Matti Salomäki vihitään piispan virkaan Lapuan tuomiokirkossa 6.2.

Lapuan hiippakunnan uusi piispa Matti Salomäki vihitään virkaansa Lapuan tuomiokirkossa sunnuntaina 6. helmikuuta kello 10. Hän on aloittanut tehtävässä 1.2.2022.

Voimassa olevien kokoontumisrajoitusten vuoksi messu ei ole avoin seurakunnalle, mutta tilaisuutta voi seurata television, radion ja verkon välityksellä. Messu televisioidaan suorana lähetyksenä viittomakielelle tulkattuna Yle TV 1:ssä kello 10 ja lähetetään radiossa Yle Radio 1:n kanavalla kello 10. Messu on katsottavissa ja kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Virkaan vihkimisen toimittaa Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo. Häntä avustavat Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen ja Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen. Matti Salomäki vihitään ja siunataan piispan virkaan perinteiseen tapaan Raamatun sanalla, rukouksella ja kätten päällepanolla. Hänelle annetaan viran tunnukset: piispanristi ja -sauva sekä piispankaapu ja -hiippa.

Messussa saarnaa piispa Matti Salomäki. Avustavana pappina on Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntapastori Heli Pääkkönen. Musiikinjohtajana toimii Mirja Latva-Laturi ja urkurina Marko Koskinen, joka on säveltänyt osan messussa kuultavasta musiikista. Laulusolistit Terttu Iso-Oja ja Pertti Tahkola esittävät muun muassa Matti Salomäen lempisäveltäjiin kuuluvan Georg Friedrich Händelin musiikkia. Messun musiikista ovat vastaamassa myös Maria Salmela, Laura Kaartinen ja Ilona Rimpilä sekä pieni kuoro. Tekstinlukijana toimii Matilda Salomäki ja esirukousavustajana Eino Nissinen.

Vuonna 1968 syntynyt Matti Salomäki on Lapuan hiippakunnan viides piispa. Hän seuraa virassa eläkkeelle siirtynyttä Simo Peuraa. Ennen valintaansa piispaksi Salomäki toimi Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherrana eli tuomiorovastina vuodesta 2012. Vuosina 1994–2012 hän työskenteli pappina Pielaveden seurakunnassa, vuodesta 2003 kirkkoherrana. Salomäki on ollut pappisedustajana kirkolliskokouksessa vuodesta 2016. Koulutukseltaan hän on teologian maisteri. Hänet on vihitty papiksi vuonna 1994.

Piispan viran tunnukset siirtyvät Matti Salomäelle hänen edeltäjiltään. Piispanristi ja -sauva ovat olleet käytössä Lapuan hiippakunnan perustamisvuodesta 1956 lähtien. Piispankaapu ja -hiippa ovat valmistuneet vuonna 2013. Ne on suunnitellut ja valmistanut tekstiilitaiteilija Hanna Korvela.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.