Etelä-Pohjanmaa siirtyy kiihtymisvaiheeseen

Koronatartuntojen määrä on huolestuttavassa nousussa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. Myös sairaalakuormitus on lisääntynyt etenkin viime viikonlopun aikana. Tartuntoja on todettu myös alueen sote-yksiköissä.

Nyrkki päätti kokouksessaan Etelä-Pohjanmaan olevan 11.10. lähtien epidemian kiihtymisvaiheessa.

Nyrkki suosittelee, että alueen kuntalaiset käyttäisivät kasvomaskia laajennetun maskisuosituksen mukaisesti. Maskinkäyttö sekä hyvä käsihygienia ovat edelleen tärkeitä keinoja välttää tartunta. Maskinkäyttö myös vaikuttaa karanteenimääräyksiin vähentämällä altistuneiden määrää.

Nyrkki korostaa, että vallitsevassa tilanteessa on tärkeää, että myös koronatestaukseen hakeudutaan matalalla kynnyksellä.

Nyrkki kannustaa maakunnan asukkaita varaamaan ajan rokotukseen tai osallistumaan walk in -rokotustapahtumaan. Koronarokotuksen ottaneella on merkittävästi pienempi riski saada tartunta. Rokotukset eivät täysin poissulje tartunnan mahdollisuutta, mutta rokotetut sairastavat koronavirustaudin hyvin usein varsin lieväoireisena. Rokotetun sairastuneen riski levittää virusta eteenpäin on huomattavasti pienempi kuin rokottamattomilla.

Menneellä viikolla todettiin 112 uutta koronavirustartuntaa, mikä on suurin viikkotason määrä koko pandemia-aikana. Edellisellä viikolla tartuntoja todettiin 75. Tartuntojen kokonaismäärä on nyt 1716. Tartunnoista suurin osa on perhepiirin tartuntoja, mutta tartuntoja tuli myös muista sosiaalisista kontakteista sekä sote-yksiköissä ilmi tulleista tartuntaketjuista. Joukkoaltistuksia tapahtui sote-yksiköiden lisäksi oppilaitoksissa ja kouluissa, harrastuspiireissä sekä julkisissa tiloissa.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastolla on viisi ja terveyskeskuksen vuodeosastolla neljä COVID-19-potilasta.

Positiivisten koronatestien osuus on noussut edelleen ollen nyt 4,2 %. Sairastuneista 60 % oli jo karanteenissa tartunnan tullessa ilmi.

Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuus koko väestöstä: 70,3 % on saanut ensimmäisen rokotuksen ja 60,8 % myös toisen rokotuksen. Koko Suomessa 74,3 % on saanut ensimmäisen rokotuksen ja 64,8 % myös toisen rokotuksen. Suurin osa tartunnoista todetaan edelleen eri-ikäisillä rokottamattomilla henkilöillä.

COVID-19-näytteitä otetaan nyt edellisviikkoja enemmän. Viime viikolla otettiin yhteensä 2 792 näytettä, noin 345 näytettä päivässä. Keskimääräinen viive pyynnöstä tulokseen on 14 tuntia.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.