Tallari ja Aimo Mässbacka löysivät yhteisen sävelen

Katri Haukilahti, Aimo Mässbacka, Arto Järvelä ja Sampo Korva viihdyttivät kuulijoita Jäykäntuvan lisäksi Kaustisen Pelimannitalolla sekä Kokkolan Snellmankodissa. Ohjelmistossa oli pääasiassa Mässbackan aiemmin soittamaa musiikkia, mutta myös Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosta löydettyjä, ”unohdettuja” vimpeliläiskappaleita. Kuva: Eija Pippola

Julkaistu:

Kategoria:

,

–Aimo on yhä käsittämättömän energinen, ja koska hän on ollut pitkään pelimannikuvioissa mukana, hänellä on paljon tietoa paikallisesta hääsoittoperinteestä ja hän on soittanut monen jo edesmenneen paikallisen pelimannin kanssa, olimme asian ytimessä.

Kaustisella ja Vimpelissä kokoonpanoa kuulemaan saapui väkeä sen verran kuin sisälle voitiin ottaa, Kokkolassa tapahtumaa ei oltu kokoontumisrajoitusten vuoksi uskallettu kovin paljon mainostaa.

–Hyvältähän se tuntui, että tämä toteutui viimein, ja vaikka rajoitusten vuoksi ehdimme harjoitella vain kolme kertaa, koko ikänsä kansanmusiikin parissa olleet tallarilaiset osaavat kyllä soittaa pelimannien tahtiin, Mässbacka kertoi.

–Saimme hyvää palautetta paikalla olleilta, ihmiset tulivat juttelemaan ja kiittelemään, ja sähköisten viestimienkin kautta on tullut kiitoksia. Tapahtuma on saanut ansaitsemansa huomion. Ilahduttaa, että kansanmusiikki on niin hyväksyttyä musiikkia tänä päivänä, ja on paljon ihmisiä, jotka kaipaavat sitä. Rajoitusten vuoksi ihmiset ovat olleet vailla elävää musiikkia.

Kaustisella konsertti striimattiin, ja tallenne on katsottavissa toistaiseksi Tallarin YouTube-kanavalla.

TALLARIN toimintatapaan kuuluu ottaa pelimanneja mukaan ja tehdä heidän kanssaan yhteistyötä, jolla säilytetään perinnettä ja ennen kaikkea tehdään kansanmusiikin laajaa kenttää tunnetuksi. Järviseudulla on Perhonjokilaakson tapaan voimakas, hääperinteeseen nojaava viuluperinne, jota vuonna 2014 mestaripelimanniksi nimetty Mässbacka pitää yllä. Tallarin yhteistyö vanhojen pelimannien kanssa jatkuu tälläkin konserttikaudella.

Mainos

–Teemme yhteistyötä myös nuorempien kansanmusiikin huippuosaajien kanssa. He saavat Tallarin kanssa ehkä mahdollisuuden työstää uusista näkökulmista niitä perinteen osa-alueita, joissa he ovat asiantuntijoita, Korva kertoi.

MÄSSBACKAN seuraava musiikillinen projekti ovat Kivitipussa lokakuun alkupuolella järjestettävät Lokakuun loiskeet, johon hän osallistuu Järviseudun pelimannien kanssa.

–Sinne on tulossa satoja pelimanneja.

Hän uskoo kulkevansa pelimannien matkassa niin kauan, kuin kunto kestää.

–Soitto vetää mukaan, ei siinä mikään auta. Osallistuminen virkistää ja kanssakäyminen on tärkeää. Tällaisethan ovat parhaita sosiaalisia tapahtumia, tulee liikkumistakin samalla. Soittaessa tulee hyvälle päälle, ja toivottavasti kuulijatkin.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.