Kaksineuvoisessa pelätään vuodenvaihteesta tulevan raskaan koronatilanteen vuoksi

Julkaistu:

Aihe:

29. MARRASKUUTA kokoontunut alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki kertoi Etelä-Pohjanmaan jatkavan edelleen leviämisalueena. Huolena on alueemme väestön rokotuskattavuus, mikä jää selvästi alle maamme keskitason.

Tartuntojen ilmaantuvuus kulkee ennätyskorkealla, ja on erittäin suurta rokottamattoman väestön osalta. Tartuntoja on etenkin kouluikäisten joukossa, ja Nyrkki kannustaakin perheitä ottamaan koronarokotukset kaikille yli 12-vuotiaille.

THL on päivittänyt 26.11. vahvan maskisuosituksen ja suosittelee, että maskia käytetään julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Maskisuositus koskee yli 12-vuotiaita, sekä rokotettuja että rokottamattomia henkilöitä. Sen lisäksi on tärkeää välttää suuria väkijoukkoja sekä noudattaa hyvää käsikäsihygieniaa.

KOKO maan yli 12-vuotiaasta väestöstä ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 86,7 %, toisen annoksen 81,8 % ja kolmannen annoksen 5,6 %.

Etelä-Pohjanmaalla ensimmäisen annoksen on saanut 84,1 %, toisen annoksen 78,7 % ja kolmannen annoksen 6,0 %.

Evijärvellä ensimmäisen annoksen on saanut 86,1 %, toisen annoksen 81,0 % ja kolmannen annoksen 6,4 %.

Kauhavalla ensimmäisen annoksen on saanut 82,1 %, toisen annoksen 77,7 % ja kolmannen annoksen 4,4 %.

KAKSINEUVOISESSA tartuntoja tuli marraskuun ajalta 13. Tartuntojen määrä lisääntyi loppukuuta kohden.

Etelä-Pohjanmaalla ja koko Suomessa tartunnoissa on nähty ennätyslukemia päivä päivältä. Saman tahdin jatkuessa on pelkona, että vuoden vaihteesta on tulossa erittäin raskas myös Kaksineuvoisessa.

Hoitohenkilökunnan jaksaminen on koetuksella, kun kolmas koronavuosi on alkamassa. Joulunaika lähestyy, mutta nyt on tarpeen ottaa vakavasti suositukset välttää väkijoukkoja, käyttää maskeja sekä ylläpitää hyvää käsihygieniaa. Oireisena on syytä pysytellä kotona.

Vastuullisuutta on jättää menemättä tilaisuuksiin, jotka eivät ole pakollisia. Rokotuskattavuuden toivotaan nousevan etenkin Kauhavan osalta, Evijärvellä rokotuskattavuuden ollessa vähän parempi. Kummankin jäsenkunnan rokotuskattavuudessa näkyy isoin notkahdus nuorissa työikäisissä.

KAHDESTI rokotetut välttyvät tavallisissa altistumisissa karanteenilta, ellei altistumistilanne ole poikkeuksellisen voimakas tai pitkäkestoinen.

Perhealtistumiset katsotaan poikkeukselliseksi altistumiseksi, ja siksi koko perhe asetetaan aina karanteeniin rokotuksista riippumatta, jos samassa taloudessa asuvalla todetaan korona.

THL on laajentanut rokotussuositusta kolmansien annoksien osalta. Muutoksia on tullut alle 30-vuotiaiden miesten rokotuksiin, ja lisäyksenä ryhmässä ovat sote-työntekijät.

Ryhmiin kuuluvat tällä hetkellä 60 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat; laitoksissa ja hoivakodeissa asuvat; lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat; henkilöt, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt; henkilöt, jotka on rokotettu lyhyellä alle kuuden viikon annosvälillä; koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö; ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö; sekä muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö.

Varotoimena kolmatta annosta ei anneta alle 30-vuotiaille miehille, elleivät he ole sote-työntekijöitä, laitoksessa asuvia, lyhyellä annosvälillä rokotettuja, lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvia tai henkilöitä, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Heille rokotteena on Comirnaty.

WALK IN -aikoina saavat koronarokotukselle tulla ilman ajanvarausta kaikki 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Mukaan tarvitaan henkilöllisyystodistus. Tehosterokotteelle saa ajan ensimmäisen annoksen yhteydessä. Koronaviruksen sairastaneille tehosterokote voidaan antaa kuuden kuukauden kuluttua taudin sairastamisesta.

Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun on kulunut vähintään kuusi kuukautta toisesta annoksesta, paitsi voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmässä minimiväli on kaksi kuukautta.

Huomioi, että kolmannelle annokselle ei tule kutsua, vaan sinne täytyy itse hakeutua. Lisäksi tulee itse huomioida suositellun rokotusvälin täyttyminen ja se, että kolmas rokote on samaa kuin toinen oli.

Walk in -ajat:

Viikko 48 (rokote suluissa):

to 2.12. Kortesjärvi klo 10–11 (Pfizer)
to 2.12. Evijärvi klo 13:30–14:30 (Pfizer)

Viikko 49:

ti 7.12 10–15 Kauhava (Pfizer)
ke 8.12 klo 9–11 Ylihärmä (Pfizer)
ke 8.12 klo 13:30–15:30 Alahärmä (Pfizer)
to 9.12 klo 9–11 Kortesjärvi (Pfizer)
to 9.12 klo 13:30–15:30 Evijärvi (Pfizer)
pe 10.12 klo 9–11 Kauhava (Moderna)

Viikko 50:

ma 13.12 klo 9:30–11 Ylihärmä (Pfizer)
Ilta walk in! ma 13.12 klo 16–18 Kauhava (Pfizer)
ke 15.12 klo 14–15:30 Alahärmä (Pfizer)
to 16.12 klo 9–10 Kortesjärvi (Pfizer)
to 16.12 klo 15–16 Evijärvi (Pfizer)
pe 17.12 klo 9–15 Kauhava (Pfizer)

Halutessasi varaa aika www.hyvis.fi -palvelusta tai soita numeroon 06 2412 4545.

Omakannasta on nähtävillä omat rokotustiedot ja saatavilla koronapassi: www.kanta.fi

Koronarokotuksiin liittyvät tiedot nähtävissä Kaksineuvoisen verkkosivuilta:

https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronarokotukset-ja-ajanvaraus

Koronatilannetta koskevat tiedotteet koottuna Kaksineuvoisen sivuilla: https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronatilanne-alueellamme

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.