Etelä-Pohjanmaan lomituspalveluyksikköaloittaa toimintansa vuoden alusta

ETELÄ-POHJANMAAN lomituspalveluyksikkö aloittaa toimintansa 1.1.2022.

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela päätti viime vuoden lopulla, että Kurikan kaupungilla on parhaat edellytykset toimia jatkossa Etelä-Pohjanmaan maatalouslomituspalveluiden toimeenpanijana. Etelä-Pohjanmaan lomituspalveluyksikköön yhdistyvät Alajärven, Alavuden, Kauhajoen, Kauhavan ja Kurikan maatalouslomituksen paikallisyksiköt.

Yhdistyvä yksikkö hoitaa maatalouslomitukset 20 kunnan tai kaupungin alueella. Lomituspalvelut kattavat Alajärven, Alavuden, Kristiinankaupungin, Kauhajoen, Kauhavan, Kurikan, Lapuan, Seinäjoen ja Ähtärin kaupungit sekä Evijärven, Ilmajoen, Isojoen, Isonkyrön, Karijoen, Kuortaneen, Laihian, Lappajärven, Soinin, Teuvan ja Vimpelin kunnat.

Lisäksi yksikkö hoitaa turkistuottajien lomituspalvelut Alajärven, Alavuden, Kauhavan, Kurikan, Lapuan, Seinäjoen ja Ähtärin kaupunkien sekä Evijärven, Ilmajoen, Isonkyrön, Kuortaneen, Laihian, Lappajärven, Soinin ja Vimpelin kuntien alueella.

Lomituspalvelujen piirissä on hieman alle 1 800 maatalousyrittäjää.

Lomituksia hoidetaan noin 260 vakituisen lomittajan voimin, ja lisäksi käytössä on määräaikaista lomitustyövoimaa. Lomituspalvelujen hallinnossa työskentelee 23 henkilöä.

Melan arvion mukaan vuonna 2022 Etelä-Pohjanmaan alueella lomitetaan noin 64 000 lomituspäivää.

MELA on käynnistänyt lomituspalvelujen paikallisyksikkörakenteen uudistamisen sosiaali- ja terveysministeriöltä saamiensa linjausten perusteella. Taustalla on maatalouden rakennemuutos, jonka seurauksena lomituspalvelun käyttäjien ja lomituspäivien määrän ennustetaan edelleen laskevan.

STM katsoo, että maatalouden rakennemuutoksen nopean etenemisen johdosta maatalouslomitushallintoa on tarpeen sopeuttaa jo ennen suunnitteilla olevaa laajempaa hallinnon uudistusta, jonka arvioidaan toteutuvan mahdollisesti vuonna 2025.

Melan käynnistämä paikallisyksikkörakenteen uudistus ottaa huomioon myös pitkän tähtäimen suunnitelmat lomitushallinnon uudistamiseksi.

Vuoden 2022 alusta aloittaa Etelä-Pohjanmaan lomituspalveluyksikön lisäksi kolme uutta yksikköä. Vehmaan paikallisyksikköön yhdistyvät Pöytyä ja Salo. Sysmän paikallisyksikköön yhdistyvät Hämeenlinna, Kouvola ja Loviisa ja Mikkelin paikallisyksikköön Parikkala ja Rantasalmi.

Vuoden 2023 alusta lukien maatalouslomituksen paikallisyksiköiden yhdistymiset jatkuvat koko Suomessa.

Maatalouslomituspalvelut ovat tärkeä osa maatalousyrittäjien sosiaaliturvaa. Lomituspalveluiden avulla kotieläintuotantoa harjoittava maatalousyrittäjä voi saada sijaisen hoitamaan eläimiä puolestaan, kun hän pitää vuosilomaa tai esimerkiksi sairastuu.

Lomituspalvelut tukevat maatalousyrittäjän työssä jaksamista antamalla hänelle mahdollisuuden irrottautua sitovasta kotieläinten hoitotyöstä. Rahoitus lomituspalveluihin tulee valtiolta.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.