Kaksineuvoisessa 77,7 prosenttia yli 12-vuotiaista saanut ensimmäisen rokoteannoksen

Julkaistu:

Aihe:

Kaksineuvoisen alueella on tähän mennessä syyskuuta todettu 17 koronatartuntaa. Ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on 12 395 eli 77,7 % yli 12-vuotiaista alueemme asukkaista. Heistä tehosteen on saanut 10 395 henkilöä, eli 63 %.  

-Vielä on kuitenkin matkaa päästä 80 % laumasuojaan ja rokottamattomia kannustetaan edelleen hakeutumaan rokotuksille, muistuttaa Kaksineuvoinen.

Etelä-Pohjanmaa jatkaa koronan kiihtymisvaiheessa rokotuskattavuuden ollessa Suomen alhaisin. Eniten tartuntoja rokottamattomilla ja nuoremmissa ikäryhmissä.
Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki linjasi kokouksessaan 20.9. Etelä-Pohjanmaan jatkavan koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Maakunnassamme on Suomen alhaisin rokotuskattavuus ja koronavirusta esiintyy edelleen. Tartunnat tulevat nyt ulkomailta, ravintoloista, perhepiiristä ja työpaikoilta. Suurin osa tartunnoista todetaan rokottamattomilla ja alle 40-vuotiailla. Infektioylilääkäri Elina Kärnän mukaan koronarokotuksilla on jopa kymmenkertainen hyöty vakavia tautimuotoja ja kuolemia vastaan. Rokotus suojaa ihmistä ja hänen koko lähipiiriään, auttaen myös yhteiskuntaa palaamaan normaaliin toimintaan. 

Kolmannet koronarokotukset immuunipuutteisille
Kolmannet koronarokotukset ovat alkaneet THL:n ohjeistuksen mukaisesti voimakkaasti immuunipuutteisille. Huomioitavaa siis on, ettei rytmitys ole enää sama kuin koronarokotusten alkaessa.  

THL:n ohjeistus voimakkaasti immuunipuutteisista, heillä on jokin seuraavista: 

 • Elinsiirto 
 • Kantasolusiirto 
 • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos 
 • Immunosuppressiivinen syöpähoito 
 • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä 
 • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta 
 • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV 
 • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Viikko 39, Walk in -kierros hyvinvointiasemilla: 

 • ti 28.9.     Ylihärmä     klo 12–15.30 
 • ke 29.9.   Alahärmä    klo 12–15.30 
 • to 30.9.   Kortesjärvi  klo 12–15.30 
 • pe 1.10.   Evijärvi        klo 12–15.30 

Viikolla 39 asemakierroksen lisäksi koronarokotukselle voi tulla Kauhavan hyvinvointikeskukseen ajanvarauksen (Hyviksen kautta tai numerosta 06 2412 4545) lisäksi walk in -tyyppisesti ilman ajanvarausta ensimmäiselle annokselle kaikki yli 12-vuotiaat ja tehosteannokselle, kun on vähintään kuusi viikkoa kulunut ensimmäisestä annoksesta.  

Kolmas annos vain voimakkaasti immuunipuutteisille ja aiemmasta tiedosta poiketen vain puhelinajanvarauksella 06 2412 4545! Oikeus kolmanteen rokotteeseen tarkistetaan rokotukselle tultaessa. Kolmas annos voidaan antaa voimakkaasti immuunipuutteisille, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut 2kk. 

Ota mukaan henkilöllisyystodistus, esim. Kela-kortti. Kauhavalle tullessasi valitse päivä rokotteen mukaan. 

Viikko 39, Kauhavan hyvinvointikeskuksessa klo 9–15: 

 • ma 27.9. (rokote: Moderna) 
 • ti 28.9. (rokote: Pfizer) 
 • ke 29.9. (rokote: Pfizer) 
 • to 30.9. (rokote: Pfizer) 
 • pe 1.10. (rokote: Pfizer) 

Lievennyksiä alle 12-vuotiaiden koronatestaukseen ja altistumisten määrittelyyn 

THL on päivittänyt 20.9.2021 suositukset alle 12-vuotiaiden koronatestauksesta ja altistumisten määrittelystä kouluissa, oppilaitoksissa ja varhaiskasvatuksessa.  

Jatkossa alle 12-vuotias testataan vain jos on: 

– todennetusti altistunut koronavirukselle 

– jos perheenjäsenissä on yli 16-vuotiaita rokottamattomia tai heitä, joiden immuunivaste koronaa vastaan on puutteellinen 

Samalla jäänee pois koululuokkien ja varhaiskasvatusryhmien joukkokaranteenit. Jatkotartuntojen määrän vähäisyyden vuoksi ne eivät ole enää perusteltuja, ellei tartuntataudeista vastaava lääkäri erikseen sitä määrää. 

Lisäksi STM on päivittänyt 14.9.2021 ohjeet kansallisesta koronatestaamisesta ja jäljittämisestä. Testausta jatketaan erityisesti mm. 

– sairaaloissa, osastoilla ja ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä sairastuneilla 

– sote-henkilöstöllä 

– koronavirukselle selkeästi altistuneilla osana tartuntaketjun selvittelyä 

– rokottamattomilla, vajaasti rokotetuilla tai jos rokotesuojan epäillään heikentyneen

 

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.