Lotto-Kalle ja muita lappajärveläisiä veikkausvoittajia

Tarvolan Osuuskaupalla ollut lämpömittari muistuttaa veikkausyhtiön parhaista päivistä.
Lappajärvelle on vuosikymmenten aikana saatu lukuisia isoja veikkausvoittoja, mutta onko onni aina seurannut voittajia? Tapani Tyynelä muistelee aihetta.

KUULUISIN Lappajärven veikkausvoittajista on ollut Lotto-Kalle. Lierojan Seppä-Kalle muuttui Lotto-Kalleksi saatuaan täysosumalla 100 000 markkaa lotossa 1971. Voittorahoilla hän rakennutti omakotitalon ja rahaa jäikin 40 000. Voittoa ei kukaan kadehtinut, koska vanha talo oli ollut jo hatara.

Lottomainoksiin ja vierailulle veikkausyhtiön pääkonttoriin Kalle ei luvannut lähteä. Hän uskoi Tampereelta nousevan junaan vähintään 50 naista tutustumistarkoituksessa, mitä riskiä ei kiusauksille heikkona uskaltanut ottaa.

Kalle oli vastannut kielteisesti toimittajien kysyttyä, oliko voitto ollut yllätys. Kaikkitietävät  Lamminkylän naiset olivat puhuneet voitosta jo viikko ennen arvontaa. Kallen Lyyti-vaimo sanoi toimittajille, että uusi talo oli mukava, mutta ei se vanhakaan talo niin kylmä ollut.

–Eihän sinulla kylmä ollutkaan, koska makasit allani kuten koppelo, Kalle tuhahti.

HELKANMÄELLÄ 1950-luvulla erään kirvesmiehen laatiessa veikkausriviä hänen poikansa vaati omaa riviään kuponkiin. Isän suostuttua poika sanoi haluavansa samanlaisen rivin kuin isällä. Nuorempikin poika vaati samaa, joten niin kuponki alkoi kolmella samanlaisella rivillä.  Lauantai-iltana poika meni naapuriin, jossa ihmeteltiin erikoista pauketta. Hän kertoi isänsä särkeneen huonekaluja. Kyselemällä naapurit saivat selville syyn: kolme täysosumaa! Voitolla mies rakensi omakotitalon Kokkolaan.

Veikkausyhtiön kirjeessä 1960-luvulla tuli lappajärveläiselle veikkausporukalle Saulin nimissä 12 000 markan pankkivekseli täysosumasta alavoittoineen. Postissa ei pystytty vaihtamaan sitä käteiseksi, vaan pyydettiin odottamaan pari päivää.

–Tarjoan kierroksen kaikille asiakkaille, jos joku pystyy vaihtamaan rahaksi vekselin, Sauli mahtaili krouvissa. 

Schaumannin piiriesimies Eino Taimisto tarttui heti paksuun lompakkoonsa ja tiedusteli, millaisesta summasta oli kysymys. Kuultuaan rahamäärästä hän joutui tunnustamaan, ettei sentään tuollaista summaa ollut mukana.

Syksyllä 2021 lappajärveläisväriä oli vakion SM-kisan kärjessä ensimmäisen kierroksen jälkeen kun ”söyrinkiläisten vävy” veikkasi kisan ainoana 13 oikein. Hän ei maksanut riviään, joten yli 10 000 euron voitto meni sivu suun. Hänen edesmennyt appensa sai täysosuman vain kerran 1960-luvun lopulla. Hän sijoitti voittorahat ostamalla 40 omenapuuta.

Tapani Tyynelä

Edit: Juttua korjattu 2.12. klo 12.50.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.