Lukijan mielipideartikkeli:

Keskusta – lähellä sinua

ENSIMMÄISET aluevaalit ovat nurkan takana, silti monet ihmiset kysyvät, onko näillä vaaleilla jotain merkitystä. Tulevat aluevaltuustot päättävät, miten ja missä hyvinvointialueiden terveyden- ja sosiaalihuollon sekä pelastuspalvelut järjestetään.

Keskusta haluaa, että jokaisesta kunnasta löytyy soteasema tulevaisuudessakin. Lähipalveluita täytyy kehittää entisestään ja ennaltaehkäisyyn on satsattava enemmän. Etä- ja digitaalisia palveluita täytyy kehittää ja lisätä lähipalveluiden rinnalla.

Suomen neuvolajärjestelmä on maailman parhainta palvelua perheille – kokeneet, tutut ja turvalliset terveydenhoitajat ovat parasta tukea perheillemme ja huomaavat muutokset niin lapsissa kuin vanhemmissa ja apua saadaan nopeasti. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rajaa täytyy madaltaa entisestään. Omalla soteasemalla ajoissa tarjottu palvelu on tehokkainta ja edullisinta, on turha tuhlata aikaa matkustamiseen. Vanhusten määrä kasvaa tulevien vuosien aikana. Kotiin vietäviä palveluita on kehitettävä, mutta on huolehdittava, että vanhukset, jotka eivät pärjää kotona pääsevät tehostettuun palveluasumiseen joko julkisella tai yksityisellä palvelujentarjoajalla. Myös kolmannen sektorin tarjoamat palvelut on otettava käyttöön. Vanhuksemme ansaitsevat arvokkaan ja ihmisläheisen hoidon elämän loppuvuosina.

SOSIAALIPALVELUISTA puhutaan liian vähän, vaikka tarve on kasvanut valtavasti. Lasten, nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet ja jonot niin psykologeille kuin kuraattoreille ovat liian pitkiä, jonotusaikana ongelmat ehtivät pahentua entisestään. Mielestäni varsinkin psykologien koulutuspaikkoja tulee lisätä, että voimme vastata kasvavaan tarpeeseen. Monissa perheissä voidaan huonosti -pitkäaikaistyöttömyys, sairaudet, mielenterveysongelmat ja päihteet aiheuttavat isoja ongelmia ihmisille ja myös yhteiskunnalle.

Pelastuspalveluiden riittävä rahoitus on turvattava tulevaisuudessakin, sopimuspalokuntien asema on turvattava, että palvelut säilyvät myös pienemmissä kunnissa. Kun on hätä niin apu ei voi olla kaukana!

Hoitajien saatavuuteen on panostettava entistä enemmän. Hoitajamitoituksen kasvu, eläkkeelle siirtyvien tai alaa vaihtavien hoitajien määrä aiheuttaa isoja ongelmia, jos uusia hoitajia ei saada tarpeeksi tilalle.

Keskusta ei halua keskittää palveluita maakuntakeskuksiin vaan haluaa turvata palvelut lähellä. Lääkäriin on päästävä lähellä ja hoitajalle helposti!

Sari Palmu, Keskustan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ehdokas

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.