Tiitu Takalolle Kiharusi-tunnustus: neuropsykologin apu tärkeää aivoverenkiertohäiriöstä kuntoutuvalle

Palkittu sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo. Kuva: Emilia Anundi.
Maailman aivohalvauspäivää vietetään 29. lokakuuta. Lappajärveläinen Kiharusi ry myöntää päivän yhteydessä tunnustuksen henkilölle tai ryhmälle toiminnasta, joka on lisännyt neurologisten sairauksien tunnettavuutta ja erilaisuuden ymmärtämystä.

Tänä vuonna kolmannen kerran myönnetyn Kiharusi-tunnustuksen saa sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo Memento Mori -kirjastaan. Kiharusi ry kiittää Takalon teoksen tapaa, millä aivoverenvuodon sairastuminen, jälkioireet ja kuntoutuminen kuvataan. Lukija pystyy myötäelämään kuntoutumiseen tarvittavan avun saamisen vaikeuden ja sen helpotuksen tunteen, minkä neuropsykologin aikaansaama ymmärrys oman sairauden aiheuttamien rajoitteiden ymmärtämisestä lopulta tuo.

Vaikka suomalaisessa terveydenhoitojärjestelmässä äkillisen aivoverenkiertohäiriön sairastanut saisi maailman parasta akuuttihoitoa, niin eväitä parhaaseen mahdolliseen kuntoutukseen ei aina anneta. Sairastumisen jälkeen Takalo ei pettymyksekseen saanut neuropsykologista kuntoutusta, vaan terveyskeskuslääkäriltä masennusdiagnoosin ja lääkereseptin sekä passituksen Hyvinvointia luonnosta-kurssille. Lopulta uuvuttavan taistelun jälkeen hän onnistuu pääsemään neuropsykologille ja kokee helpotusta, toipuminen voi enkelimäiseltä tuntuvan ammattilaisen opastuksella alkaa.

Kiharusi ry toivoo, että Takalon teoksen tärkeää sanomaa ei unohdettaisi, vaan neuropsykologista palvelua tarjottaisiin tulevaisuudessa automaattisesti kaikille akuuteista aivoverenkiertohäiriöistä kuntoutuville. Kuntoutuksen lisämäärärahat voivat selvästi nostaa sairastuneiden elämänlaatua ja työkykyä. Mikä tärkeintä, inhimillinen kärsimys sairauden aiheuttaman uuden ja oudon tilanteen edessä tulisi ymmärretyksi neuropsykologiset jälkioireet tunnistavan ammattilaisen avustuksella.

Neurologinen sairaus tai vamma voi aiheuttaa vaurioita aivojen rakenteessa ja toiminnassa. Lieväänkin neurologiseen sairauteen voi liittyä aivoväsymystä, joka ilmenee jatkuvana väsyneisyytenä, päiväaikaisen virkeän oloajan lyhyytenä tai hallitsemattomana väsymisenä. Varsinaisia hoitokeinoja ei juuri ole, mutta neuropsykologisen kuntoutuksen avulla sairastunut pystyy tunnistamaan oireitaan ja löytämään psyykkisen jaksamisen keinoja.

Lappajärvellä vuonna 2018 perustettu kansalaisjärjestö Kiharusi ry tekee työtä aivoverenkiertohäiriöiden tietoisuuden lisäämiseksi ja kansanterveystyötä sairastumisen ennaltaehkäisyksi Suomessa ja Afrikassa. Järjestö muistuttaa, että aivohalvaus on merkittävin aikuisiän vammaisuutta aiheuttava sairaus, mihin neljäsosa ihmisistä sairastuu maailmanlaajuisesti. Maailman aivohalvausjärjestö (the World Stroke Organization) on viidentoista vuoden ajan järjestänyt aivohalvauspäivää (World Stroke Day). Joka päivä yli 30 suomalaista saa aivohalvauksen eli aivoinfarktin tai aivoverenvuodon. Heistä joka neljäs on työikäinen, jolla olisi hyvät mahdollisuudet toipua työkuntoon, jos pääsisi ajoissa oikeaan hoitoon.

Joulukuussa 2015 sairastuneen taiteilijan juuret ovat Kalajokilaaksossa. Hänen äitinsä on kotoisin Kalajoelta, isä Alavieskasta. Tiitu Takalon Elämän rajallisuus -näyttely on esillä Tampereella Kulttuuritalo Laikun Studiossa 30.10-21.11.

Tapani Tyynelä

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Sami Alasara muistuttaa, että haasteita riittää ja niitä on tulossa jatkossakin.

Syksyn tuulia 

SYKSY koputtelee tulollaan ja luonto hiljentyy kohti talvea, mutta kunnissa sen kun vauhti kiihtyy. Alkuvuodesta

Sami Alasara muistuttaa, että haasteita riittää ja niitä on tulossa jatkossakin.

Syksyn tuulia 

SYKSY koputtelee tulollaan ja luonto hiljentyy kohti talvea, mutta kunnissa sen kun vauhti kiihtyy. Alkuvuodesta

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.