Osaako lappajärveläismummo tehdä koronan kotitestin ja suositteleeko hän sitä joululahjaksi?

Tulos on helppo lukea, sillä positiivisessa koronatestissä näytteestä näkyisi testiviiva (T).

Julkaistu:

LAPPAJÄRVELÄINEN vanha emäntä ei tahtonut saada nukutuksi yskältään. Tauti oli alkanut kurkkukipuna, jatkunut nuhana ja vatsavaivoina. Kuumeesta hän ei osannut sanoa, koska kuumemittari oli hukassa, kuumeiselta kuitenkin tuntui. Oliko se koronaa? Lähtisikö hän nyt 40 kilometrin päähän Alajärvelle koronatestiin?

Ehei, ei puhettakaan että mummo ajaisi talvikeleillä sairaana Alajärven terveyskeskukseen. Ja kun kallis taksimatka tuntui vastenmieliseltä, niin vaihtoehdot olivat vähissä. Ei muuta kuin apteekista vahvaa yskänlääkettä, kurkkupastilleja ja koronan kotitesti.

KOTITESTIN pakkaus sisältää käyttöohjeen ja testin tekoon tarvittavat välineet eli näytteenottotikun, testikasetin, puskuriliuoksen sekä uuttoputken korkkeineen ja putkitelineineen. Testi tehdään lisäämällä puskuriliuosta uuttoputkeen, minkä jälkeen otetaan sierainnäyte. Seuraavaksi testikasetin pyöreään näytekuoppaan lisätään viisi tippaa uutettua näytettä.

Paras aika tulosten lukuun on 15 minuuttia. Tulosikkunan kontrolliviivan (C) tulee näkyviin viiva, jos testi on suoritettu oikein. Testiviivan (T) kohdalle tulee viiva vain, jos koronavirusproteiineja havaitaan. Helppoa, vai mitä?

Kyllä tämä helpompaa on kuin mennä Alajärvelle testiin, lappajärveläismummo kiittelee.

Voitko suositella kotitestipaketin ostamista joululahjaksi?

Paljonko se maksaa? mummo kysyy.

Lappajärven apteekissa hinta on 7,65 euroa.

No sitten voin suositella lämpimästi, mutta jos oireeni jatkuvat vielä muutaman päivän, niin soitan joka tapauksessa taksikyydin Alajärvelle testiin, mummo kertoo.

PAKETIN käyttöohjeessa mainitaan, että jos oireet jatkuvat negatiivisesta testituloksesta huolimatta, niin uusi testi on syytä tehdä 12 päivän kuluttua. Sattuuko testin tekeminen näytteenottotikulla?

Ei se muuten olisi ehkä sattunut, mutta kun nenäni on rustoittunut iskun vuoksi lapsena.

Muistaako mummo, mikä siihen on käynyt?

Isoveljeni Eero oli Lapin sodassa ajamassa sakemanneja pakosalle. Tullessaan kotilomalle hän oli niin iloinen, että tanssitti minua hartioillaan. Vauhdikkaan valssin pyörteissä nenäni osui leipäorteen kovalla voimalla, mummo kertoo.

Lääkäri oli sanonut, että ajan kanssa se paranee. Nyt siitä on mennyt vasta 75 vuotta, eli tässä odotellaan vielä paranemista, mummo naurahtaa.      

Tapani Tyynelä  

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.