Soinin kuntamarkkinointi on alkanut purra; uusia lapsiperheitä on muuttanut kuntaan, päiväkoti pullistelee ja uusia taloja rakennetaan

Viime vuonna Soinin kunnan markkinointiin päätettiin panostaa, ja se on jo tuonut tulosta. Matkailu- ja viestintäkoordinaattorin viran perustaminen elokuussa mahdollistaa suunnitelmallisen kuntamarkkinoinnin jatkossa. Kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi kertoi, että Muuta meille -kampanja 10 sentin tontteineen sekä ilmainen varhaiskasvatus ovat saaneet tulosta aikaan: useita omakotitaloja on rakenteilla tai suunnitteilla.

Sivistystoimessa jo käyttöön otettu ilmainen varhaiskasvatus aiheuttaa paineita lisätilan sekä lisähenkilöstön hankkimiseen. Sivistystoimenjohtaja Kati Tialan mukaan maksuton varhaiskasvatus on kasvattanut kunnallisessa hoidossa olevien lasten määrää noin 20 lapsella sekä houkutellut ainakin osatekijänä useita lapsiperheitä muuttamaan paikkakunnalle.

–Lisätilaa saadaan tekemällä rivitaloasunnosta päiväkodin sivutoimipiste.

Vauvoja arvioidaan syntyvän Soinissa tänä vuonna 16, viime vuonna toteutuma oli 11.

Perusopetuksen ryhmäkoot pyritään Soinissa pitämään noin 15 oppilaassa.

–Erityisopettajaresurssia meillä on hyvin, perusopetuksessa on 252 oppilasta ja erityisopettajia on kolme. Myös muita oppilashuollon palveluita on hyvin saatavilla.

SOININ kunnanhallitus päätti kokouksessaan 29. marraskuuta esittää valtuustolle ensi vuoden talousarvion hieman yli 300 000 euroa alijäämäisenä, vuosikatteen ollessa 257 000 euroa plussalla ja investointien 412 000 euroa. Vuoteen 2024 ulottuvassa taloussuunnitelmassa lainakannan kasvu saadaan jopa aavistuksen verran laskuun. Vuoden 2023 talousarviossa päädyttäneen aavistus ylijäämän puolelle, vuonna 2024 tulos jää hieman alijäämäiseksi. Taseen ylijäämä supistunee 3,9 miljoonaan euroon. Sote-uudistus tuo luonnollisesti ennusteisiin epävarmuutta.

–Kokonaisverotulojen ennustetaan olevan ensi vuonna lähes ennallaan ja valtionosuuksien kasvavan 600 000 eurolla 8,6 miljoonaan euroon, hallintojohtaja Jari Salonen totesi.

–Kunnan investoinnit ovat ensi vuonna maltilliset, noin 400 000 euroa, kertoi tekninen johtaja Risto Rinne.

Kehittämiseen Soinissa aiotaan panostaa ilmaisen varhaiskasvatuksen, palvelumuotoilun, viestinnän ja markkinoinnin sekä erilaisten hankkeiden osalta. Uuden kuntastrategian mukaisesti kunta jakaa jatkossa kylien kehittämisrahaa. Ensi vuonna rahaa on jaossa 70 000 euroa.

VAIKKA työttömyysprosentti on kunnassa todella matala, työttömiä on kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha-Pekka Keisalan mukaan 14, on työssäkäyvien osuus vähentynyt. Eläkeläisten määrä kasvaa.

–Nuoret eläkeläiset ovat aktiivista porukkaa, moni tekee osa-aikatyötä ja on mukana myös muussa toiminnassa. He ovat meidän rikkaus ja voimavara, kertoi Rannanjärvi.

–Meillä käydään paljon muualta töissä. Kun vaan saataisiin heitä tänne asumaan. Jos nainen saadaan töihin, tämä tuo miehen tullessaan. Nainen ei tahdo tulla miehen perässä, Keisala puntaroi.

Juha-Pekka Keisala totesi huolen taloudesta jatkuvan.

–On oltava tarkkana. Veropohja on kapea, eikä veroja voi nostaa.

Hän kehui viranhaltijoita.

–Soinin asioista pidetään huolta koko porukalla. Haasteita ovat työvoiman saatavuus yrityksissä sekä asuntojen kunto, ne on oltava hoidossa, että asukasluku saadaan pysymään balanssissa.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Soinin kunta saa hyvinvointijohtajan ja kunnan organisaatio muuttuu vuoden vaihteessa.

Soini saa hyvinvointijohtajan

SOININ kunnanhallitus hyväksyi kokouksessaan 25. syyskuuta kuntaorganisaation muutokset vuoden 2024 alusta. Soini saa hyvinvointijohtajan. Hyvinvoinnin

Soinin kunta saa hyvinvointijohtajan ja kunnan organisaatio muuttuu vuoden vaihteessa.

Soini saa hyvinvointijohtajan

SOININ kunnanhallitus hyväksyi kokouksessaan 25. syyskuuta kuntaorganisaation muutokset vuoden 2024 alusta. Soini saa hyvinvointijohtajan. Hyvinvoinnin

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.