Nyrkki: Sairaalahoidon tarve on nyt epidemian tärkein mittari

ILMAANTUVUUSLUVUT eivät enää anna kokonaiskuvaa epidemiatilanteesta. Ilmaantuvuuteen lasketaan ainoastaan terveydenhuollon tietoon tulleet koronatartunnat, ei kotitestillä todettuja. Tartuntojen kokonaismäärä on huomattavasti tilastoja suurempi.

Oleellisempi epidemiatilanteen mittari on tällä hetkellä sairaalakuormituksen taso, joka on tasaantumisen jälkeen noussut uudelleen.

Erikoissairaanhoidossa oli maanantaina 7.2.2022 yhteensä 18 koronapotilasta. Maakunnan terveyskeskusten vuodeosastoilla oli niin ikään 18 koronapotilasta.

Aiemmasta poiketen rajoitustoimilla ei enää kyetä hillitsemään laajasti väestössä leviävää omikron-muunnosta.

Aluehallintoviraston kevennetyt määräykset tulivat voimaan Etelä-Pohjanmaalla 5.2.2022 alkaen.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin menneellä viikolla terveydenhuollon pcr-testillä yhteensä 1 214 koronatartuntaa, joista 498 viime viikonlopun aikana. Varmennettujen tartuntojen kokonaismäärä on nyt 12 141.

Kotitestillä todetut tartunnat eivät näy terveydenhuollon tilastoissa, joten koronatapausten määrä on huomattavasti tilastoitua suurempi.

Selvitetyistä tartunnoista suurin osa tuli edelleen perhepiiristä tai jäi epäselväksi. Joukkoaltistumisia tapahtuu edelleen muun muassa sote-yksiköissä, koululuokissa ja päiväkotiryhmissä.

14 vuorokauden ilmaantuvuus varmistettujen testien osalta on nyt 1551 / 100 000 asukasta. Seitsemän vuorokauden ilmaantuvuus 629 / 100 000 asukasta. Ilmaantuvuusluvun lasku johtuu terveydenhuollon koronatestauksen kohdentamisesta ensisijaisesti riskiryhmiin kuuluviin sekä sote-työntekijöihin. Ilmaantuvuusluvut eivät näin ollen enää kuvaakaan epidemian todellista tilannetta.

Viime viikolla otettiin yhteensä 3 347 pcr-testiä. Testimäärä on edelleen laskenut viimeviikkoisesta. Viive näytteenotosta tuloksen valmistumiseen on myös vähentynyt ja on nyt keskimäärin 14,1 tuntia.

Positiivisten koronatestien osuus on jonkin verran laskenut: viime viikolla 38 % otetuista pcr-näytteistä osoittautui positiivisiksi.

Erikoissairaanhoidossa on tällä hetkellä 18 koronapotilasta. Terveyskeskusten vuodeosastoilla on niin ikään 18 koronapotilasta.

Koko Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuus yli 12-vuotiaiden osalta: 87,3 % on saanut ensimmäisen rokotuksen ja 84,8 % myös toisen rokotuksen. Kolmannen rokotusannoksen on saanut 55,1 % alueen yli 12-vuotiaista.

ETELÄ-POHJANMAALLA on tällä hetkellä kielletty kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Alueella voidaan kuitenkin sisätiloissa järjestää sellaisia yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joissa kaikille osallistujille on osoitettu istumapaikat ja käytössä on enintään 50 % käytettävissä olevien istumapaikkojen määrästä.

Ulkona järjestettäviä tilaisuuksia ei enää rajoiteta. Aluehallintoviraston aiempi tilojen sulkua koskeva määräys on purettu.

Määräys on voimassa ajalla 5.2.2022–18.2.2022.

Nyrkin tutut suositukset muun muassa yksityistilaisuuksien järjestämisestä, aikuisten ryhmäharrastusten tauottamisesta, matkustamisen välttämisestä ja etätyöstä ovat yhä voimassa.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.