Kotiseutuliitto järjestää Pohjanmaan kotiseutuarkistoille koulutusta tietosuojasta

KOTISEUTUARKISTOT toimivat tärkeänä paikallisena muistina. Ne ovat merkittävä paikallinen voimavara ja toimija, jotka säilyttävät yhteistä kulttuurihistoriaamme.

Kotiseutuarkistoja ylläpitävät monet kunnat, museot ja yhdistykset. Yksityistä ja yhteisöjen arkistoaineistoa tallentavat kotiseutuarkistot turvaavat paikallisen asiakirja-aineiston sekä henkisen perinteen keruun, tallentamisen ja käytön.

Vuonna 2018 voimaan tullut EU:n tietosuoja-asetus ja 2019 voimaan tullut kansallinen tietosuojalaki ovat tuoneet uusia haasteita arkistoille. Kotiseutuliiton vuonna 2021 alkaneissa tietosuojakoulutuksissa käydään läpi kotiseutuarkistojen roolia, tietosuojalainsäädäntöä sekä sen vaatimuksia kotiseutuarkistoille ja arkistojen järjestämiselle.

Kotiseutuliiton vuoden 2022 ensimmäinen tietosuojakoulutus on suunnattu erityisesti Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan kotiseutuarkistoille. Koulutus järjestetään etänä Teams-alustalla 1.–2.4. ja sen ilmoittautuminen on juuri avattu.

Kotiseutuliiton tietosuojakoulutus on suunnattu kotiseutuarkistoille ja soveltuvin osin myös paikallismuseoille. Koulutus toteutetaan yhdessä Kansallisarkiston kanssa ja sen suunnittelijana ja kouluttajan toimii Kotiseutuliiton valtuuston asiantuntijajäsen, johtaja Vuokko Joki Kansallisarkistosta.

Huhtikuun koulutuksen yhteistyökumppaneina toimivat lisäksi alueelliset vastuumuseot K.H. Renlundin museo, Seinäjoen museot ja Vaasan kaupungin museot. Koulutusta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Koulutuksen ansiosta Pohjanmaan kotiseutuarkistojen ja paikallismuseoiden osaaminen vahvistuu ja saadun tuen avulla paikallisen muistitiedon vaaliminen ja kerääminen on entistä vahvemmalla pohjalla.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.