Tartuntakäyrä laskusuunnassa, mutta maakunta jatkaa leviämisvaiheessa

15.11.2021 kokoontunut Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Nyrkki totesi covid-19-tilanteen jatkuvan maakunnassa samankaltaisena kuin edellisviikoilla.

Uudistetun hybridistrategian myötä luovutaan alueellisista epidemiologisista vaihekuvauksista. Sen sijaan Etelä-Pohjanmaalla täyttyvät valtakunnallisesti määritellyt leviämisalueen tunnusmerkit, joita ovat muun muassa rokotuskattavuus, sosiaali- ja terveydenhuollon kuormitus, positiivisten koronanäytteiden osuus, joukkoaltistumistilanteet sekä tartuntojen tapaussumma, eli ilmaantuvuus per 100 000 asukasta.

Näin ollen aiemmat leviämisvaiheen ravintolarajoitukset säilyvät ennallaan. Nyrkin etätyösuositus on voimassa alueella 30.11.2021 saakka.

Menneellä viikolla todettiin 116 uutta koronavirustartuntaa. Edellisellä viikolla tartuntoja todettiin 134. Tartuntojen kokonaismäärä on nyt 2 409. 14 vuorokauden ilmaantuvuus on hieman laskenut ollen nyt 13/ 100 000 asukasta. Viime viikolla otettiin yhteensä 3468 covid-19-näytettä, keskimäärin 435 näytettä per päivä. Keskimääräinen viive pyynnöstä tulokseen on 15,9 tuntia. Positiivisten koronatestien osuus on laskenut pikkuhiljaa ja on nyt 3,4 %. Sairastuneista 59 % oli jo karanteenissa tartunnan tullessa ilmi.

Tartunnoista yli puolet (55 %) on perhepiirin tartuntoja. Lisäksi tartuntoja on tullut yksityisjuhlista sekä työpaikalta, koulusta, harrastuksista tai muista sosiaalisista kontakteista. Epäselväksi jääneiden tartunnanlähteiden osuus on noussut ollen nyt 18 %.

Erikoissairaanhoidossa on tällä hetkellä 8 koronapotilasta. Terveyskeskuksen vuodeosastoilla on 3 koronapotilasta.

Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuus koko väestöstä on hieman koko maan keskiarvoa alempi: 72,8 % on saanut 1. rokotuksen ja 67,9 % myös 2. rokotuksen. Koko Suomessa koko väestöstä 75,8 % on saanut 1. rokotuksen ja 70,9 % myös 2. rokotuksen.

Aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella 15.11.–5.12.2021 kaikki sellaiset sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 100 (sata) henkilöä ja joissa on käytössä katsomotiloja, joissa kaikille osallistujille ei ole määrätty istumapaikkoja, tai on kyse yleisötilaisuuksiin kuuluvista yhteislaulutilaisuuksista.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.