Kyläpajoista on siirrytty automaatioon, mutta tekemisen ylpeyttä koetaan yhä – Ruukki Construction on merkittävä työantaja Vimpelissä ja Alajärvellä

Paneelista on moneksi, toteavat Tapani Tuominen ja Tapio Videnoja.
TEHDASHALLISSA näkee käytännössä sen, kuinka teollinen työ on muuttunut. –Kuin olisi lentokoneen ohjaimissa tai lennonjohdossa, totesi Ruukki Constructionin viestintäpäällikkö Tapani Tuominen Alajärven ja Vimpelin yksiköitä johtavalle Tapio Videnojalle Vimpelin tehtaan hallissa, jossa valmistetaan kattotuotteita.

”Miljoonasuoralta” on lähtenyt peltikattoja lukemattomien rakennusten suojaksi. Sieltä on myös hankkinut palkkansa vuosien varrella merkittävä määrä vimpeläisiä. Ruukki Construction työllistää Vimpelissä tällä hetkellä enemmän työntekijöitä kuin mitään muu yritys: sen palkkalistoilla on noin 90 henkilöä. Alajärven Luoma-aholla sijaitsevalla tehtaalla se tarjoaa työpaikan noin 30 henkilölle.

–Lisäksi työllistämme noin 50 kausityöntekijää kesän aikana, kertoi Videnoja.

Pieni ei ole myöskään tehtaiden alueen muilta yrityksiltä ostettavan palvelun määrä. –Hankimme muun muassa pakkausmateriaalia ja erilaisia palveluita, kuten kuljetuksia. Alueelliset toimijat ovat merkittävässä osassa toiminnassamme; hyötyä on molemmin puolin.

Kesällä Vimpelin tehtaalla paiskittiin töitä viidessä vuorossa. Tehtaalta lähtee teräskatteita, kantavia profiileja ja kevytorsia Pohjoismaihin ja Baltian maihin. Tehtaan yhteydessä palvelee kattotuotteiden jakelukeskus, josta lähialueen ammattilaiset voivat noutaa tarvikkeita omiin projekteihinsa.

Nykyisten, varsin automatisoitujen linjojen historia alkoi vuodesta 1961, kun Vimpelissä alettiin valmistaa Rannilan kattoja. Vuonna 2004 Rannila fuusioitiin Rautaruukkiin, joka puolestaan on nykyään osa Ruukki Constructionia ja SSAB:n omistuksessa.

Alajärvellä valmistetaan sandwich-paneeleita, eli esivalmistettuja seinäelementtejä, joita käytetään erityisesti teollisuus- ja toimitilarakentamisessa. Paneeli muodostuu kahdesta teräsohutlevystä, joiden välissä on eristekerros. Paneelien valmistus käynnistyi Alajärvellä 1990-luvun alussa. Rautaruukki osti Mäkelä Metals Oy:n 1991. 2010 tehtaan toiminta siirtyi kantatien toiselle puolelle, jonne valmistui täysin uusi, automatisoitu tehdaslinjasto.

Ruukki Construction osti hiljattain kauhavalaiset Piri-Steelin, joka on nyt konsernin kolmas pohjalaisyritys.

–Siellä valmistetaan kattoturvatuotteita ja erilaisia tarvikkeita.

Ruukin toiminta jakaantuu tällä hetkellä kahteen liiketoimintayksikköön, Building Envelopesiin, joka käsittää lähinnä seinäelementtien ja kantavien profiilien valmistuksen sekä Roofingiin, joka sisältää kattotuotteet. Kaikkiaan konserniin kuuluu 10 tehdasta Vimpelistä Ukrainaan ja henkilöstöä on yhteensä 1 400. Liikevaihtoa konserni tuottaa noin 470 miljoonaa euroa (2020). Ruukki on yksi SSAB:n neljästä divisioonasta. Ruotsalaisomisteinen SSAB valmistaa terästuotteita Suomen ja Ruotsin lisäksi Yhdysvalloissa ja työllistää 14 000 henkilöä 50 maassa. Sen liikevaihto oli viime vuonna 65 miljardia Ruotsin kruunua.

TUOMINEN on vieraillut Vimpelissä ja Alajärvellä useita kertoja.

–Näitä tehtaita leimaa tekemisen ylpeys. Ihmiset ovat todella sitoutuneita työhön ja työpaikkaan. Pieni vaihtuvuus kertoo siitä selvää kieltä.

Videnojalla on samanlainen näkemys. –Pitkät työurat, jopa 40 vuotta, kertovat, että henkilöstö on valtaosin tyytyväistä. Tuollaiset urat saman työnantajat palveluksessa alkavat olla harvinaisia. 

