Vuosikymmenen kehitystyö tuotti tietokonekehityksen ekosysteemin

Jani Hautasen kehittämä Handlet-tietokone julkistettiin markkinoille viime vuonna. Kuva: Hautaselta

Julkaistu:

Aihe:

–Suomessa ei ole tullut muita vastaavia vastaan, eikä hyvin ja käytännöllisesti muotoiltua oikein maailmallakaan, kertoo koneen kehittäjä Jani Hautanen.

–Kyllä niitä sellaisia pelkälle Raspberry Pi-piirikortille suunniteltuja tietokoneita näkee markkinoilla, eli missä just ja just kortti mahtuu sisälle ja se on siinä.

–Handletilla on EU-laajuinen muotosuoja, joten muotoilua ei voi kilpailijat kopioida. Kannet valmistetaan muotilla, mikä on ollut siis 3D-suunnittelun lopputulos ja isojakin eriä saadaan nopeasti. Markkinoilla tämä menee jonnekin tabletin ja kannettavan välimaastoon, tälle on siis olemassa ihan oma kohderyhmänsä. Komponenttipula on tällä hetkellä ainut este, että näitä menisi enemmänkin.

Hän kertoo saaneensa päähänpiston oman tietokoneen kehittämisestä kymmenisen vuotta sitten, koska markkinoilla ei ollut vastaavaa laitetta, jossa olisi saanut samojen “kansien” sisään näytön, akun, laajennuskortit ja sen lisäksi vielä ohjelmoitavat painikkeet.

Handletin ytimessä sykkii siis Raspberry Pi-piirikortti.

–Ensimmäinen Raspberry Pi-piirikortti julkaistiin vuonna 2012, ja teimme sillä ensimmäisen käytännön sovellutuksen vuonna 2013. Tässä projektissa on motivoinut se, että on ensinnäkin saanut itselle käyttöön sellaisen tietokoneen, mitä voi käyttää päivittäin ja tarvittaessa taipuu haastavampiinkin projekteihin. Projekteilla tarkoitan asiakaskohtaisia räätälöintejä. Itsellä on pitkä kokemus tuotekehitysalasta eli ohjelmoinnista ja eri käyttöjärjestelmäympäristöissä työskentelemisestä, ja myös elektroniikka on aina kiinnostanut. Tässä yhdistyvät molemmat.

Handlet on varustettu viiden tuuman kosketusnäytöllä, ja optiona siihen saa isomman akun ja lukuisia laajennuskortteja.

–Muotoilunsa johdosta sitä voi kantaa vaikka kahvasta, asettaa pöydälle pystyyn mediatoistimeksi tai käyttää tietokoneena toimistotyössä. Se on kestävästä materiaalista valmistettu, mikä tekee siitä vaativiinkin tarkoituksiin soveltuvan. Lisäksi kotelossa on paikat ohjelmoitaville painikkeille, kuvailee Hautanen.

–Näytön tai painikkeet voi korvata 3D-tulostetuilla kansilla tai tilata ne meiltä. Tämä tekee siitä erittäin kustannustehokkaan eri käyttötapauksiin, esimerkiksi isomman mainosnäytön taakse ohjausyksiköksi.

Handletista saa kaksi erilaista versiota.

–Tee-se-itse versiossa on pelkkä kuori ja ostaja voi itse hommata muualta tarvittavat osat, mukaan lukien sen Raspberry Pi-kortin tai sitten ostaa meiltä valmiiksi kootun version.

HANDLET on yhdessä Raspberry Pi-piirikortin ja lukemattomien opetusmateriaalien johdosta kokonainen ekosysteeminsä. Hautanen näkee Handletin päänavauksena ja mahdollisuutena oppilaitoksille, joissa niitä voisi joko opiskelumielessä koota tai ottaa suoraan käyttöön opiskelutietokoneina.

–Linux-pohjaisuuteensa vuoksi se soveltuu hyvin myös oppilaitoksille, koska lisenssimaksuja ei ole. Handletin nettisivulla on tarjolla opetusmateriaaleja ja se täydentyy jatkuvasti.

Tällä hetkellä Handletia voi tilata sen omalta verkkosivulta ja Vadelma Piin kautta.

–Jakelijoita on tarkoitus hankkia lisää. Jonkinlainen “näyteikkuna” kivijalkakaupassa voisi olla kova juttu.

Tulevaisuudessa Handletin sivustoa kehitetään jatkossa eteenpäin, esimerkiksi eri laajennuskortteja varten kirjoitetaan tutoriaaleja sivustolle.

–Itse tuotettakin kehitetään jatkuvasti eteenpäin, seuraavaksi on tarkoitus saada ssd-kovalevy toimimaan tämän kokonaisuuden kanssa, ja jälleen kaikki jää Handlet-kuorien sisään piiloon. Myös isompaa näyttöä on toivottu, joten jossain vaiheessa Handlet saattaa kehittyä myös isompien näyttöjen suuntaan, kertoo Hautanen yrityksen suunnitelmista.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.