Paikallinen katsastusyritys kasvoi odotuksia enemmän – Onnistuneessa asiakaspalvelussa jokaisen lenkin on oltava kunnossa

Kati ja Mika Paajaste ovat pyörittäneet Finnkatsastusta Alajärvellä 11 vuoden ajan.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Yrittäjä Mika Paajaste työskenteli työuransa alkupuolella noin 15 vuoden ajan katsastajana A-Katsastuksella ja sen jälkeen Karstulassa yksityisellä katsastusasemalla. Karstulan-vuosien aikana kypsyi ajatus omasta katsastusalan yrityksestä. Se sai tuulta alleen, kun sisääntulotien varressa tuli myyntiin sopiva kiinteistö. Katsastustoiminta Finnkatsastuksella alkoi vuonna 2010, kun pykäläviidakko oli selätetty ja tarkastukset hyväksytysti suoritettu.

–Aloitin yrittämistä varovasti, ajattelin, että jos töitä olisi yhdelle tai kahdelle miehelle, ja päästäisiin kannattavan puolelle, mutta tällaisen mittakaavan toimintaan ei ehkä ollut odotuksia, toteaa Paajaste 11 vuotta myöhemmin.

Toiminta kasvoi nopeasti. Kun aluksi Paajasteen lisäksi yrityksessä työskenteli toinen katsastusmies sekä yksi henkilö toimiston puolella, jo vuoden vaihteessa palkattiin toinen katsastaja. Vuosien varrella työyhteisö on kasvanut entisestään; nyt katsastusmiehiä on Paajasteen lisäksi kuusi, joista kaksi on osa-aikaista, ja toimistosihteereitä on kolme. Yksi heistä on Paajasteen Kati-vaimo, joka työskentelee paperiasioiden parissa paljon kotikonttorilta käsin, mutta tulee tuuraamaan asemalle kollegoidensa lomat.

–Tavoitteena oli alusta alkaen mahdollisimman hyvä palvelu. Aluksi hinnoittelimme valtakunnallista toimijaa alemmaksi, mutta sitten hekin laskivat hintaansa, muistelee Mika Paajaste.

–Ilman osaavaa, motivoitunutta henkilökuntaa ei oltaisi tässä. Jokaisen lenkin on oltava kunnossa ja jokaisen asiakaspalvelussa toimivan asenne on oltava kohdallaan joka päivä. Onneksi olemme löytäneet oikeat henkilöt niin halliin kuin toimistoonkin. Jossain vaiheessa etsitään uutta väkeä.

Myöhemmin kilpailija on lopettanut toimipisteensä Alajärvellä. Asiakkaita Finnkatsastukselle tulee pääasiassa lähialueelta Järviseudulta, mutta myös maakuntarajojen takaa Keski-Suomesta ja Keski-Pohjanmaalta. Moni muualle muuttanut opiskelija huollattaa ja katsastaa autonsa kotiseudullaan.

–Jokainen autoa katsastamaan lähtevä tekee aina oman päätöksen siitä, minne menee, ja päätökseen vaikuttavat monet asiat. Mielikuva katsastusyrityksestä ei ole niistä pienin. Siihen taas vaikuttavat hyvinkin pienet tekijät. Etenkin, kun hylsyjä aika ajoin tulee, siinä kohtaa korostuu asiakaspalvelu ja ihmisen kohtaaminen.

Yksikään asiakas ei ole Paajasteille itsestäänselvyys, eikä ole kiveen hakattua, että töitä on.

–Myös se, että tiskissä hoidetaan asiakkaan asia loppuun saakka asiakas edellä, kuuluu kuvaan, Kati Paajaste totaa.

–Ja meidät saa kiinni puhelimitse; joillakin isoilla toimijoilla ollaan vaihteiden ja palvelunumeroiden takana, jatkaa Mika Paajaste.

–Meiltä voi myös tulla aina kysymään tai soittaa apua rekisteröintiin, katsastukseen tai muuhun liittyen, jos esimerkiksi autossa ei ole papereita tai ei ole netti-ihminen. Neuvomme myös kuolinpesäasioissa, Kati Paajaste kertoo.

Raskaan kaluston katsastusta Finnkatsastus suorittaa entisen A-Katsastuksen tiloissa sekä Autosähkö Männikön tiloissa Teollisuustiellä. –Sinne varataan aina etukäteen aika toimistolta.

KATSASTUSALA on hyvin tarkasti säänneltyä ja uusia muutoksia tulee kaiken aikaa niin EU:n kuin kansalliseenkin lainsäädäntöön.

–Muutos näissä on ollut rajua ja nopeaa, eikä täytäntöönpano ole aina helppoa. Epäselvyyksiä on, kun lainsäätäjä ei osaa aina huomioida käytännön toteutusta ja moni seikka selviää vasta jälkikäteen.

Viime vuosina katsastustoiminnan painopiste on lakimuutosten vuoksi siirtynyt yhä enemmän kesään, mikä asettaa yrittäjälle haasteita; kesälomatkin pitäisi pyörittää samalla. Syksyllä ja talvella on hiljaisempaa.

YRITTÄJÄN arki on yleensä sitä 24/7, naurahtaa Mika Paajaste. Tällä hetkellä parhaiten eroon työasioista pääsee saksanpaimenkoiran pennun kanssa, joka on perheen uusin tulokas.

Vanhat autot aseman pihassa ovat katsemagneetti. Yrittäjän mieleen puskee uusia ideoita, pieniä ja suuria, jatkuvalla syötöllä, kuvailee puoliso. –Mikalla on villejäkin visioita. Junan hankkiminen Alajärvelle on yksi niistä, sellaista täällä ei vielä ole.

–Kaikkia ei tokikaan toteuteta, toppuuttelee yrittäjä.

–Asiakkaatkin bongaavat netistä monenlaisia kohteita ja ehdottelevat meille hankintoja, Kati Paajaste jatkaa.

Osa ideoista on pieniäkin.

–Esimerkiksi tikkaripuu, onhan se vähän tyhmä idea, mutta lapset siitä ainakin tykkäävät ja se jää mieleen, Kati Paajaste nauraa.

Millaisia suunnitelmia vuoden Alajärven vuoden yrittäjällä on tulevaisuuteen?

–Jos opettaisi koiran sisäsiistiksi, Paajaste aloittaa. –No, ei sen isompia. Toivon, että terveyttä riittää, autoja ja asiakkaita, että voitaisiin kaikille työntekijöille maksaa palkkaa jatkossakin.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA