Nykälänniemen kehittäminen kiinnosti lappajärveläisiä

Kari Vainio ja Heikki Riitahuhta esittelivät Nykälänniemen kehityssuunnitelmia Aquariuksessa.
NYKÄLÄNNIEMEN matkailusuunnitelman tiimoilta torstaina järjestetty keskustelutilaisuus keräsi useita kymmeniä kiinnostuneita kuulijoita ja keskustelijoita Aquariukseen.

Tilaisuuden avauspuheenvuorossa kunnanjohtaja Sami Alasara totesi, että Nykälänniemi on hiomaton timantti. Sen esille tuomisessa on hyödynnettävä tarinallisuutta ja tuotteistamista, joilla ainutlaatuista kohdetta saadaan markkinoitua kiinnostavasti.

–Tarvitaan myös talvelle jotakin, jolla lisätään veto- ja pitovoimaa.

Heikki Riitahuhta Studio Puisto Arkkitehdit Oy:sta oli esittelemässä yrityksen kunnalle tekemää, keväällä valmistunutta matkailusuunnitelmaa. Siinä Nykälänniemeen ja sen ympäristöön on luonnosteltu erilaisia toimintoja, joista osa voidaan toteuttaa kunnan, osa yrittäjien toimesta. Kohteista kahdeksi kärkihankkeeksi on valittu Mineral Sauna and Spa sekä Kyrönniemen siltahanke. Kolmatta kärkihanketta ei ole vielä lyöty lukkoon, vaan tilaisuudessa oli mahdollista jättää toiveita ja ideoita kuntapäättäjille evästykseksi.

–Ihmiset haluavat korkeatasoisia elämyksiä, luonnon puhtautta ja rauhaa. Uniikkius, merkityksellisyys ja aitous ovat asioita, joihin tulee kiinnittää huomiota, taustoitti Riitahuhta matkailusuunnitelmaa.

Teemoiksi oli valittu historian havina, taivaan tähyily, veden kokemus ja maan arvoitus. Suunnitelmissa huomioitiin erilaiset kohderyhmät ja matkailijatyypit. Osa kohteista pohjautuu jo olemassa oleviin rakenteisiin.

Muita mahdollisia toteutettavia kohteita ovat muun muassa tiedeleikkipaikka, muinaiskylä, kalastusmuseo, observatorio, virkistyskeskukset, joissa toimintoina voisivat olla esimerkiksi kiipeily ja golf sekä rantaväylä siirtotiloineen. Jatkossa majoitusta voitaisiin tarjota esimerkiksi luontohostellissa, UniVilloissa, tilaelementeistä koottavassa huoneistohotellissa tai sesonkiaikoina ”kesäaitoissa”.

KUNTA toteuttaa siltojen avulla kulkureitin Nykälänniemestä Kyrönsaaren kautta Halkosaareen. Sieltä pääsisi kalatiekanavan varteen suunniteltuun arboretumiin. Alasara kuvailee hanketta värisuoraksi, joka yhdistää kulttuurin, teatterin, golfin ja saunamaailman. Sillat mahdollistaisivat veden äärelle pääsemisen niille, joilla ei ole omaa rantaa sekä esteettömyydellään.

Arkkitehtitoimisto on suunnitellut saman tyyppisen kohteen Helsingin Lammassaareen.

YKSITYISIN varoin toteutettava Mineral Sauna and Spa -kokonaisuus rakentuisi Aquariuksen ympärille. Rakennusta muokattaisiin, ja siihen tulisi lisäksi ravintolakeittiö. Rantaa kohti rakennettaisiin laaja terassialue, ja veteen laiturien varaan ”saunamaailma”, jossa olisi oleskelutiloja, paljuja, neljä eriteemaista saunaa sekä kelluvia majoitustiloja (Star Suites).

–Sauna on maailmanlaajuinen trendi, ja wellness-konseptille on kysyntää. Tässä on otettu huomioon paikallisen veden sekä kiven ainutlaatuisuus sekä ympäristön puhtaus ja kauneus. Yleinen sauna on trendi, jossa kannattaa olla mukana, totesi Riitahuhta.

Kunnassa kaavoitus hankkeiden mahdollistamiseksi onkin jo käynnistetty.

ÄHTÄRISSÄ saunaravintola Kiulussa mukana oleva matkailuyrittäjä Kari Vainio totesi  saunamaailma-hankkeen suunnitellun sen kokoisena kuin tämän kokoiselle paikkakunnalle on realistista. Ennen keskustelutilaisuutta sijoittajille ja yrittäjille järjestetyssä hankkeen esittelytilaisuudessa oli innostunut ilmapiiri. Mineral Sauna and Spa -hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 2,2 miljoonaa euroa.

–Realistinen valmistumisajankohta olisi tällä tietoa 2023, jos toimeen tartutaan heti kaavan sen mahdollistaessa, hän totesi peilaten tilannetta Kiuluun.

–Hanke toteutuu, jos yrittäjät uskovat siihen. Kerätään toimijat kokoon ja haetaan ely-keskukselta 20 prosentin investointitukea.

Korkeatasoisen majoituksen tarjoaminen luo hänen mukaansa korkean hinnan standardin ja vaikuttaa koko alueen hintatason kehitykseen.

–Ihmiset ovat nykyään valmiita maksamaan majoituksesta enemmän.

Hän uskoo, että laadukas kohde saisi mediahuomiota ja lisäisi myös ympäristön palveluntarjoajien kysyntää.

ESITTELYN jälkeen yleisö esitti kysymyksiä ja antoi palautetta. Suunnitelmat herättivät epäilystä, onko niemellä tilaa uusille yrittäjille, ja millainen vaikutus saunamaailmalla on jo olemassa olevalle asutukselle, mutta saivat myös kiitosta. Järven esille tuominen koettiin tärkeänä.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Veikko Leväniemi kirjoittaa lappajärveläissyntyisen diplomaatin Kirsti Päällysahon tapaamisesta Vladimir Putinin kanssa.

Tuntematon heppu olikin Putin

TIETOKIRJAILIJA Jussi Pekkarinen kirjoitti ulkoministeriön töpinästä ministeriön 100-vuotisjuhlien kunniaksi veijarihenkisen ”Ei pelkkää glamouria”. Yksi töpinän

Sami Alasara muistuttaa, että haasteita riittää ja niitä on tulossa jatkossakin.

Syksyn tuulia 

SYKSY koputtelee tulollaan ja luonto hiljentyy kohti talvea, mutta kunnissa sen kun vauhti kiihtyy. Alkuvuodesta

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

Veikko Leväniemi kirjoittaa lappajärveläissyntyisen diplomaatin Kirsti Päällysahon tapaamisesta Vladimir Putinin kanssa.

Tuntematon heppu olikin Putin

TIETOKIRJAILIJA Jussi Pekkarinen kirjoitti ulkoministeriön töpinästä ministeriön 100-vuotisjuhlien kunniaksi veijarihenkisen ”Ei pelkkää glamouria”. Yksi töpinän

Sami Alasara muistuttaa, että haasteita riittää ja niitä on tulossa jatkossakin.

Syksyn tuulia 

SYKSY koputtelee tulollaan ja luonto hiljentyy kohti talvea, mutta kunnissa sen kun vauhti kiihtyy. Alkuvuodesta

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.