Markin museon suvinäyttelyssä kyläkouluja ja avaruuskuvia

Markin museolla on esillä kuvia Marsista ja Merkuriuksesta. Kuva: Mauri Jokela

Julkaistu:

Avajaistilaisuuden viihteellisestä osuudesta vastasi Kortesjärven pelimannit, jonka soitannon tahdittamana päästiin hyvään avajaistunnelmaan. Suvinäyttelyn ja muun lauantaipäivän ohjelman esittelyn jälkeen oli tarjolla oikeaa kenttäkeittiössä keitettyä hernerokkaa ja tietenkin kahvia. Tämän jälkeen oli yleisöllä tilaisuus tutustua itse näyttelyyn.

Suvinäyttelyn toisena osana jatkaa jo aiemmin koottu valokuvanäyttely Kortesjärven kyläkouluista ja niiden historiasta. Nyt avattu uusi näyttely koostuu kuvista Mars- ja Merkurius-planeetoista. Näyttelyssä esillä olevat kuvat ovat osa NASAn 1970 luvulla avaruuteen lähettämien Mars- ja Merkurius-luotaimien ottamasta kuvamateriaalista kyseisistä planeetoista. Kuvamateriaali kokonaisuudessaan on osa Järviseutu-seuran taannoin haltuunsa saamasta NASAN pohjoismaisesta tuhansia avaruuskuvia ja -karttoja käsittävästä planeettakuva-arkistosta (Nordic Regional Planetary Imagine Facility, eli NRPIF arkisto). Arkisto koostuu pääosin NASAn sekä jossain määrin myös Euroopan avaruusjärjestö ESAn sekä Neuvostoliiton avaruusohjelman planeettaluotainten kuvaamasta aineistosta aurinkokunnastamme. Sittemmin Järviseutu-seura luovutti koko kuva-arkiston Lappajärven kunnalle, joka on kuvamateriaalin nykyinen omistaja. Yhteistoiminta Järviseutu-Seuran ja Lappajärven kunnan kanssa kuitenkin jatkuu kuvamateriaalista koottavien näyttelyiden merkeissä.

Tämänkertaisen näyttelyn on Järviseutu-Seuralle koonnut planeettageologi, filosofian tohtori Teemu Öhman.

Mainos

Näyttelykokemuksen jälkeen oli yleisöllä mahdollisuus osallistua Kortesjärvi-Seuran tarjoamalle perinteiselle opastetulle kyläkierrokselle. Tämänkertainen kierros suuntautui Tuhkasaaren, Fräntilän, Ylikosken ja Porkholman kyliin. Kahvitarjoilusta matkalaisille vastasi Ylikosken maamiesseura.

Mauri Jokela

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.