Koronatartunnat nousevat jyrkästi – viivettä terveydenhuollon yhteydenotossa koronapositiivisiin

Positiivisen koronatestituloksen saaneiden määrä nousee edelleen Etelä-Pohjanmaan sairaan-hoitopiirissä. Tartunnanjäljityksen priorisoinnista huolimatta yhteydenottoihin tulee tällä hetkellä väistämättä viivettä.

Kun henkilö saa positiivisen testituloksen laboratoriossa varmistetusta PCR-koronatestistä, hänelle lähetetään tekstiviesti. Siinä ohjeistetaan henkilöä eristäytymään itse.

Tällöin tulee pysyä kotona eikä kotiin voi ottaa ketään oman talouden ulkopuolisia henkilöitä.

Mikäli oireet ovat vain lieviä, tulee odottaa rauhassa terveydenhuollon puhelinsoittoa. Viive yhteydenotossa saattaa tällä hetkellä olla useampia vuorokausia.

Koronapositiivisen kanssa samassa taloudessa asuvien tulee jäädä omaehtoiseen karanteeniin ja odottaa terveydenhuollon yhteydenottoa. Tarvittavista ruoka- ja lääkeostoksista kannattaa sopia naapureiden tai tuttavien kanssa, ja pyytää heitä jättämään tavarat ulko-ovelle.

Tartuntojen leviämisen estämiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi koronapositiiviseksi osoittautuneen henkilön olisi tässä tilanteessa erittäin tärkeää ottaa itse yhteyttä niihin henkilöihin, joita on tavannut edeltävien päivien aikana. Mahdollisesti altistuneiksi lasketaan ne henkilöt, joita on tavannut aikavälillä 48 tuntia ennen oireiden alkua – nykyhetki.

Koronapositiivisen kanssa tekemisissä olleiden on tärkeää saada tieto mahdollisesta altistumisestaan, jotta he voivat tarkkailla mahdollisia oireita. Mahdollisuuksien mukaan he voivat myös omalla toiminnallaan vaikuttaa epidemian kulkuun, esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvien tai iäkkäiden henkilöiden tapaamista välttämällä.

Sekä koronapositiivisen kanssa samassa taloudessa asuvat että koronavirukselle mahdollisesti altistuneet voivat hyödyntää kotikoronatestejä oman terveydentilansa arvioinnissa.

Kaksineuvoisen alueella vaikea koronatilanne

Tautitilanne on ollut joulusta saakka hyvin vaikea myös Kaksineuvoisen alueella, useita kymmeniä positiivisia on todettu lyhyessä ajassa, kertoi Kuntayhtymä Kaksineuvoinen viikkotiedotteessaan.

-Tilanne näyttää aina vain pahenevan. Korona-altistuksia on ollut myös Alahärmän kotihoidossa ja Artturintuvassa. Niissä altistuneet on kartoitettu ja puutteellisen rokotussuojan omaavat on asetettu karanteeniin. Tautitilanne ylittää nyt Kaksineuvoisen tartunnanjäljityksen kapasiteetin, ja keskitymme enää vain rajattuun jäljitykseen. Kaikkia altistuneita ei enää pystytä asettamaan karanteeniin, eikä kaikista pystytä enää ottamaan koronanäytteitä.

“Vaikuttaa siltä, että alueella etenee omicron-variantti. Se tarttuu lyhyestäkin kontaktista ja etenee henkilöstä toiseen nopeasti. Oireet näyttäisivät olevan vaihtelevia flunssaoireita, ja alustavasti näyttää siltä, että oireet myös väistyvät melko nopeasti. Tieto luonnollisesti lisääntyy, kun kokemuksemme kertyvät pidemmältä ajalta”, johtava ylilääkäri Heidi Ojala kertoo.

Etätöitä suositellaan kaikille, joille se on mahdollista. Jos työtehtävät edellyttävät työpaikalla olemista, suositellaan maskien huolellista käyttöä ja hyvää käsihygieniaa. Ruoka- ja kahvitauot on hyvä pitää erillään muista ja siten välttää ylimääräisiä kontakteja.Vapaa-ajalla on nyt viisautta välttää kaikkia oman perheen ulkopuolisia kontakteja, ja viettää aikaa kotona. Vierailuja, kyläilyjä, tapahtumia, harrastuksia ja väkijoukkoja on nyt syytä välttää.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.