Uusien työntekijöiden saamisessa on nykyään oltava kanavissa, joissa nuoret ovat. Kisa yritysten kesken on kiristymässä. –Näen silti, että se on etu sekä työntekijän että yrityksen kannalta. Yritysten on kilvoiteltava ollakseen parempia työnantajia, kehitettävä tuotteita ja prosesseja. Etenkin nuorempien työntekijöiden valintaan vaikuttavat työpaikan turvallisuus, siistit olosuhteet, hyvä työilmapiiri sekä kansainvälisyyden tuomat mahdollisuudet. Haluamme olla kilpailukykyinen työpaikka. Viime aikoina on panostettu henkilöstön sitouttamiseen esimerkiksi esimieskoulutuksella. Meillä on täällä sitoutunut porukka ja hyvä henki. On kokemusta, mutta myös uutta näkemystä, molempia tarvitaan.

Toteutuskelpoisista aloitteista ja kehitysideoista maksetaan henkilökunnalle palkkioita.

–Haluamme kannustaa henkilöstöä miettimään, miten asiat voidaan tehdä paremmin. Ja juhlitaan esimerkiksi kakkukahveilla aina, kun on hyvä syy, kuten joku saavutettu tavoite.

–Uuteen vuoteen lähdetään hyvillä mielin, tilauskanta on hyvä, eikä akuutteja ongelmia ei ole näköpiirissä, Videnoja kertoo.

Maailman tilanne on aiheuttanut haasteita raaka-aineiden saatavuuteen, mutta tilanne on Videnojan mukaan jo parantunut.

–Korona nosti esille monia kysymyksiä, mutta rakentaminen ja kotoilu saivat markkinat vetämään, eikä tilanne aiheuttanut isoa notkahdusta. On ollut kyllä erikoinen kaksi vuotta.

KEHITTÄMISEEN panostetaan Ruukilla jatkuvasti; se on kilpailukyvyn edellytys.

–Esimerkiksi tuleva pakkauslaitteiston investointi Alajärvellä parantaa kustannustehokkuutta ja tuotteen laatua samalla kun ympäristöasiat huomioidaan. Asiakkaiden laatuvaatimukset kasvavat koko ajan ja niihin on pystyttävä vastaamaan. Vuosittain tehdään merkittäviä investointeja prosessin parantamiseksi. Ihmettelen, jos lisäpanostuksia ei ole tulossa. Tästä on positiivinen fiilis.

Innovaatioita ilmastoystävällisempään rakentamiseen

RUUKKI Construction tiedotti marraskuun alussa, että Alajärven paneelitehtaalla otetaan maaliskuussa 2022 käyttöön uusi, automaattinen pakkauslinja, joka vähentää pakkausmateriaalin tarvetta ja linjalla syntyvän jätteen määrää.

Investointi on yksi osa Ruukin kestävän kehityksen tavoitetta vähentää hiilidioksidipäästöjään neljänneksellä vuoteen 2026 mennessä.

Ruukki on perustanut työryhmiä, jotka etsivät omilta alueiltaan kaikki mahdollisuudet toimia entistä kestävämmin; pienistä puroista koostuu suuri virta. Tässä kartoitetaan kaikkea toimintaa valmistuksesta asennukseen.

Alajärven tehtaalla työskentelevä Esa Lehtimäki johtaa Building Envelopes -liiketoimintayksikön ryhmää, joka etsii Alajärven, Anderslövin, Pärnun ja Obornikin tehtaiden kehityskohteita.

Ensimmäisiä tuloksia on jo saatu. Edellä mainitun pakkaustarvikkeiden ympäristövaikutusten arvioimisen ja tarkastelun tavoitteena on vähentää erityisesti muovin käyttöä ja suosia uusiutuvia pakkaustarvikkeita, mikä vähentää myös asiakkaille päätyvän jätteen määrää.

–Lisäksi Alajärven tehtaalla siirrytään käyttämään uusiutuvia polttoaineita, mikä vähentää Alajärven ja Vimpelin tehtaiden trukkiliikenteen hiilidioksidipäästöjä jopa 90 prosenttia, kertoo Lehtimäki.

Työ jatkuu edelleen.

Ruotsissa SSAB:n Oxelösundin tehdas on jo koeluontoisesti valmistanut ensimmäisen erän hiilivapaata terästä vetypelkistyksen avulla, kertoi Alajärven ja Vimpelin tehtaiden yksikönjohtaja Tapio Videnoja.

Tämä tulee vähentämään SSAB:n tuotannon hiilipäästöjä 85 prosentilla. Jo nyt teräs on täysin kierrätettävää.

–Kehittämämme seinä- ja kattoratkaisut mahdollistavat jopa 30 prosentin energiansäästön kohteissa.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.