”Kun oman kehon tuntee tarpeeksi hyvin, sillä voi murskata vaikka tiiliä”

Eino Latvala tekee takapotkuharjoituksia Joonas Kunnelan opastamana.

Ensimmäinen Han Moo Do -seura perustettiin Kauhavalla 1989.

Moodo Kwan Alajärvi on melko tuore seura. Sen perustivat Emmi Seppälä ja Joonas Kunnela elokuussa 2020.

–Muutettuamme Alajärvelle kävimme vuoden verran Alavudella treenaamassa, mutta kerta viikkoon tuntui aktiiviharrastajasta vähäiseltä määrältä ja kun tämä tila löytyi, oli selvää, että alamme treenata täällä, Kunnela totesi.

–Opiskelijat kysyivät, voinko alkaa vetää treenejä, ja viime syksynä aloitimme myös junioreiden ryhmän, kertoi lukion opettajana työskentelevä Seppälä.

Heille kamppailulajit ovat elämäntapa. Kun opiskelija-asuntoon puntaroitiin sohvan tai tatamin hankkimista, tatami tuli. Menestystä on tullut kisoista niin SM- kuin MM-tasollakin; Seppälällä on MM-kulta vuodelta 2017. Kevään isoin kisa on SM-kisa toukokuussa.

Moodo Kwan Alajärven kotitatami on Hoiskon Nesteen yhteydessä olevassa hallissa. Siellä kokoontuvat lähialueen Han Moo Don harrastajat jopa kolme kertaa viikossa, elleivät viranomaisten määräykset sitä estä.

–Meillä treenaa kymmenkunta junioria sekä saman verran aikuisia, mikä on juuri sopiva määrä tähän tilaan, kertoo Emmi Seppälä.

–Tulijoita olisi enemmänkin, mikäli Alajärvellä olisi tälle toiminnalle isommat tilat, totesi Joonas Kunnela.

Syksyllä järjestetty yläkoulun kamppailukerho keräsi 13 kiinnostunutta kokeilemaan lajia. Koska kerhoa ei kevätlukukaudella järjestetä, tarjotaan yläkoululaisille mahdollisuutta osallistua maksutta Moodo Kwan Alajärven treeneihin 14. helmikuuta alkaen, mikäli kontaktilajien harjoittelu AVI:n luvalla voidaan jälleen käynnistää myös aikuisten ryhmässä. Treenipäivät ovat maanantai, tiistai ja torstai.

Junioreiden ryhmä on saanut jatkaa harjoitteluaan alkuvuoden liikuntatilasulkujen ajan, mitä Seppälä ja Kunnela pitävät ensiarvoisen tärkeänä.

HAN MOO DO perustuu luonnolliseen liikkumiseen, oman kehon tuntemiseen ja monipuoliseen kehittämiseen. Potkut, lyönnit ja paritekniikat muodostavat lajin ytimen.

–Kun oman kehon tuntee tarpeeksi hyvin, sillä voi vaikka murskata tiiliä. Se on tosin aivan tekniikkalaji, Seppälä naurahtaa. –Han Moo Do sopii kaiken ikäisille. Aloittelijoiden kanssa harjoitellaan kuperkeikkoja, kaatumista, lyönti- ja potkutekniikoita sekä itsepuolustustekniikoita, kuten irrottautumisia. Tässä kehittyy myös henkisesti, itsensä voittaminen on tärkeää, eikä kehittyminen lopu siihen, että saa mustan vyön; tuntuu, että siinä kohtaa on vasta alussa. Kyllä tämä tuo itseluottamusta. Toinen puoli lajia on se, että kilpailun ulkopuolella olemme kuin samaa perhettä, kilpakumppanit tsemppaavat toisiaan ja käydessään muilla paikkakunnilla on aina tervetullut toisten seurojen harjoituksiin.

Maanantain junioreiden treeneissä mielipide oli selkeä: Han Moo Do on kivaa.

–Olin aiemmin judossa, mutta se loppui. Tykkään kamppailulajeista. Sitä paitsi näistä taidoista on apua, kun kaksi vuotta vanhempi veljeni haastaa joskus riitaa, totesi Eino Latvala.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.