Isältä pojalle peritty projekti valmistui 60 vuoden jälkeen

En vain osaa olla tekemättä mitään, Mitä se auttaa sängyn pohjalla lojua, ihminen pysyy pirteänä, kun se teköö jotakin, sanoo Pauli Ylispangar. Viimeisin aikaansaannos on moottorikäyttöinen tikkukone.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Tukkivannesahasta kerrottiin Järviseudun Sanomissa 12. toukokuuta 2021.

–Tämä kutteripaketti oli siellä isän jäljiltä, muistan hänen värkänneen sen kanssa niihin aikoihin, kun olin kahdeksanvuotias. Se oli 1960-lukua. Silloin Järviahossa tekivät nekkuja, ja sieltä isä sen idean varmaan sai. Sitten tapahtui jotakin, ja kutteripaketti kannettiin vintille, jossa se on ollut muistoesineenä vuosikymmenten ajan.

–Keväällä minä sen aloitin ja pikkuhiljaa olen tehnyt. Vetorattaat tein siihen itse, hyvin se rouskuttaa puuta, kun panee jyllinkoskea päälle, kertoo Ylispangar projektistaan.

– On se mielenkiintoinen värkki: isä aloitti ja poika teki loppuun. On tämä raskas värkki, ei meinaa pyörät kestää. On siihen rahaakin mennyt, niin kuin aina kun jotain värkkää, mutta myynnissä se ei ole. Onkohan missään tällaista samanlaista?

Koneeseen työnnetään kutterilistaa, ja sieltä tulee parikymmentä ohutta puutikkua.

–Nekkuja ei taideta enää tehdä. Nehän oli sellaisia tosi makeita ja voipaperiin käärittyjä tikkareita. Johonkin askarteluunhan noita tikkuja voisi käyttää. Ja muutakin käyttötarkoitusta varmasti keksisi noille.

Aikaisemmin Ylispangar on toteuttanut muun muassa traktorilla pyöritettävän hirsihöylän ja kullanhuuhdontakoneen.

–On minulta jo kysytty, mitä teet seuraavaksi. Annetaan nyt vähän aikaa olla.

–Jos panostettaisiin kullanhuuhdontaränniin ensi kesänä, ehdottaa Lempi-puoliso.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.