Kaksineuvoinen luopuu karanteeni- ja eristyspäätöksistä

Julkaistu:

Aihe:

Positiivisen kotitestituloksen tai PCR-testituloksen saaneen tulee jäädä viideksi päiväksi kotiin, kun oireet ovat lievät. Mikäli sen jälkeen on edelleen kuumetta tai voimakkaita oireita, tulee henkilön pysyä edelleen kotona, kunnes oireet ovat olleet lieviä vähintään kahden päivän ajan. Ohjeistus koskee sekä rokotettuja että rokottamattomia. Kuntayhtymästä ei tehdä enää virallisia eristyspäätöksiä, vaan henkilö jää sairauslomalle joko omalla ilmoituksella, sairauslomatodistuksella tai jää etätyöhön, jos se on mahdollista. Jos henkilö tarvitsee sairauslomatodistusta, on otettava yhteyttä työterveyshuoltoon tai omaan terveyskeskukseen. Töihin, kouluun, harrastuksiin, kyläilemään tai asioille ei voi mennä.

Jos henkilö on ollut tekemisissä positiivisen kotitestin tai PCR- testin tehneen henkilön kanssa, vältetään kodin ulkopuolisia kontakteja mahdollisuuksien mukaan, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alkamisesta on kulunut viisi päivää. Jos useampia perheenjäseniä sairastuu, on oltava kotona viiden päivän ajan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta. Mikäli on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella, suositellaan käytettävän FFP2-maskia. Etätöihin tulee jäädä, jos se on mahdollista. Täysin oireettomana on mahdollista mennä töihin, mutta on suositeltavaa käyttää kasvomaskia ja välttää kontakteja. Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi päivää. Kuntayhtymästä ei tehdä enää virallisia karanteenipäätöksiä.

Koronainfektioon kuuluu normaalisti influenssan kaltaisia oireita, kuten lämpöilyä ja kuumetta, päänsärkyä, lihas- ja nivelkipua, kurkkukipua, nuhaa ja yskää sekä väsymystä. Toisinaan voi olla pahoinvointia ja ripuliakin. Voimakkaimmat oireet kestävät yleensä 1–3 päivää ja lievittyvät sen jälkeen. 

Lievissä oireissa ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Aikuiset voivat palata töihin ja lapset päivähoitoon/kouluun, kun on ollut kahden päivän ajan kuumeeton ja muut oireet ovat selkeästi lievittymässä. Koronan jälkeen on tavallisesti kuivaa ärsytysyskää, mikä ei estä arkeen palaamista.

Jos oireet pitkittyvät yli tavanomaisesta tai alkavat vaikeutua uudelleen, voi yhteyttä ottaa Kaksineuvoisen puhelinpalveluun.

Oireet ovat voimakkaita esimerkiksi silloin, jos kuume nousee korkealle (yli 38,5 astetta) ja pysyy korkealla yli kolmen päivän ajan, kuume nousee uudelleen oltuaan välillä pois, hengittäminen on raskasta, puhuminen on vaikeutunutta tai yleistila laskee niin ettei jaksa olla jalkeilla. Voimakkaissa oireussa kannattaa aina ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon ja hätätilanteessa soittaa 112.

Jatkossa PCR-testiin (drive-in- testaus) ohjataan vain vaikeista koronataudin oireista kärsivät henkilöt (esim. korkea kuume), raskaana olevat, yli 70-vuotiaat, lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat kaiken ikäiset ja sote-työntekijät. PCR-testejä otetaan vain lääketieteellisin perustein, ei pelkästään koronapassia varten.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.