Etelä-Pohjanmaan mennyt viikko oli koko pandemian ajan pahin

ETELÄ-POHJANMAAN koronatilanne on heikentynyt merkittävästi. Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki linjasi, että sairaanhoitopiiri jatkaa kiihtymisvaiheessa.

Menneellä viikolla todettiin 71 uutta koronavirustartuntaa, mikä on suurin luku koko tähänastisen pandemian aikana.

Tartuntojen kokonaismäärä on 1 090. Suurin osa tartunnoista tulee nyt yökerhoista, pubeista, festareilta, juhlista, ravintoloista ja kesälomamatkoilta. Lisäksi tartuntoja tulee perheenjäseniltä tai muista sosiaalista kontakteista ja vähäinen määrä ulkomailta.

14 vuorokauden ilmaantuvuus on 60,1/100 000 asukasta ja positiivisten koronatestien osuus 2,1%. Karanteeniin määrättiin menneellä viikolla satoja ja joukkoaltistumisia on ollut merkittävän paljon. Karanteenissa olleita sairastuneista oli 49 %.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä muutamia koronaviruspotilaita. Suurentuneen tartuntamäärän takia sairaalahoidon tarpeen odotetaan kasvavan lähiviikkoina.

Sairaalahoitoon joutuneet ovat lähes poikkeuksetta rokottamattomia tai yhden rokotuksen saaneita. Rokotteen ottaminen on erittäin tärkeää vakavien tautimuotojen välttämiseksi. Koronatestaus ja tartunnanjäljitys ovat kuormittuneita suurien päiväkohtaisten tartuntamäärien myötä.

Eniten tartuntoja on todettu 20–29-vuotiailla (31%) ja seuraavaksi eniten 50–59-vuotiailla (17%).

Kouluihin palataan syyslukukauden alkaessa lähiopetuksessa. Kouluissa tulee huomioida maskisuositus henkilökunnalla ja oppilailla 7. luokasta lähtien.

Rokotekattavuus on nyt erityisen tärkeää saada nousuun. Nyrkki kannustaa kaikkia, erityisesti nuoria ottamaan koronarokotteen, jotta lähiopetus ja esimerkiksi ylioppilaskirjoitukset pystytään turvaamaan.

Nuoremmissa ikäryhmissä Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuus on valtakunnan keskiarvoa alempi. Kaikki yli 16-vuotiaat voivat varata koronarokotusajan. Kuntayhtymien ja terveyskeskusten sivuilta löytyy tarkemmat tiedot ajanvarauksesta. Kunnissa järjestetään nyt myös ”walk in” -koronarokotustilaisuuksia ilman ajanvarausta.

Maskin käyttö, turvavälien noudattaminen ja hyvä käsihygienia ovat tärkeitä. Koronavirusrokot-teet vievät kohti normaalimpaa elämää ja tarjoavat tehokasta suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan.

Tapahtumajärjestäjille suositellaan yhteydenottoa oman kunnan tartuntatautiviranomaisiin terveysturvallisen tapahtuman järjestämiseksi. Tapahtumiin osallistujia suositellaan pysymään omassa seurueessa, käyttämään maskia ja säilyttämään turvavälit.

COVID-19-näytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä yli 134 000.

Koronatilannetta ja alueen rokotustilannetta voi seurata sairaanhoitopiirin koronasivustolla www.epshp.fi/korona.

Seuraava alueellisen työryhmän Nyrkin kokous on maanantaina 16.8. kello 12.30.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.