Rauhala tuo kansainvälisen tason rumpuopetusta Vimpeliin

Tuomas Rauhala tuo rumpujensoiton opetusta entiselle kotipaikkakunnalleen, kun kesällä Vimpelin Lakis Areenalla järjestetään hänen ja Kai Hahdon kaksipäiväiset rumpukurssit. Kuva: Marko Simonen

Julkaistu:

Kategoria:

,

Rauhala oli kotikulmillaan viime kesänä, kun vietettiin Lakis Areenan avajaisia. Siellä hän tuli ajatelleeksi, että ”täällähän voisi järjestää jotain”. Ajatus palasi mieleen joulun tienoilla, kun Rauhala oli perheineen viettämässä lomaa Vimpelissä ja osallistui juhlatilaisuuteen samaisessa talossa.

–Kävin tammikuun alussa Vaasassa pitkän linjan rumpalistin ja rumpujensoiton opettajan Kai Hahdon luona, joka tunnetaan parhaiten Nightwish-yhtyeen rumpalina ja on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista rumpaleista. Olin jo syksyllä heittänyt hänelle idean rumpukurssin järjestämisestä, ja nyt katsottiin kalentereista, että heinäkuussa hänellä olisi yksi vapaa viikko siinä Nightwist-keikkojen välissä. Varasin Lakis Areenan saman tien ja laitoin someen alustavaa kyselyä, olisiko kurssille kiinnostusta. Ensimmäinen kurssi myytiin loppuun päivässä, kertoo Rauhala.

5.-6. heinäkuuta siis jytisee Lakis Areenalla. Toinen kaksipäiväinen setti on vuorossa heti perään, 7.-8. heinäkuuta.

–Tokalle leirille on vielä joitakin paikkoja jäljellä. Ensimmäisen leirin 20 ilmoittautunutta tulevat eri puolilta maata; lähialueelta taisi tulla vain yksi osallistuja.

Rauhala kunnioittaa paikkakunnan pitkiä musiikillisia perinteitä ja haluaa tuoda toimintaa ja säpinää entiseen kotikuntaansa.

–Lakis Areenahan on tosi toimiva tällaiselle tapahtumalle, plussana kiva maisema ja mahdollisuus erilaisiin oheisaktiviteetteihin. Tämän verran pitää vetää kotiin päin. Ja onhan Vimpelissä halvempi järjestää tapahtumia kuin Helsingissä. Yleensä, jos Suomeen tulee joku iso nimi pitämään jotain opetusta, se tapahtuu pääkaupunkiseudulla, mikä on taas tosi kaukana vaikka Oulusta, eli nyt ollaan tasapuolisemmin sijoittuneita.

Sekä Rauhala että Hahto kuuluvat Suomen arvostetuimpiin rumpuopettajiin.

–Kain opetukseen tullaan ympäri maailmaa. Hän on suomalaisista rumpaleista se, joka on soittanut isoimmat keikat, jopa 100 000 ihmisen tapahtumissa.

Kaksipäiväinen leiri tarjoaa tehokkaan sukelluksen soittamiseen. –20 hengen ryhmässä saadaan kaikille annettua henkilökohtaisempaakin opastusta ja tarvittaessa ryhmää voidaan jakaa pienempiinkin osiin, mutta aiheet voivat olla laajempia aina ergonomiasta lähtien, mikä on aina tärkeä tekijä, tekniikkaan ja mekaniikkaan. Aivan aloittelijoille tai nuorille junioreille kurssi ei tiiviytensä vuoksi ole optimaalinen, mutta kaiken tasoiset soittajat saavat varmasti eväitä osallistumisesta. On ilo tuoda huippuosaamista Vimpeliin. Toivottavasti tästä tulee perinne.

KORONA-AIKA on Rauhalan mukaan ollut kulttuurialalle ”järkyttävän huono”. Hänen osaltaan tilannetta on paikannut työ opettajana.

–Meillä kotona Tuusulassa käy rumpuoppilaita. Teen myös somesisällöntuotantoa ja musiikkia kotona itse rakennetussa äänitysstudiossa, missä voin säveltää, sovittaa ja soittaa. Toisaalta on ollut hienoa viettää aiempaa enemmän aikaa kotona ja puntaroida, mitä haluan, mikä kiinnostaa, mikä on tärkeää.

Uutena kuviona Rauhalalla ja hänen muusikko-säveltäjäveljellään Panulla on yhteistyö Mira Luodin kanssa. –Olimme viime keväänä RadioGaalassa soittamassa hänen kanssaan, ja nyt huhtikuussa pitäisi olla seuraavat keikat, kun kaikki kalenteriin aiemmin merkatut on sieltä myös pyyhitty yli.  Tiedossa olisi konsertteja eri puolilla maata ja kesällä festareita.

Tuomas Rauhala on työskennellyt useiden Suomen eturivin muusikoiden kanssa, mutta hän arvostaa itsenäisyyttä muusikkona ja haluaa tehdä erilaisia töitä.

–Poets of the Fallissa olen tuurannut vuosittain, tehnyt keikkaa Waltteri Torikan ja Kasmirin kanssa: kaikki ovat keskenään täysin erilaisia hommia.

Eräs mielenkiintoinen jakso työuralla oli studiomuusikon työ MTV3:n Putous-ohjelmassa vuosina 2015–2017.

–Kaverini, joka soitti siinä studiobändissä, laittoi aikaisin aamulla viestiä, että rumpali oli yöllä kaatunut keikkapaikalla pimeässä johonkin monttuun ja katkaissut kätensä. Hän kysyi, pääsisinkö heti Pasilaan, lähetys on tänään. Lupasin mennä katsomaan, ja kyllä oli pulssi korkealla, sillä se oli ensimmäinen tv-työni, missä oli aikataulutukset ja ohjaaja. Ei siinä ehtinyt harjoitella mitään, täytyi vaan pitää silmät ja korvat auki: jos joku tuijotti pitkään, tiesi, että pitää tehdä jotain. Olin mukana koko kauden, ja tuurasin kahdella seuraavallakin joitakin lähetyksiä. Sehän oli tosi ammattimaista, mutta hauskaa. Tutustuin näyttelijöihin, joista Ketosen Karin kanssa ollaan oltu kavereita siitä asti, sekä tapasin ohjelman vieraita.

Pärjätäkseen musiikkialalla on oltava taidoiltaan monipuolinen, mutta virtuoosimaisuus ei yksistään riitä.

–On oltava myös sosiaalisia taitoja. Suurin osa esiintymisestä on autossa istumista ja matkustamista.

ENNEN koronaa Rauhala lupasi itselleen, että haluaa julkaista musiikkia omalla nimellään. –Teinkin kaksi eepeetä, joihin sävelsin ja soitin kaikki alusta asti itse, myöhemmin teimme studiomuusikoiden ja laulajien kanssa yhteistyötä. Nytkin olen koko ajan tehnyt omaa musiikkia: akustisempi projekti yhden laulajan kanssa on työn alla ja veljeni kanssa teemme erilaisia musiikkiprojekteja esimerkiksi peleihin ja sarjoihin ja siskomme Annin kanssa hänen levyään. Tykkään tehdä luovaa työtä.

Perheen kanssa on luontevaa ajaa pidemmiksi lomiksi Vimpeliin, sillä vaimo työskentelee opettajana.

–400 kilometriä estää spontaanit mummolareissut. Vaimo on Vetelistä, joten siellä tulee käytyä samalla, samoin Alajärven Kaartusella, missä vanhemmillani on mökki.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.