Lukijan mielipideartikkeli:

Mielipide: Säännölliset mielenterveystarkastukset kouluihin

Evijärven nuorisovaltuuston jäsen Minttu Kangasmetsä kirjoittaa, että perinteisten kouluterveystarkastusten rinnalle tarvitaan säännölliset mielenterveystarkastukset, joissa nuorten on mahdollista käsitellä henkistä kasvuaan ja mielenhyvinvointinsa tasoa turvallisen alan ammattilaisen kanssa.

MIELENTERVEYS on noussut otsikoihin viime aikoina lukuisia kertoja, eikä syyttä: useat tutkimukset ovat osoittaneet, että 20–25 prosenttia nuorista kärsii erinäisistä mielenterveydenhäiriöistä. Myös koronapandemia on kiihdyttänyt näiden ongelmien kasvua.

Tästä huolimatta mielenterveys on keskustelunaiheena yhä tabu ja sen elämänmittainen seuranta ja hoito eivät tunnu saavan samalla tavalla huomiota kuin fyysisestä terveydestä huolehtiminen.

Näistä asioista keskusteltiin maakunnallisten nuorisovaltuustojen MAHKU21-tapahtumassa Joensuussa. Me maakuntien nuoret vaadimmekin, että perinteisten kouluterveystarkastusten rinnalle tuodaan säännölliset mielenterveystarkastukset, joissa nuorten on mahdollista käsitellä henkistä kasvuaan ja mielenhyvinvointinsa tasoa turvallisen alan ammattilaisen kanssa.

Nämä tarkastukset auttaisivat seulomaan muun muassa Suomen yleisimpiin sairauksiin kuuluvia masennusta ja ahdistusta entistä aikaisemmassa vaiheessa, sekä poistaisivat stigmaa asiasta puhumisen ympäriltä. Kun mielenterveyteen liittyvistä asioista puhuminen ja saatavilla olevat avun muodot ovat jokaiselle tuttuja, on myös avun hakemisen kynnys paljon matalampi.

Mielenterveyden häiriöistä koituu Suomelle kustannuksia arviolta noin 11 miljardia euroa vuodessa, valtioneuvoston vuonna 2018 tekemän selvityksen samalla osoittaessa, että jokainen masennuksen ja ahdistuksen hoitoon suunnattu euro palauttaa hyötynsä 15 vuoden kuluessa 3,3–5,7 kertaisena. Näiden lukujen valossa on selvää, että mielenterveydenongelmien ehkäisyyn tehdyt investoinnit ovat välttämättömiä pahoinvoinnin ja kärsimyksen minimoimisen lisäksi myös koko kansantaloutemme tasapainottamiseksi.

On viimein aika lopettaa nuorten mielenterveysongelmien katsominen sormien läpi. Kun hyvinvointialueet saapuvat, pidetään huolta, että ne ovat todellakin nimensä veroisia ja takaavat sen, ettei kenenkään nuoren mielen hyvinvointi jää vaille ansaitsemaansa huomiota.

Vesa Koivunen, Alajärven kaupunginjohtaja

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Pesäpallokauden kynnyksellä Matti Lehto kysyy mielipidekirjoituksessaan, mikä on VImpelin Vedon linja pelikuulutusten osalta. Kuva: Lasse Pippola.

Mielipide 2

KIRJOITIN viime vuonna mielipiteeni pesäpallo-ottelujen kuuluttamisesta. Se julkaistiin elokuussa 2023 Ilkka-Pohjalaisessa ja Järviseudun Sanomissa. Olin

Pohjanmaan Kristillisdemokraattien naisjärjestö vetoaa lapsen oikeuteen viettää aikaa vanhempiensa kanssa.

Kallisarvoinen lapsi

Lasten hätä ja nuorten ahdistus täytyy ottaa nyt todesta. Meillä on faktatietoa siitä, miten terveyden

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.