmenen kappaleen Jodix-paketti maksaa 10.57 euroa Lappajärven Apteekissa. Teoriassa, siis jos radioaktiivinen laskeuma tulisi, niin pelkkään jodiin luottaminen ei ole riittävää. Laskeumalta suojautumisessa on tärkeää estää voimakkaasti säteileviä hiukkasia pääsemästä iholle tai kehon sisäpuolelle. Sisätiloissa tämä toteutetaan tiivistämällä ovet ja ikkunat sekä sammuttamalla ilmastointi.

-Jodi suojaa vain kilpirauhasta ja sen ottaminen on sisälle suojautumista täydentävä toimi, Vesterbacka kertoo ja kehottaa lukemaan lisätietoa aiheesta Säteilyturvakeskuksen nettisivuilta.

Tapani Tyynelä

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.