Jäykäntuvan valokuvanäyttely tarjoaa sukelluksen menneeseen

Vanhat valokuvat kiinnostavat.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Vimpeli-seuran valokuvanäyttely Jäykäntuvalla sai ihmiset liikkeelle tiistaina heti avautumisajankohdastaan alkaen. Kuvissa on esillä vanhaa Vimpeliä ilmasta käsin ja kylän raitilta kuvattuna, ihmisten kokoontumisia, vanhoja työmenetelmiä ja lakkautettuja tehtaita sekä kauppoja. Niissä avautuu paitsi paikkakunnan menneisyys, myös ikkuna kadonneeseen kulttuuriin. Kyläkuvasta on kadonnut monia rakennuksia, joiden perustukset ovat jääneet muistikuviin kummittelemaan, kuvassa sillalla seisovat miehet ja leikkivät lapset ovat jo poissa, hiihtävät kansakoululaiset kulkevat tätä nykyä rollaattorin kanssa. Maisemasta ovat poissa jopa heinäkuhilaat, joita kasattiin pelloille vuosikymmenten ajan.

Kaikkiaan valokuvasuurennoksia tehtiin 130. –Kuvat ovat pääasiassa Irma-Liisa Juutilta. Omat kokonaisuutensa muodostavat perikunnan Vimpeli-seuralle lahjoittama Elvi Pyhälahden kokoelma sekä Postin 100-vuotisjuhlansa jälkeen seuralle lahjoittama kokoelma, joka oli unohtunut suksitehdasmuseolle ja osui sieltä eteen kuin ihan sattumalta, kuvailee Aila Aho.

Postin kokoelmasta löytyy Vimpelin postikonttorin 100-vuotishistoriikki, lehtileikkeitä, kuvia pankin tapahtumista, henkilökunnasta, postiautoista ja kauan sitten suljetuista konttoreista.  

–Pyhälahden kokoelma sisältää muun muassa kutsukortteja häihin, lehtileikkeitä, kuolinilmoituksia, tapahtumien ohjelmalehtisiä sekä vanhoja kortteja. Esimerkiksi Lakeaharjusta ja Partekista on omat kansionsa. Hän teki perinpohjaista työtä ja valokuvakansioissa on tarkat selostukset ja tiedot kuvista.

Heikki Murtoniemi löysi lehtileikekansiosta oman kuvansa. Hän oli paikalla kesällä 1993, kun presidentti Mauno Koivisto vieraili Vimpelissä. Koivisto vieraili Lakeaharjulla ja osallistui B-poikien harjoitusotteluun. Paikalla oli noin 1 000 henkeä.

–Hän oli pitkä mies, muisteli Sisko Murtoniemi.

–Kovin lähelle ei päässyt, turvamiehet olivat tiiviisti ympärillä, jatkoi Heikki Murtoniemi.

Pariskunta asuu Hämeenlinnassa, mutta viettää kesät Vimpelissä mökkeillen. He saapuivat näyttelyyn pian sen avautumisen jälkeen.

–Minulta on pari kuvaa näyttelyssä; vanhemmillani oli kauppa ja leipomo tässä kirkonkylällä, Sisko Murtoniemi, omaa sukua Kataja, muisteli.

–Vanhoja kuvia on mukava katsoa. Olen niistä hyvin kiinnostunut. Näissä kuvissa on paljon tuttuja kasvoja. Postin kuvia katsoessani tuli mieleen muistoja Lakaniemen ajalta. Postiauto kulki kaupalle Lakaniemeen, se oli ensimmäisiä autoja, joka kulki siellä päin. Oli mukava kuunnella ihmisten juttuja, kun he hakivat postia kaupalta. Kivisen Eeli kertoi paljon tarinoita.

–Olen Itäkylästä, joten en ihmisiä niin tunne, mutta rakennukset muistan, Heikki Murtoniemi totesi.

Kumpikin on kiinnostunut historiasta. –Sukukirjoja on tutkittu ahkerasti. Meillä on myös Vimpelin julkaistut kyläkirjat sekä uusi Itäkylän kyläkirja, joka on mielenkiintoinen.

Vimpeli-seuran väkeä on paikalla koko näyttelyn aukioloajan. Näyttelystä voi ostaa vanhoja Vimpelin Joulun numeroita.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.